Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?

Baby blues, även kallat tredagarsgråten, är ett mycket vanligt och fullt normalt tillstånd som kan debutera hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Hormonsvängningar kan göra att du känner dig ledsen, har ångest, eller gråter mycket, men det går att lindra och försvinner oftast av sig självt. 

En bebishand som håller om sin mammas tumme

Artikelinnehåll Vad är baby blues? Är jag deprimerad? Hur kan man lindra baby blues?

Vad är baby blues? Baby blues uppstår av de enorma hormonförändringar som sker i kroppen i samband med barnets födsel. Det är mycket vanligt - upp till 80% av alla nyförlösta upplever någon form av baby blues. Upplevelsen kan variera enormt: vissa känner sig lite nedstämda eller trötta i några dagar, några får ångest, och andra känner sig mycket irriterade. Det är vanligt med mycket gråt, även om inte alla som går igenom baby blues upplever att de gråter mycket.  Du kan också börja grubbla mycket och tänka konstiga tankar. Det kan handla om oro inför föräldraskapet, rädsla att du ska göra ditt barn illa eller inte klara av att ta hand om bebisen. Du kan till och med börja tvivla på om du ens vill ha barn, även om du längtade efter det tidigare. Det kan kännas tungt och läskigt med sådana här tankar, så det kan vara skönt att prata om dina grubblerier med en partner eller någon på BVC som kan vara ett stöd.  Baby blues kallas också tredagarsgråten, eftersom den ofta uppstår ungefär tre dagar efter förlossningen. För vissa går den över på bara några timmar, men för andra kan det ta upp till 1-2 veckor.

Är jag deprimerad? Baby blues är en lindrig och kortvarig nedstämdhet i samband med förlossningen, och skiljer sig avsevärt från en svårare depression, eftersom det går över av sig självt på relativt kort tid. Om du går med de här tunga känslorna i mer än två veckor kan det dock handla om en förlossningsdepression som inte kommer gå över av sig själv. Det är då viktigt att du pratar med närstående och söker hjälp. Även en medförälder eller adoptivförälder som inte har varit gravid kan drabbas av depression. Symtomen liknar då de symtom som den gravida upplever. Känner du att det bara blir värre för varje dag som går och att du får svårt att hantera vardagen så ska du vända dig till din BVC, MVC eller vårdcentral för att få hjälp. BVC-sköterskor är vana vid att ta emot nyblivna föräldrar med denna sortens upplevelse och tankar, både nyförlösta, partners och adoptivföräldrar. Många tycker det känns svårt och skamfyllt att berätta om sina känslor och tankar, att allt inte är rosenskimrande och lyckligt som nybliven förälder. Men att söka hjälp tidigt är egentligen det bästa du kan göra både för dig själv och ditt barn, eftersom du då får bättre möjlighet att må bättre på kortare tid och ger dig och ditt barn möjlighet till en god anknytning och en fin start på ert nya liv tillsammans. 

bebis och mamma

Hur kan man lindra baby blues? Det viktigaste att veta när det kommer till baby blues är att det kommer gå över. Hormoner stabiliserar sig och du kommer in i rytmen och det nya livet med ditt barn. Det går dock att hjälpa detta på traven och lindra effekterna av baby blues.  Försök ta hand om dig själv så långt det går genom att:  Sova så ofta du kan och vila för att hjälpa kroppen läka efter förlossning och det omvälvande du just varit med om.  Äta god och hälsosam mat.  Försöka komma ut och få lite frisk luft. Det kan kännas svårt och kanske lite nervöst i början att ta sig ut, särskilt med bebisen, men även en kort stunds frisk luft hjälper välmåendet.  Ta hjälp av närstående vuxna som du litar på, såsom en partner, familjemedlem, eller nära vän, för att underlätta ovanstående. Det kan vara så enkelt som att någon kommer med vatten och ser till att du får den mat du behöver, så att du inte behöver tänka på det.  

I Knodd-appen kan du följa ditt barns utveckling och se vilka spännande milstolpar ni har att vänta framöver.

Helt normalt Det är även viktigt att minnas att baby blues är fullt normalt. I princip alla nyförlösta mammor går igenom det här och det betyder inte att något är fel. Det kommer heller inte göra ditt barn illa. Det kan kännas extra svårt när man jämför sig med det andra lägger ut på Instagram om sin första tid med bebisen, så kom ihåg att den finputsade bild man ser utifrån sällan reflekterar den faktiska upplevelsen som någon annan har. Ta hellre en paus från sociala medier en period medan ni landar hemma. Fler goda råd om första tiden med din bebis kan du läsa här.  På Apohem.se hittar du en stor guide om hur du tar hand om dig själv efter förlossningen. Med hjälp av en barnmorska från Barnmorskegruppen Göteborg besvarar de frågor kring vad som händer i kroppen efter förlossningen och vad du kan göra för att ta hand om dig själv på bästa sätt. Läs artikeln här.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 september 2023

Läs mer

Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen