Barnnamn: 7 tips som hjälper dig välja
Att välja namn till sitt barn kan kännas spännande, pirrigt, fantastiskt – och lite överväldigande. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att välja rätt.
Artikelinnehåll Barnnamn – så funkar det Hur många namn får man ha? 7 tips för att välja namn till ditt barn Könsneutrala namn
Barnnamn – så funkar det Att välja namn åt sitt barn kan kännas stort. Det här namnet ska följa barnet genom hela livet och kommer vara ett sätt som barnet känns igen av omvärlden. Inte konstigt då om man som förälder vill välja något som känns meningsfullt.
🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Du kan också följa din graviditet vecka för vecka i Knodds kunskapsprogram.
Rent juridiskt måste man ansöka till Skatteverket att barnet ska få ett visst förnamn och efternamn. Blanketten skickas hem till föräldrarna och ansökan måste komma in inom tre månader efter barnets födelse. Skatteverket tar då ställning till om namnet kan godkännas, enligt olika faktorer som inkluderar: Om förnamnet kan väcka anstöt Om förnamnet kan antas leda till obehag för barnet Om namnet är vilseledande eller inte uppfattas som ett förnamn Om förnamnet av någon annan anledning är olämpligt som förnamn Det här blir främst aktuellt om man vill ge barnet ett namn som inte redan “finns”. Efternamnet prövas också enligt specifika regler, som främst handlar om att namnet ska ha funnits i barnets släkt på något sätt.
🛑 Det fick man inte heta Ibland säger Skatteverket nej till namn. Förnamn som inte har godkänts inkluderar Pilsner, Lakrits, Hoppsan, och Farmor.
Hur många namn får man ha? Alla barn måste (enligt lag) ha minst ett förnamn. Däremot finns ingen begränsning på hur många förnamn man kan ha. Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump bryter alltså inte mot den regeln (men kanske några andra). Barn kan också ha dubbla efternamn, exempelvis om två föräldrar med olika efternamn båda vill ge sitt efternamn till barnet. Om ena föräldern redan har ett dubbelnamn kan man dock inte ge både dubbelnamnet och ett till efternamn från den andra föräldern.
7 tips för att välja namn till ditt barn Så hur gör föräldrar då när de väljer ett namn till sitt älskade barn? Det kan vara olika faktorer som spelar in. Kika igenom listan och se om det kan hjälpa dig att sålla fram några guldkorn för din egen guldklimp.
- 1En del föräldrar vill hedra en älskad släkting eller vän genom att ge barnet deras namn. Om du inte är förtjust i personens förnamn, se efter om personen har ett mellannamn som kanske klingar finare.
- 2En del föräldrar har en lista över namn som de inte gillar, på grund av negativa associationer med någon annan som haft namnet. Det kan också vara till hjälp att begränsa listan på alternativ.
- 3Det publiceras ständigt topplistor över de mest populära barnnamnen online. De listorna kan ge inspiration – eller ge dig ytterligare namn att undvika.
- 4Tänk igenom hur namnet kommer kännas i olika åldrar. Kommer det gulliga namnet också passa när barnet är 25, eller 55? Är det ett namn som lätt går att rimma på något dumt på skolgården?
- 5För föräldrar som ser en internationell framtid framför sig kan det kännas viktigt att namnet går att uttala på andra språk. Kommer åäö i namnet att krångla till det? Om ni i familjen har ursprung i andra kulturer och språk, kommer namnet att funka där?
- 6Tänk också igenom namnet i sin helhet. Med ett långt dubbelt efternamn kanske det känns nättare med ett kort förnamn. Hänger för- och efternamn ihop på ett härligt sätt?
- 7Ta hjälp av internet. Online finns det mängder av listor över fina tjejnamn, killnamn, namn som börjar på a, namn som kommer från blommor, ja inspirationen tar aldrig slut. Sätt dig med en kopp kaffe och scrolla igenom listorna för att se vad som står ut.
Sedan finns det ett ess du alltid kan ha i rockärmen: för många föräldrar blir barnets namn tydligt först när bebisen är född. Det kan till och med vara så att föräldrarna varit helt beslutna om för-, mellan- och efternamn och sedan när bebisen kommit så var det ett annat namn som kändes mer rätt. Om du inte har kunnat bestämma dig och BF är nästa vecka behöver du alltså inte vara orolig.
Könsneutrala namn Det har blivit allt mer populärt att välja ett könsneutralt namn åt sitt barn. Exempel på detta är Charlie, Kim, Alex, Lo och Robin. Om det är just det könsstereotypa man vill komma ifrån, där namnet verkar åberopa vissa egenskaper hos bäraren, kan man också välja könsspecifika namn som upplevs att gå mot normen för vad som är tjejigt eller grabbigt. Man får också ge sitt barn förnamn som “tillhör” olika kön, såsom Mikael Sofia. Om det är så att man vill ge barnet ett neutralt namn utifrån hur barnet kommer identifiera sig som äldre kan det också vara skönt att veta att man alltid kan ändra sig i framtiden och ansöka om att få byta namn.
🌱 Lär dig om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer