Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnbidrag: stora guiden

Barnbidraget kan kännas som klurig matematik. När man väl får ordning på siffrorna kan det dock bli en stor hjälp till en tryggare ekonomi och en familjevardag som ser mer ut som man hade hoppats. 

mamma och pappa leker med bebis

Artikelinnehåll Barnbidraget stärker föräldrars ekonomi Den som spar, den har? Hur mycket får man i barnbidrag?

Barnbidraget stärker föräldrars ekonomi Barnbidraget är en summa pengar som betalas ut från staten via Försäkringskassan till föräldrar med barn. Syftet med bidraget är att underlätta familjehushållens ekonomi och hjälpa till med de ökade kostnader det innebär att ha barn. Tanken med barnbidraget är att det ska täcka barnets behov, vad gäller exempelvis kläder, mat, och hygienartiklar. Det finns dock inga regler eller lagar som styr vad man lägger pengarna på. Man får en viss summa per barn, och har man mer än ett barn får man dessutom ett flerbarnstillägg. Barnbidraget är skattefritt.

Vem får barnbidrag? De flesta föräldrar i Sverige får automatiskt barnbidrag. Det som gäller är: Du får barnbidrag om du är vårdnadshavare för ett barn som är yngre än 16 år (eller äldre barn som går i grundskola eller anpassad skola). Både du och barnet måste vara försäkrade i Sverige, det vill säga att ni bor i landet och har medborgarskap eller uppehållstillstånd. När barnet fyller 16 år ändras barnbidraget automatiskt till studiebidrag. För dig som har adopterat barn har du rätt till barnbidrag från den månad då du blev vårdnadshavare för barnet.

Ansöka om barnbidrag behövs inte Du som är vårdnadshavare får automatiskt barnbidrag utbetalt till ditt konto. Du behöver inte ansöka om barnbidraget.  I samband med graviditet eller adoptionsprocess kommer du eller medförälder ha anmält barnets ankomst till Försäkringskassan och utbetalningar sker sedan automatiskt när barnet har kommit. Har du fött barnet själv börjar utbetalningar månaden efter barnets födelse.

🤰🏽 Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten – inklusive allt sånt här praktiskt. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.

Den som spar, den har? Vissa ekonomiska rådgivare rekommenderar att man lägger undan en del av barnbidraget till någon sorts sparande. Tack vare räntan på långsiktigt sparande kan pengarna bli till en ordentlig summa. Föräldrar som lägger undan delar av barnbidraget i långsiktigt sparande tänker exempelvis att det ska gå till större utgifter, som:  Barnets körkort Insats till framtida boende Huvudsyftet med barnbidraget är dock att användas till vardagsutgifter och många familjer får inte budgeten att gå ihop utan att använda bidraget varje månad.  En del föräldrar upplever att de har stor användning av hela beloppet så länge en förälder är föräldraledig med barnet och hushållets inkomster är lägre, för att sedan kunna lägga undan en del av bidraget om och när båda föräldrarna arbetar. De kan också välja att använda bidraget som ett sätt att dryga ut föräldraledigheten. 

💸 Barnbidraget som stöd i föräldraskapet Använd barnbidraget på det sätt som passar din familj:  För att klara ökade utgifter för barnets behov För att förlänga föräldraledigheten För att kompensera för inkomstbortfall under föräldraledigheten och sedan spara för ditt barns framtid

Hur mycket får man i barnbidrag? Barnbidraget är det samma för alla vårdnadshavare och är inte inkomstbaserat. Grundbidraget är 1250 kr per barn. Sedan tillkommer flerbarnstillägg, som blir högre ju fler barn man har. Vid två vårdnadshavare betalas hälften ut till vardera förälder.  Tabellen nedan gör det lätt att räkna ut hur mycket du får i barnbidrag.

Antal barn

Barnbidrag

Flerbarnstillägg

Sammanlagt

1 barn

1 250 kronor

-

1 250 kronor

2 barn

2 500 kronor

150 kronor

2 650 kronor

3 barn

3 750 kronor

730 kronor

4 480 kronor

4 barn

5 000 kronor

1 740 kronor

6 740 kronor

5 barn 

6 250 kronor

2 990 kronor

9 240 kronor

6 barn

7 500 kronor

4 240 kronor

11 740 kronor

Källa: Försäkringskassan Notera att om ni är två vårdnadshavare får du alltså hälften av denna summa utbetald till ditt konto.

Barnbidrag i olika familjekonstellationer Många barn bor inte ihop med båda sina föräldrar i samma hem. Som förälder kan man ha delad vårdnad om sitt barn eller ensam vårdnad, exempelvis efter en skilsmässa.  Barnbidraget betalas ut till hälften var om det handlar om två vårdnadshavare.  Som ensam vårdnadshavare får du hela beloppet.  Detta gäller även flerbarnstillägget.  Sambos med icke-gemensamma barn får inte flerbarnstillägg, såvida de inte gifter sig eller får gemensamma barn 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

mamma och dotter vid frukostbordet
5 råd som hjälper dig balansera arbetsliv och föräldraskap 
Barn i förskola
Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut 
mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen