Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn
I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen.
Artikelinnehåll Det är vanligt att man är mörkrädd som barn - En naturlig del i utvecklingen Inte avfärda, men våga ändå - Barnspecialisternas råd för att hantera mörkerrädsla Vanliga frågor om mörkerrädsla
Det är vanligt att man är mörkrädd som barn Att vara mörkrädd är vanligt bland barn. Ofta handlar det om att barn är rädda för att det ska gömma sig monster eller annat farligt i mörkret. Kanske märks det när ni är ute på kvällen eller om barnet själv ska gå ner i en mörk källare, men vanligast är att det märks av när barnet ska sova. Då är det vanligt att barnet: Vill ha lampan tänd i rummet Vill ha dörren öppen Kommer in till föräldern/föräldrarna under natten
En naturlig del i utvecklingen Precis som med många andra rädslor har det varit evolutionärt fördelaktigt för människor att vara rädda för mörkret. Man vet inte vad som döljer sig i det dunkla och det kan vara något farligt som lurar där, så det är bäst att vara på helspänn. Den tanken sitter så inpräntad i hjärnan att den inte bryr sig om att barnets sovrum är bland de tryggaste platserna som finns. Mörkerrädsla kan komma och gå under barndomen och brukar utvecklas i takt med att barnets fantasi kan skapa läskiga saker i mörkret. Det är relativt vanligt att vara mörkrädd både i 3-5-årsåldern såväl som under de tidiga skolåren. Som förälder kanske du blir förvånad om ditt barn plötsligt inte vill sova själv efter att ha sovit i sitt eget, kolsvarta rum en lång period.
Inte avfärda, men våga ändå Mörkerrädsla går oftast över av sig själv. Det kan också komma och gå i olika vändor under barnets utveckling.
🌱 Följ ditt barns utveckling Det är mycket som händer under barndomsåren. Följ ditt barns utveckling i appen och få barnspecialisternas råd om hur ni tar er igenom utvecklingsstegen på bästa sätt.
Det viktigaste du kan göra för ditt barn är att inte minimera upplevelsen eller säga att det inte finns något att vara rädd för. Det är heller inte bra att låta barnet helt undvika det läskiga, det vill säga mörkret. Då är risken stor att rädslan blir kvar eller till och med växer. Ta det i stället ett steg i taget för att närma er mörkret tillsammans.
Barnspecialisternas råd för att hantera mörkerrädsla
- 1Bekräfta det läskiga, men förklara att barnet inte är i fara.
- 2Om barnet är rädd för spöken eller monster, skapa en gemensam ritual om kvällen där ni rensar rummet från dem eller gör dem nöjda så att de inte kommer och stör.
- 3Det finns gott om fantastiska böcker som hjälper barn hantera sin mörkerrädsla, så passa på att läsa några sådana tillsammans på kvällen.
- 4Ta det ett steg i taget: du kan börja med att sova på en madrass i rummet om barnet behöver det, sedan sitta kvar tills barnet har somnat och sedan säga att du kommer tillbaka om fem minuter och kollar läget.
- 5Ni kan också börja med att ha en lampa tänd eller dörren öppen, och sedan gradvis minska ner på åtgärderna. Låt det ta tid, det kommer gå över.
🧸 Jobba som ett team - Låt barnet själv vara med och komma på lösningar för hur ni ska hantera spökena under sängen. Kanske gäller det att öppna garderobsdörren på kvällen så att spöket kan ta sig ut den vägen? Kanske gillar de inte om man ställer den lilla grävskopan vid sängkanten? Genom att barnet själv får vara med tar ni tillbaka lite av kontrollen som mörkret stulit och kan till och med göra spökena till lustiga kumpaner. Här kan du läsa fler råd från våra barnspecialister om hur man hanterar sådant som är läskigt.
💙 Bli en trygg förälder Barn blir lugnare om du som förälder är trygg. I Knodds kurs i tryggt föräldraskap ger vår barnspecialist Sofia dig verktygen du behöver. Finns direkt i appen.
Vanliga frågor om mörkerrädsla Varför är man mörkrädd? Det finns inget enkelt svar på den här frågan, men ursprungligen handlar det om att människor vill försöka undvika faror och när man inte ser vad som finns i mörkret har man inte lika stor kontroll över det. Det är vanligt att barn är mörkrädda i olika vändor under utvecklingen i takt med att deras fantasi och förståelse om omvärlden utvecklas.
Läs mer