Barnläkarens bästa råd om femte sjukan

Femte sjukan är en oftast ofarlig virussjukdom som främst drabbar barn i skolåldern och ger utslag på kinderna och kroppen. Just nu pågår en viss ökning av smitta i landet. Därför ger Younis Khalid, barnläkare på Knodd, sina bästa råd till föräldrar. 

barnläkare i förgrunden, barn som leker i bakgrunden

Artikelinnehåll  Vad är femte sjukan? - Det är utslaget som avslöjar sjukdomen - Hur länge smittar femte sjukan? Barnläkarens råd om ditt barn får femte sjukan

Vad är femte sjukan? Femte sjukan är en virussjukdom som oftast drabbar barn i skolåldern. Symtom är ofta milda, men inkluderar: Feber Ont i huvud och hals Magbesvär  Rodnad över kinderna, sedan även bålen, armarna, och benen Sjukdomen brukar gå över av sig själv på någon vecka. För en del barn sitter dock utslagen kvar i flera veckor, eller till och med månader. 

Eftersom femte sjukan oftast ger milda symtom eller inga symtom alls är det många som har den utan att veta om det. Sjukdomen är i de allra flesta fall ofarlig för barn med ett normalt immunförsvar, och när man väl haft den en gång är man immun livet ut.
quote
Younis Khalid

Younis Khalid,

Knodd

Barnläkare och verksamhetschef

Det är utslaget som avslöjar sjukdomen Just rodnaden är det som kännetecknar femte sjukan. Den blossar upp på kinderna och ibland på hakan några dagar efter att de första symtomen uppstått och sprider sig sedan vidare på kroppen. Utslagen uppstår oftast efter några dagar, i samband med att febern avtar. På kinderna är utslagen ofta intensivt röda. På armar och bål kan de ljusna i mitten. De kan också komma och gå under några veckors tid. Utslagen kliar ofta och förvärras lätt av värme eller stress.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Femte sjukan är inte så vanlig i Sverige, men smittspridningen är ofta som högst under senvintern och våren. Ungefär var fjärde år ser vi också större utbrott då fler smittas, och det här är ett sådant år. - Younis K, barnläkare på Knodd
quote

Hur länge smittar femte sjukan? Femte sjukan smittar på samma sätt som förkylningar och liknande virussjukdomar. Man kan smittas om man har varit nära någon som är sjuk som nyst eller hostat så att viruset hamnar i luften och man själv får in det i kroppen.  Personer som inte uppvisar symtom kan ändå smitta andra Man smittas som mest innan man märker av några symtom När utslagen uppstår smittar man i regel inte längre

De flesta vuxna har antikroppar, men om ditt barn har femte sjukan ska ni undvika att vara nära någon som ni vet är gravid, eftersom det kan innebära en risk för fostret. - Younis K, barnläkare på Knodd
quote

Eftersom man inte smittar längre när febern har gått över går det bra för barn att gå till förskolan trots att utslagen är kvar på huden. Vänta ett dygn efter att febern har gått över och låt sedan barnets allmänna mående styra.  Här kan du läsa mer om femte sjukan, direkt från Knodd. 

🌡️ Vissa barn kan behöva vård Femte sjukan är oftast ofarlig. Om ditt barn har nedsatt immunfunktion eller en blodsjukdom (såsom sicklecellanemi eller thalassemi) och du misstänker att barnet har femte sjukan kan du dock behöva kontakta din läkare. Då kan de hålla koll på att det inte uppstår några komplikationer. 

Barnläkarens råd om ditt barn får femte sjukan Eftersom sjukdomen går över av sig själv så handlar behandlingen främst om att lindra eventuella besvär. Det finns några knep du kan ta till för att minska hur mycket utslagen kliar eller förvärras. Det här är Younis bästa råd om ditt barn får femte sjukan:

  • 1Undvik sol, stress, för mycket fysisk ansträngning eller att ditt barn blir för varmt. Detta kan irritera utslagen och göra att de kliar mer. 
  • 2Använd kylgel eller badda utslagen med kallt vatten för att lindra klåda. 
  • 3Om barnet har ont eller besväras av feber kan du ge febernedsättande, t ex paracetamol. 
  • 4Låt barnet vila ordentligt och var noga med vätsketillförseln. 

Här kan du läsa mer om att ge smärtstillande eller febernedsättande till barn.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

19 april 2024

Läs mer

barn som tar medicin
Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt
bebis med ögoninflammation
Får man gå till förskolan med ögoninflammation?
mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen