Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?
Så snart som ditt barn passerar fyra-månaders-dagen och visar intresse för vad resten av familjen har på tallriken går det bra att börja med små smakprov. Det kan ge barnet möjlighet att långsamt prova på nya smaker och konsistenser utan att konkurrera med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.
Matintroduktion för små barn Det finns inga "regler" för vad man ska börja med och det går bra att prova olika livsmedel samtidigt. Det viktiga är att maten har en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, med en sked eller på fingret och låta barnet få lite på tungan. Du behöver inte tänka på saker som haklapp och bestick riktigt än. Verkar ditt barn tycka om maten kan ni fortsätta öka successivt i den takt som barnet själv vill och klarar av. När mängden successivt ökar och går över till teskedar kan det vara bra att ha koll på hur magen reagerar. Om barnet blir blir väldigt hård i magen kan du tillsätta katrinplommon eller päronpuré. Laktulos, som finns receptfritt på apoteket, går ibland att använda för att hjälpa en trög mage. Läs mer om matintroduktion.
Vill du hellre lyssna på vårt podd-avsnitt om matintroduktion? När ska man gå över från amning eller ersättning till mat? Hur gör man det på bäst sätt? Finns det något små bebisar inte ska äta? I detta Knodden-avsnitt pratar Jennie-Lie & Sofia om hur man bör göra för att introducera bebisar för mat, och vad som är bra att tänka på för att ditt barn ska få ett bra förhållningssätt till mat.
11 livsmedel små barn ska undvika För vissa är det stort att börja med smakprover medan det för andra är något som bara går av farten. Men det finns några saker som ska undvikas fram tills barnet är över ett år.
- 1Salt. Njurarna hos barn under ett år har en nedsatt reningskapacitet vilket medför minskad förmåga att göra sig av med överskott av salt.
- 2Honung kan innehålla sporer av en bakterie som kan bilda ett gift i barnets tarm.
- 3Gröna bladgrönsaker som mangold, spenat, grönkål, bladselleri och ruccola. Dessa grönsaker innehåller nitrat vilket i kroppen kan omvandlas till nitrit och försämra syretransporten i blodet.
- 4Rödbetor och rödbetsjuice, innehåller nitrat.
- 5Rått eller halvrått kött. Även i kött som inte är helt tillagat kan det finnas Ehec-bakterier.
- 6Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk. I dessa produkter kan det finnas farliga bakterier som Ehec och som ger svår diarré.
- 7Sötade livsmedel och drycker. Vänj barnet vid att dricka vatten istället för sötad dryck.
- 8Grön eller oskalad potatis. Se också till att alltid skala potatisen innan du ger den till små barn eftersom det finns solanin under skalet på all potatis. Särskilt höga halter finns i skalet på färskpotatis.
- 9Hela nötter, mandel och jordnötter. Vill du ge ditt barn nötter, mandel eller jordnötter kan du göra det i mixad form eller som nötsmör.
- 10Ris innehåller halter av arsenik och man bör därför inte ge riskakor eller rismjölk till barn under sex år. Risgröt och risvälling kan också innehålla arsenik. Barn bör inte äta risprodukter, såsom ris, risgröt, risnudlar eller rismellanmål, oftare än sammanlagt fyra gånger i veckan.
- 11Hårt stekt eller bränd mat
Även fisk med miljögift och kvicksilver Vissa fisksorter innehåller halter av miljögifter och ska därför inte ges till små barn oftare än högst två till tre gånger per år. Dessa är: Strömming från Östersjön Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern eller Vättern Sik från Vänern eller Vättern Röding från Vättern Egenfångad fisk som abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver. Likaså tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk, haj och rocka. Därför ska dessa fisksorter inte ges till barn mer än max en gång per vecka. Halterna av kvicksilver kan på sikt bli skadliga.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling i Knodd-appen I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteenden. Allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.
Läs mer