Babypottning (EC): din guide till en blöjfri bebis
Babypottning (EC) har blivit allt mer populärt på senare år. Det är ett sätt att tyda sitt barns signaler om att uträtta sina behov och träna barnet på att sitta på pottan när det är dags. Den här guiden visar dig steg för steg hur du gör.
Artikelinnehåll Vad är babypottning? - Fördelar med babypottning - Babypottning eller EC? - Tecken på att barn behöver kissa och bajsa Babypottning: så gör du steg för steg
Vad är babypottning? Snittåldern för när barn blir blöjfria i Sverige har stigit stadigt under de senaste decennierna, och idag är barn dubbelt så gamla när de pottränas som de var på 1970-talet. Det finns starka kulturella tendenser vad gäller när barn blir blöjfria, och i många kulturer har barn slutat med blöja på dagtid långt innan de flesta svenska föräldrar ens har börjat tänka på att träna på det. På senare år har dock en motsatt trend ökat i popularitet och babypottning, eller EC (elimination communication), har seglat upp som ett sätt att lära små barn kissa och bajsa i pottan. Babypottning innebär att man vid tidig ålder börjar låta barnet sitta på pottan och att vårdnadshavaren försöker tyda barnets tecken på att något är på gång. All potträning innan 18 månader räknas tekniskt sett som babypottning av något slag, men en del föräldrar börjar när bebisen är så liten som 0-6 månader. Man kan också utöva babypottning i olika grad.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Fördelar med babypottning: Det blir billigare att slippa köpa blöjor Det är bättre för miljön att undvika engångsblöjor Det minskar risken för urinvägsinfektion, inkontinens och förstoppningsproblem när barnet blir äldre Det minskar risken för blöjutslag Kritik mot babypottning handlar främst om att det blir ytterligare ett “måste” för stressade småbarnsföräldrar som redan har fullt upp. Många föräldrar upplever att det faktiskt är mindre krävande än de trodde, men det är viktigt att känna av vad du själv orkar med och vill göra. Det finns dock inga fysiologiska eller utvecklingsmässiga skäl som gör att spädbarn inte kan babypottas.
Babypottning eller EC? Ordet babypottning förklarar kanske sig självt – det är potträning med en baby. Fenomenet kallas också EC efter engelskans “elimination communication”, det vill säga kommunikation om något man gör sig av med (i det här fallet, kiss och bajs). Den termen fastslår att det handlar om just kommunikationen. Poängen med babypottning är att man lär sig tyda sitt barns signaler och kommunicerar med barnet kring vad som händer, för att barnet ska lära sig uppfatta det själv. Babypottning är inte det samma som potträning, som också inkluderar att barn lär sig hålla sig tills de kan gå på toa. Det är dock rimligt att tänka att ett barn som redan är bekant med att sitta på pottan har lättare för att lära sig den sista biten när kroppen är mogen.
Tecken på att barn behöver kissa och bajsa Många föräldrar läser av och känner igen tecken på att det händer något i blöjan utan att kanske ens tänka på det. Det är inte ovanligt att föräldrar till och med observerar tecknen och förbereder för att vara redo för blöjbyte när bebisen är klar. Med babypottning skippar man väntan – och blöjbytet – och hoppar på pott-tåget på en gång. Vanliga tecken på att en bebis behöver bajsa: Förändrat ansiktsuttryck eller ansiktsfärg Tecken på att anstränga sig Olika läten Missnöje Föräldrar lär också känna sitt barns dygnsrytm. En del bebisar bajsar alltid det första de gör på morgonen, till exempel. Det är vanligt att spädbarn bajsar i direkt anslutning till att de äter.
❓ När ska man börja med babypottning? Babypottning kan börja direkt när bebisen är nyfödd. Innan sex månaders ålder är idealiskt så att barnet inte helt hunnit vänja sig vid blöjor och att ignorera sina egna signaler i kroppen. Det går dock att börja även senare.
Babypottning: så gör du steg för steg
- 1Börja gärna med att lite kravlöst märka av signaler från ditt barn och kanske en regelbundenhet i toavanor. Det brukar vara lättare att upptäcka när barnet bajsar, eftersom det kräver mer ansträngning (och en del föräldrar väljer att enbart fokusera på att just bajsa i pottan och tar kisset senare). Det är vanligt att spädbarn bajsar i anslutning till matning.
- 2När du känner dig redo att testa, håll ditt barn på pottan (eller direkt på toaletten) med ryggen mot din mage och dina händer under barnets ben, så kallad grodposition. En ordentlig hukställning gör det lättare för barnet att tömma blåsan eller tarmen helt, vilket är viktig träning för musklerna som sköter just den funktionen, och det lägger grunden för bra sådana vanor livet ut. (Ett litet barn som inte kan sitta själv behöver hållas helt. När barnet blir stabilare kan du sätta barnet på pottan och själv finnas till som stöd.)
- 3Nu är det dags för lite tålamod. Ingen press på varken dig eller barnet. Kommer det något så gör det det, kommer det inget så går ni vidare. Många föräldrar väljer att använda blöja mellan pottningen. Tygblöja kan också vara en bra mellanlösning, eftersom barn känner av att det är något i blöjan och därför kan bli mer benägna att vilja bli av med det. Andra satsar på löst sittande kläder nertill som är lätta att ta av och på. Ibland blir det bråttom att ta sig till pottan!
- 4Om det kommer något i pottan är det dags att lägga till ett betingningsljud. Många föräldrar väljer att säga ksss när barnet kissar och eeh eeh eller liknande när barnet bajsar. Man kan också ha samma ljud för båda, en liten sång, eller koppla ihop det även med tecken/rörelser. Poängen är att genom att göra samma ljud varje gång lär sig barnet att koppla ihop ljudet med det som sker i kroppen. Förhoppningen är då att barnet tids nog kommer göra ljudet för att signalera till dig att “nu behöver jag sättas på pottan”.
- 5Sedan är det bara att fortsätta så, kravlöst och positivt, och stärka kopplingen mellan barnets kroppssignaler och en stund på pottan. Varken du eller ditt barn behöver prestera här. Anpassa metoden till er vardag. Kanske kan barnet vara utan blöja delvis på dagen där hemma men alltid ha blöja på när ni går ut. Kanske sitter ni på pottan mellan blöjbyten men alltid har den på i övrigt. Kanske fokuserar du på att tyda bajssignaler så får kissträningen komma lite senare. Låt det vara ett samspel emellan er och se det som en träning för livet. Även om det tar ett tag kommer ditt barn troligtvis vara blöjfritt långt tidigare än medelåldern.
🏅 Babypottning är inte en tävling Kom ihåg! Att babypotta ditt barn handlar inte om att “lyckas”, om att helt undvika blöjor eller “olyckor”, eller att du ska vara en perfekt förälder som felfritt tolkar ditt spädbarns signaler. På samma sätt som du lär dig känna igen tecken på trötthet, missnöje, och hunger, och hjälper ditt barn med de sakerna är babypottning bara ytterligare ett sätt ni tar er igenom vardagen så lyhört som det är rimligt. Ibland somnar barn i bilen eller äter bara makaroner en vecka, ibland missar man att barnet kissar. Det är en process, inte en övning i perfektionism.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Läs mer