Barnspecialisternas bästa råd om springmask

Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit. 

bebis i blöja

Artikelinnehåll Det är vanligt med springmask hos barn - 3 tips för att upptäcka springmask - Hur ser äggen ut? Barnspecialistens 5 råd för att undvika eller bli av med springmask - Medicin mot springmask Vanliga frågor om springmask

Det är vanligt med springmask hos barn Om ditt barn har råkat ut för springmask är ni långt ifrån den enda småbarnsfamiljen som hamnat i den här sitsen. Så många som 10-30% av barn i förskoleåldern får springmask någon gång. Smitta är vanligt och sker genom att barn får i sig springmaskens ägg. Äggen kan överleva på ytor och leksaker, men det är också mycket vanligt med återsmitta genom att barnet får i sig ägg från rumpan som hamnat på händerna när man kliat sig. Därför kan det bli svårt att bli av med besvären, och det är vanligt att alla i familjen drabbas.

Springmask är inte farligt för barn och skadar inte magen eller tarmarna, men det kan vara nog så besvärligt att ha och göra med och kan lätt smitta hela familjen. Att vara riktigt noga med hygienen och att behandla alla i familjen som är över 10 kg/2 år är A och O när det kommer till att bli av med springmasken. – Christina Walding, barnspecialist på Knodd
quote

Här kan du läsa mer medicinsk information om springmask. 

🩹 Få hjälp digitalt hos Knodd  Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

3 tips för att upptäcka springmask

  • 1Ett tydligt tecken på springmask är att barnet klagar på att det kliar i rumpan, särskilt nattetid. 
  • 2Småbarn och bebisar kan i stället sparka kraftigt med benen eller glida runt på rumpan, som tecken på klåda. 
  • 3Att det går springmask på skolan kan också innebära att ditt barn har fått det, även helt utan symtom. Då kan det vara bra att undersöka barnet för att se om ändtarmsöppningen ser röd och irriterad ut, eller om det till och med syns tunna, vita maskar eller små vita prickar. 

Hur ser äggen ut? Äggen kan vara svåra att se, då de är mycket små. Om man tittar noga kan man ibland se dem runt ändtarmsöppningen. Springmaskens ägg: Ser ut som små vita prickar Är ungefär en millimeter stora Det kan vara lättare att upptäcka själva maskarna, som ser ut ungefär som vit sytråd. De är tunna och ungefär en halv centimeter långa. Ibland kan man även upptäcka dem i bajset. 

Barnspecialistens 5 råd för att undvika eller bli av med springmask God hygien – och särskilt god handhygien – är er bästa vän när det handlar om att undvika eller bli av med springmask.

Ju mer ni kan minska risken för att smittan går runt i familjen, desto snabbare kan ni bli av med besvären. – Christina Walding
quote

Minska risken för smitta och återsmitta genom att: 

  • 1Tvätta händerna med tvål och vatten ofta, och alltid efter toalettbesök, före måltid och på morgonen när barnet vaknar. 
  • 2Vara noga med att alla i familjen använder egen handduk. 
  • 3Hålla barnets naglar kortklippta, vilket minskar risken för att springmaskens ägg ska fastna där och föras vidare. 
  • 4Tvätta barnets rumpa och huden runt ändtarmsöppningen med tvål och vatten varje dag. Dusch kan vara att föredra framför bad. 
  • 5Tvätta sängkläder, använda kläder och pyjamas varje dag. Springmaskens ägg dör vid 60 grader. 

Vad gäller riktigt små barn och bebisar kan det vara lättare för dig som förälder att begränsa smittorisken, och ofta behöver spädbarn inte behandlas alls just av denna anledning. Var noggrann med hygienen vid blöjbyte och se till att barnet sover i tajt pyjamas.

Medicin mot springmask Springmask kan behandlas med en särskild medicin, som du hittar receptfritt på apoteket. Medicinen finns både som tablett och i flytande form.  Tabletterna går bra att dela, tugga eller krossa. Medicinen ges vid två tillfällen med två veckors mellanrum. För barn under två år kan medicinen ges efter rekommendation från läkare eller sjuksköterska. Det är dock viktigt att bara ge medicin mot springmask om du har sett mask i rumpan hos barnet. Om ditt barn har klåda i rumpan och du inte är säker på varför, kontakta sjukvården för hjälp med bedömning så att det inte handlar om något annat. 

Vanliga frågor om springmask Kan springmask försvinna av sig själv? Tekniskt sett, ja, eftersom springmasken dör av sig självt efter några veckor. Det kräver dock mycket noggrann hygien som kan vara svår att uppnå med barn. Det är vanligt att barn återinfekteras genom att de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i rumpan och på så sätt får i sig ägg, som mognar i tarmkanalen och lägger nya ägg vid ändtarmsöppningen, så att cykeln börjar igen. Dödar handsprit springmask? Det finns ingen forskning som tyder på att handsprit dödar springmaskäggen. Det bästa sättet att minska risken för smittspridning eller återsmitta är därför att vara noga med att tvätta barnets händer med tvål och vatten ofta. Att hålla naglarna korta kan också minska risken för att äggen fastnar där och hamnar i munnen. Svar på fler vanliga frågor om springmask hittar du här. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 mars 2024

Läs mer

barn med ögoninflammation
Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation
digitalt vårdbesök
3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård
mamma ger sjukt barn medicin
Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen