Barn som slåss och bits: barnspecialisternas råd

Att barn slåss, bits, eller puttas är vanligt, särskilt under vissa perioder och utvecklingssteg. Ibland handlar det om trots, ibland om att barnet ännu inte är moget nog att förstå eller sätta ord på sina känslor. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att hjälpa ditt barn igenom perioden.

barn bråkar

Artikelinnehåll Trots kan se ut på många sätt - Barn kommunicerar med de medel de har tillgång till 7 tips om ditt barn bits, slåss, eller puttas Det kan kännas jobbigt att ditt barn biter andra

Trots kan se ut på många sätt På en ytlig nivå kan trotsbeteenden se ut som något orimligt som skapats bara för att driva föräldrar till vansinne. Tidigare följsamma småbarn totalvägrar plötsligt, spjärnar emot, eller gör sådant de vet att de inte får, som att bitas eller slåss.  Själv står man och svettas i hallen eller mataffären och undrar var allt gick snett. Om man tittar på det med utvecklingspsykologiska glasögon, däremot, går det att förstå både trotset och poängen med det. Trotsbeteenden är nämligen en viktig del i småbarns utveckling, där de lär sig om sin egen vilja och åsikter, och samtidigt förstår sig på nyanser i samhällets regler och vad som gäller för att vara en egen individ i gemenskapen. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Barn kommunicerar med de medel de har tillgång till Om ditt barn bits, puttas, eller har stora utbrott behöver det inte nödvändigtvis vara ett trotsbeteende. Ibland bits till exempel små barn för att de blir otroligt exalterade och riktigt spricker av entusiasm – eller för att det kliar i tandköttet av nya tänder på ingång.  En del i dessa beteenden handlar om att yngre barn inte ännu har förmåga att uttrycka sig mer nyanserat än så. En tvååring har troligtvis inte orden alls, och en fyraåring kanske delvis har orden men inte nyanserna, eller impulskontrollen. Då uttrycker sig barnet på det sätt som går – direkt fysiskt, genom att vägra, eller med gråt och skrik.  Ett barn som bits eller knuffas kan alltså göra det som ett trotsbeteende: för att testa gränser eller uttrycka sin vilja. Det kan också handla om avsaknad av impulskontroll, eller en oförmåga att hantera situationen på ett annat, mer moget sätt.

🌱 Impulskontroll lär man sig Impulskontroll är inte något vi automatiskt har när vi föds. Barn som inte kan “hålla sig” har alltså inte utvecklat impulskontrollen än, även om de egentligen vet om att man inte får bitas eller slåss. Det är alltså inte något fel på ditt barn, eller något ditt barn gör av ondo, utan barnet behöver helt enkelt få hjälp med att fortsätta träna på impulskontrollen, så sitter det tids nog.

7 tips om ditt barn bits, slåss, eller puttas

  • 1Om du är där direkt när det händer, ta bort barnet från situationen och säg till, “Aj aj, det där gör ont, nu blir din kompis ledsen.” I många fall vet dock barn om att de inte ska bitas, så enbart tillsägningen räcker sällan. Det kan också vara bra att avleda barnet så att de starka känslorna får avta lite.
  • 2Bli inte överdrivet arg. Det är helt okej att säga ifrån, och säga att så gör man inte. Det hjälper dock inte att skuldbelägga ett barn, att säga att barnet är dåligt, eller att försöka begära en förklaring från barnet i stunden. Mitt i stunden och mitt i känslorna har barnet ingen förmåga att reflektera.
  • 3Sätt ord på vad som hände – och varför. Små barn förstår sig inte alltid på sig själva utan behöver en trygg vuxen som tolk. Du kan säga, “Jag tror att du blev arg nu när din kompis tog spaden ifrån dig, men vet du, vi får inte bita andra personer fast vi blir arga. Här, vi tar den här spaden och hinken i stället.” Den här sortens tolkning är ett pågående uppdrag för dig som förälder; även en sexåring kan behöva hjälp med att redan ut sina reaktioner och känslor.
  • 4Var med i leken. Ju yngre ditt barn är, desto mer vägledning och stöttning behövs. Du behöver inte styra leken helt, eller oroligt hänga över barnets umgängen. Genom att aktivt delta, föregå med gott exempel, och avstyra med konstruktiva alternativ om det hettar till, kan du dock hjälpa ditt barn att leka på ett mer positivt sätt. För äldre barn kan det handla om att ställa frågor och låta dem själva hitta bättre lösningar så att alla blir nöjda.
  • 5Försök att vara steget före. Om det ofta uppstår utbrott när barnet är lite för trött eller hungrigt, se till att alltid ha med en frukt eller planera dagen så att barnet inte måste åka med på ärenden sent på dagen.
  • 6Fyll på med positiv uppmärksamhet. För en del barn, särskilt äldre, kan sådana här beteenden vara ett sätt att garantera uppmärksamhet och leda till en ond cirkel med mer tjat och tillsägelser. Genom att ge barnet mycket positiv uppmärksamhet, uppmuntran, och kramar under resten av tiden kan behovet att fixa till sig uppmärksamhet genom att vara hårdhänt mot någon annan avta. Låt det ta tid. Ett barn kommer inte att sluta slåss efter en enda tillsägning.
  • 7Samarbeta med förskolepersonal. Inte sällan är det på förskolan det händer. Boka samtal med förskolepedagogerna, se hur ni kan arbeta tillsammans för att ditt barn ska få positivt stöd och hjälp att hitta alternativa beteenden för att uttrycka sig. Det är klokt att ni pratar om det här enskilt, så att inte det enda barnet får höra varje dag vid hämtning är hur snett det gick på dagen.
mamma kramar barn

Det kan kännas jobbigt att ditt barn biter andra Om ditt barn biter eller slår andra barn, på förskolan till exempel, kan det kännas riktigt jobbigt för dig som förälder. Man kan vara rädd för att andra föräldrar, pedagoger, och barn ska tycka illa om ens barn eller att man ska ses som en sämre förälder. Då kan det vara värt att komma ihåg: Dessa beteenden är en vanlig och normal del av barns utveckling, och går nästan alltid över med tiden. Barn som bits och slåss kan samtidigt vara gosiga, nyfikna, glada, kompetenta och härliga barn: barn bits inte för att de är “onda” utan för att det är enda sättet de kan kommunicera i den stunden. Det som händer handlar inte om att du har gjort något fel eller att det är fel på ditt barn. Fortsätt att stötta ditt barn och samarbeta med barnets andra viktiga vuxna, såsom förskolepersonalen, så kommer det gå över. En del barn slår bara sina egna föräldrar. Det betyder inte att barnet tycker illa om sina föräldrar. Tvärtom tyder det på att barnet har kommit tillräckligt långt i utvecklingen för att kunna stå emot impulserna under dagen men sedan känner sig trygg nog att agera ut mot föräldrarna. Även detta går över med stöttning, massvis med positiv uppmärksamhet och gos, och lyhört tålamod. 

📚 Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 oktober 2024

Läs mer

barn som putar med munnen
Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn
två flickor som leker
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
bebis som gråter
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen