Bajsguiden: allt du behöver veta om ditt barns bajs

Säga vad man vill, men barns bajs är som en skattkarta över hur deras kroppar har det och hur de mår. Därför är det smart att ha lite koll på vad som är normalt och vad som är ett tecken på att ens barn inte mår helt hundra. Här hittar du bajsguiden som berättar allt du behöver veta om barns bajs. 

förälder byter blöja på bebis

Artikelinnehåll Bajs avslöjar en hel del om hälsan Bebisbajs och barnbajs Konsistens och färg - Bristolskalan - Vad säger bajsets färg? Läs mer

Bajs avslöjar en hel del om hälsan Du kanske aldrig hade trott att du kunde prata så mycket om bajs som du gör som småbarnsförälder. Det är ett ständigt återkommande ämne med andra föräldrar på lekplatsen eller med pedagogerna på förskolan, en konstant fråga om allt är som det ska.  Det är inte så konstigt. Barns bajs kan nämligen säga en hel del om hur de mår och vad de behöver. Det påverkas av utveckling, av att komma i kontakt med ny mat, och av sjukdomar. Men vad säger bajset egentligen?

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Långvariga problem med förstoppning eller diarre? Få trygg vård från erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor hos Knodd. Du får hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Bebisbajs och barnbajs Det är skillnad på bajs och bajs (du ser, vi pratar redan på en djupare nivå än du kanske någonsin trodde innan du fick barn). Bebisbajset innan barnet äter fast föda ser annorlunda ut än när det börjar komma in kokt potatis och fruktpuré i bilden, för att inte tala om falukorv.

Det första bajset är unikt Det allra första bajset som kommer efter bebisen fötts kallas mekonium. Det är riktigt mörkt, nästan svart, och kletigt. Efter detta ska barnets bajs inte vara svart igen, det kan nämligen tyda på blod i avföringen från högre upp i mag-tarmkanalen.

Helammade barns bajs Bebisar som helammas har ofta ganska tunt bajs som inte luktar så mycket, eller bara lite syrligt. Det är vanligtvis senapsfärgat och kan vara lite grynigt, ungefär som keso i konsistensen.

Bajset när man får ersättning De barn som främst får bröstmjölksersättning har vanligtvis något fastare bajs än barn som ammas. Det är ofta mer grynigt och kan ha en brun färg. Ersättningsbajset kan också lukta mer.

Fast föda ändrar bajset När du börjar introducera mat för ditt barn – ett spännande steg i utvecklingen – påverkar det magen och bajset. Eventuella oroligheter i magen går ofta över med tiden, men bajset är ändå för alltid förändrat. Med fast föda blir bajset nämligen också fastare. Det blir brunare och börjar lukta mer, inte sällan riktigt mycket mer (det kan du också ha spännande samtal om i lekparken). Färgen kan även skifta beroende på vad barnet äter. Om barnet har ätit lite för fort en dag kan det också göra att bajset blir lite grönt en vända.

📚 Digital och kostnadsfri kurs om barns mat det första året I Knodds kurs om mat det första året får du lära dig allt om hur du introducerar mat för din bebis och hur det kan påverka magen. Kursen leds av vår barnspecialist Marie och finns gratis i appen.

Konsistens och färg När man försöker avläsa hur barnet mår genom att kolla på bajset är det främst två saker man tittar på: konsistens och färg.  Bajsets konsistens påverkas av vad ditt barn äter och hur mag-tarmkanalen fungerar. Färgen kan påverkas av vad man äter och av sjukdomar, men den skiftar också som del i utvecklingen. Gasighet och ont i magen kan också indikera att någon inte står helt rätt till. 

Bristolskalan hjälper dig tyda konsistensen Den så kallade Bristolskalan har tagits fram för att beskriva konsistensen på bajs. Det kan vara särskilt användbart om du söker vård för eventuella magbesvär hos ditt barn och behöver kunna förklara för vårdpersonalen hur ditt barns bajs ser ut. Skalan kan dock vara lite svårare att använda hos barn som fortfarande använder blöja. Därför finns det utarbetad en Brussels-skala för icke-toalettränade barn, som genom sju bilder visar hur bajset kan se ut när det hamnat i blöjan.

bristolskalan

Ett normalt bajs (typ 3 och 4) är som en smidig, mjuk korv. Det kommer ut utan problem och har rört på sig i bra takt genom tarmkanalen.  Bajs som är som hårda klumpar (typ 1 och 2) tyder på förstoppning. Barnet kanske också har haft svårt att bajsa och har fått krysta. Förstoppning kan lindras av att ge barnet mer vätska. För barn och bebisar över 6 månader kan det hjälpa att ge lite fruktpuré. Det innehåller fibrer som kan hjälpa till att få fart på magen igen. Det är ovanligt att barn som helammas får förstoppning. Däremot kan barn som får ersättning bli förstoppade om ersättningen inte blandats rätt, eller under en övergångsperiod om man byter ersättning. Att bajsets konsistens hamnar i kategori 1 eller 2 är ett tydligare tecken på förstoppning än att barnet bajsar sällan – det är högst individuellt hur ofta barn bajsar. Bajs som är vattnigt och löst (typ 5-7), kan vara diarré som beror på magsjuka eller någon sorts överkänslighet. Det är dock mycket vanligt att bebisar har löst bajs. Barn som enbart får bröstmjölk eller ersättning har löst bajs utan att det är diarré. Det är också vanligt att de bajsar 7-8 gånger om dagen eller efter varje måltid utan att det innebär att något är fel. Då får man utgå från hur barnet mår i övrigt. 

Vad säger bajsets färg? Bajs är brunt, det vet väl alla? Inte så snabbt, det är faktiskt vanligt att bajs ändrar färg lite utifrån vad barnet äter eller i takt med utvecklingen. Det kan dock vara bra att ha lite koll på ditt barns bajs för att se om det viftar några varningsflaggor. 

Grönt och gult bajs är sällan något allvarligt. Det kan bero på att barnet ätit mycket bladgrönsaker eller ätit för fort. Hos spädbarn som helammas är bajset vanligtvis ljusgrönt eller senapsgult. Bebisar kan också få grönt bajs i samband med tandsprickning.

Rött bajs kan man få om man äter exempelvis rödbetor. Om du ser en ljusröd strimma i bajset tyder det dock på färskt blod, det vill säga blod som kommer från långt ner i ändtarmen eller från ändtarmsöppningen. Det är inte ovanligt, exempelvis om barnet får krysta för att bajsa. Händer det någon enstaka gång behöver du inte vara orolig, om det händer ofta eller handlar om mycket blod bör du kontakta vården direkt.

Konfetti i bajset med små bitar av färggrann mat är inte ovanligt. Kanske ser du ett majskorn i bajset här och där. Det är helt okej, särskilt hos yngre barn vars tarmflora fortfarande tränar på att bryta ner olika sorters mat. Om det däremot ofta händer att du ser mycket osmält mat i bajset, troligtvis i kombination med att barnet är lös i magen, kan det vara tecken på att något mag-tarmbesvär ligger bakom att maten går för fort igenom systemet.

Svart bajs (efter det första bajset, mekonium) kan indikera en blödning i magsäcken eller tjocktarmen och behöver därför kollas upp. Det kan dock vara värt att först fundera på om barnet har ätit mycket lakrits eller blåbär, vilket också kan färga bajset mörkt/svart.

Om ditt barns bajs är vitt eller lerfärgat bör du söka vård. Det är ovanligt, men i vissa fall kan det vara ett tecken på lever- eller gallvägsproblem. En tunn strimma ljusrött blod i avföringen i enstaka fall är sällan tecken på något allvarligt, men om du ser mer än så bör du också söka vård för ditt barn. 

Våra barnspecialister kan det mesta om avvikande bajs och magbesvär. Här kan du läsa mer om:  Modersmjölksersättning för känsliga magar och allergiska barn Spädbarnsmassage mot magknip Barnspecialisternas råd om spädbarnskolik 6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 oktober 2024

Läs mer

mamma som tar bebis på magen
6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen
Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong
bebismassage
Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen