Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger vår barnspecialist Jenny sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.

barn på förskola

Hösten 2021 var drygt en halv miljon barn inskrivna på landets förskolor enligt Skolverket. Det är alltså en hel del barn som byter lediga dagar och strandlek mot samlingar och vardagsrutiner i augusti och de där första veckorna kan bli påfrestande för många. Jenny Werner är legitimerad barnsjuksköterska hos oss på Knodd och dessutom själv trebarnsmamma. Efter mer än 15 år som barnsjuksköterska har hon mött många föräldrar med olika funderingar och frågor kring höststarten, allt från separationsångest till sömnstörningar och olika virus. Här är några av Jennys bästa råd kring hur man kan förbereda både sitt barn och sig själv inför hösten.

Förberedelse är A och O Förbered barnet i god tid innan det är dags för förskolan, detta gäller både för inskolning och äldre barn som återvänder till förskolan. Promenera förbi förskolan och lek på gården om möjligt. Ta kort på förskolan, så ni kan titta på fotot hemma och prata om förskolan. Då kan du också fånga upp vad barnet eventuellt tycker känns jobbigt. Prata om hur dagarna på förskolan ser ut, om kompisarna och pedagogerna. Rollekar hemma där man leker att man går till förskolan, säger hejdå och sen ses igen är också bra övning.  Om det är dags för inskolning är lite extra förberedelse bra. Ett barn som är förberett kommer med större sannolikhet ha lättare att vänja sig vid att vara på förskolan. Prata om vad som händer på förskolan, allt roligt som väntar och även om att man säger hejdå till mamma eller pappa som sedan kommer tillbaka. Underskatta inte att även de minsta barnen runt 1 år behöver förberedas - anpassa förberedelserna efter barnets ålder. Det kan även vara bra för föräldern att förbereda sig mentalt, då det ofta kan kännas svårt att lämna ifrån sig sitt barn för första gången. Ta hjälp av pedagogerna som har stor erfarenhet av denna situation. Även om det känns svårt att säga hejdå och barnet gråter och blir ledset så ska du inte smita därifrån utan att säga hejdå. Tänk på att man kan ta ut halva föräldradagar om det underlättar för en lugnare start med kortare dagar. 

Vad behöver man rent praktisk? Det behövs mycket extrakläder på förskolan eftersom barnen blir blöta, smutsiga, spiller mat mm. Lämna ett kit extrakläder, fleece samt regnkläder och stövlar. Ett tips är att ha dubbla uppsättningar av regnkläder och stövlar så slipper du ta hem dem på helger och riskera att glömma att ta tillbaka. Barnen växer fort, så kolla regelbundet att extrakläder, galonisar och stövlar fortfarande passar. Glöm inte att namnmärka alla kläder och skor så de inte hamnar på vift. Ha också en särskild snutte eller ett gosedjur som bor på förskolan, om barnet har EN favoritsnutte så kanske det kan funka att köpa en likadan och ha på förskolan men köp den ett tag innan så att den är ingosad.

Vad kan man förvänta sig när det gäller virus och sjukdomar? Barn som börjar på förskolan blir sjuka. Det är normalt eftersom de utsätts för många nya virus och på så sätt bygger upp sitt immunförsvar. Upp till fyra års ålder har barnet i genomsnitt sex till åtta luftvägsinfektioner per år. När det är kallt ute är de flesta inomhus mer än annars och då sprids infektioner lättare, därför ökar antalet luftvägsinfektioner på vintern. Men på hösten när alla samlas igen så ökar också infektionerna, så var beredd på lite vabbande i början av terminen. De vanligaste sjukdomarna bland förskolebarn är förkylningar med hosta, feber och snuva; en förkylning kan vara i 1-2 veckor. Olika utslag, öroninflammationer och maginfluensa är också vanligt. Virusinfektioner är vanligast och då hjälper inte antibiotika. Låt barnet vara hemma om det är trött och inte orkar med aktiviteterna på förskolan. En bra regel är att ha en feberfri dag hemma då barnet är pigg och som vanligt.  Det är också bra att tänka på att det är ansträngande att börja på förskolan och det är vanligt att förskolebarn är lite tröttare än vanligt den första tiden efter semestern. Därför är det bra att undvika att planera in för mycket annat under de första veckorna - skapa istället tid för att tanka närhet och mys när ni väl är lediga. Även för föräldrar och andra familjemedlemmar som hjälps åt med hämtningar och lämningar kan återgången till vardagsrutiner leda till energidippar. En idé kan vara att prata igenom lämningar, hämtningar och vabbande innan hösten startar för att se vilken uppdelning som passar bäst för alla.

Jennys fem bästa råd inför hösten

  • 1Förbered barnet på förskolestarten genom att börja prata om förskolan lite innan det är dags. Om sommarlovet stökat till lite i sov- och mattider är det bra att steg för steg närma sig förskolevardagens tider mot slutet av ledigheten. Det gäller både barn som ska skolas in och de som redan börjat på förskolan och nu återvänder efter sommarlovet.
  • 2Förbered extrakläder och kolla att alla storlekar stämmer. Skönt att ha det gjort innan vardagen drar igång och alla köper regnstövlar samtidigt.
  • 3Kolla att allt som behövs i husapoteket finns hemma och var mentalt förberedd på lite vabbande i början av terminen.
  • 4Prata med förskolepedagogerna om dina funderingar. De har massvis med erfarenhet och ger gärna råd om lämningar, extrakläder och när barnet ska vara hemma.
  • 5Var snäll mot dig själv. Vabbande är ofta krångligt, ledsna lämningar är jobbiga. Det är helt ok som förälder att tycka att det är tufft ibland.

Så kan ni minska risken för infektioner Handhygien är viktigt både hemma och i förskolan. Ha varsin egen handduk till alla i familjen och lär barnet att man alltid tvättar händerna med tvål när man kommer hem, efter toalettbesök och före måltid.  Hosta och nys i armveck.  Se till att barnet äter en näringsrik kost och på regelbundna tider.  Se till att barnet får tillräckligt med sömn och sover på regelbundna tider.  Var ute så mycket som möjligt. Se till att barnet får röra på sig regelbundet. Tvätta snuttar, gosedjur och leksaker regelbundet.

Författare:

Elsa AhlströmSkribent

Senast uppdaterad

17 juni 2024

Läs mer

första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
bebis som gråter
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen