Barnspecialisternas 5 råd för att förhindra solsting/värmeslag

Att leka ute på sommaren kan vara härligt, men ibland blir det för mycket av det goda. Barn som blir överhettade kan drabbas av värmeslag eller solsting. Barnspecialisten Karin ger sina 5 bästa råd för att förebygga att ditt barn drabbas. 

barn på strand

Artikelinnehåll Värmeslag slår kroppens system ur led Små barn är särskilt känsliga för värmeslag Barnspecialisternas 5 råd för att skydda ditt barn mot solsting Vanliga frågor om solsting / värmeslag

Värmeslag slår kroppens system ur led Kroppen har en fantastisk förmåga att anpassa sig efter säsongen. Den har system som håller oss varma när det är kallt och som kyler ner oss när det blir varmt.  När det är riktigt varmt ute eller man överanstränger kroppen i värme så kan den dock få svårt att kyla ner sig. Då får man värmeslag, eller solsting som det också kallas. Temperaturen inne i kroppen stiger då till över 40 grader, samma som vid hög feber.  Symtom på värmeslag inkluderar:  Huvudvärk Yrsel Illamående eller kräkningar Trötthet och svaghet Snabb puls Rödflammig, torr hud Tecken på uttorkning och vätskebrist

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Solsting eller värmeslag? Värmeslag och solsting är olika ord för samma sak – att kroppen blir överhettad. Ordet “solsting” kan dock vara lite missvisande: man kan få värmeslag även utan att sitta där solen gassar om det är tillräckligt varmt i luften, särskilt i kombination med hög luftfuktighet.

Små barn är särskilt känsliga för värmeslag Små barn löper större risk att drabbas av värmeslag. Särskilt utsatta är barn som är ovana vid värmen eller som håller på med en fysisk aktivitet i värmen. För de minsta kan det till och med bli livshotande.  Detta beror delvis på att små barns svettkörtlar inte är helt färdigutvecklade. Förmågan att svettas är en viktig del i att kyla ner kroppen. Små barn kan också få utslag om svettkörtlarna blir blockerade, så kallade värmeutslag. Läs mer om sånt som är viktigt att tänka på med barn på sommaren.

Grundprincipen är att försöka undvika att barnet blir för varmt. Vänj er stegvis vid varma dagar och kom ihåg att om du tycker det är varmt så är det definitivt varmt för barnet. – Karin H., barnspecialist på Knodd
quote

Barnspecialisternas 5 råd för att skydda ditt barn mot solsting

  • 1Se till att ditt barn dricker mycket vatten under dagen. Komplettera med vattenmelon, isglass och vätskeersättning, som kan vara roligare att få i sig och samtidig fylla på med viktiga salter och annan näring. Om du ammar eller flaskmatar, erbjud det lite oftare än vanligt.
  • 2Håll barnet i skuggan mer än i stark sol och se till att barnet har en hatt eller keps på sig.
  • 3Bada, bada, bada. Att doppa sig i vattnet är ett snabbt sätt att svalka kroppen, vare sig ni är vid badstranden eller plaskar i en balja på balkongen. Finns inga badmöjligheter kan du svalka ner ditt barn med en sval, blöt handduk.
  • 4Undvik att vara ute mitt på dagen. Barn har mycket spring i benen och har man riktigt roligt kan det vara svårt att märka av när kroppen inte mår så bra. Passa på att leka på morgonen eller kvällen när det är lite svalare.
  • 5Klä barnet i löst sittande, men täckande, kläder när ni är ute. 

❄️ Svalka, inte frysa För bästa nedsvalkning, undvik att frysa. Svalka barnet med vatten som är 15-18 grader, vare sig det handlar om bad eller att badda med handduk. Är vattnet kallare kan det ha omvänd effekt.

Om barnet redan har drabbats av solsting Om du märker att barnet mår dåligt av värmen, gör så här: 

  • 1Ta in barnet i ett svalt rum
  • 2Ta av barnets kläder
  • 3Badda huden med en sval, blöt handduk
  • 4Fläkta huden
  • 5Om barnet är vaket, ge vatten eller vätskeersättning
  • 6Om barnet har huvudvärk, yrsel, illamående, eller verkar trött och tagen, sök vård på vårdcentral under ordinarie öppettider, kontakta annars jouröppen mottagning. Vid allvarligare symtom, se tipsrutan nedan. 

Du kan avbryta förloppet tidigare om du tycker det verkar som att ditt barn är på väg att få solsting. Låt barnet sitta i skuggan, fläkta huden eller kyl ner med vatten, och se till att barnet dricker ordentligt. Var uppmärksam på hur barnet mår. 

⚠️ Om det blir akut Ett barn som verkar mycket påverkat, sjukt, eller har svårt att hålla sig vaken behöver akut vård. Det samma gäller om barnet har hjärtklappning, eller är andfådd, rödflammig i huden eller torr om läppar och mun. Ring 112 omedelbart och försök sedan svalka barnet. Ge inte vätska till ett barn som inte är helt vid medvetande. 

Vanliga frågor om solsting / värmeslag Vad är solsting? Solsting kallas också värmeslag och innebär att kroppen inte klarar av att kyla ner sig när det blir varmt, utan blir överhettad. Kroppstemperaturen kan stiga över 40 grader och man blir allmänpåverkad. Hur länge har man solsting/värmeslag? Hur länge solsting eller värmeslag får över beror på hur allvarligt man drabbats. Lättare solsting går över på en stund med hjälp av svalka och vätska, medan svårare värmeslag kan vara i några dygn. Vad är värmeslag? Värmeslag är det samma som solsting och innebär att kroppen blivit överhettad. Man kan få huvudvärk och yrsel, må illa, kräkas, och upplevas trött och svag. Har ett barn fått värmeslag är det viktigt att snabbt söka vård.

💙 Lär dig mer om ditt barns hälsa I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 december 2024

Läs mer

barn sover i barnvagn
Hjälp ditt barn att sova gott i sommar
bebis som blir insmord med solkräm
Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem
värmeutslag på bebis rygg
Värmeutslag? 3 råd som lindrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen