Att sluta amma - barnspecialistens tips

Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo. 

Att sluta amma

Artikelinnehåll Att sluta amma  Hur man gör för att sluta amma Amningsavslut: steg för steg Att sluta amma på natten Vanliga frågor från föräldrar om att sluta amma

Att sluta amma  Det är många föräldrar som undrar om man måste amma en viss tidsperiod, men det finns inga regler för hur länge man måste amma. En del ammar inte alls. Däremot bör man ta hänsyn till barnets närings- och energibehov.  Upp till sex månaders ålder rekommenderar Livsmedelsverket att barn får all sin näring och energi från bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Upp till ett års ålder bör amning eller ersättning fortsätta bidra till att tillgodose åtminstone en del av behovet. 

Hur man gör för att sluta amma

Christina

Christina,

Barnspecialist

”Att sluta amma tar ofta tid och kan ibland kännas tufft om barnet inte är med på det. Ge ditt barn extra närhet och annan trygghet under den här perioden så hittar ni så småningom nya rutiner.”

Det underlättar ofta om både barnet och föräldern är redo att sluta med amningen. Allt eftersom ditt barn blir större kanske intresset för amning minskar, särskilt i takt med att barnet utvecklas och annan mat börjar mätta allt mer. För dig som ammar kan det kännas både skönt och sorgligt att sluta amma.  När det börjar kännas som att det är dags är det oftast smidigare att gradvis trappa ner på amningen istället för att sluta tvärt. Då hinner kroppen anpassa sig så att du som ammar slipper gå med spända bröst som gör ont. Det kan också lindra den period av nedstämdhet som ofta uppstår i samband med amningsavslut, när hormonnivåerna i kroppen förändras.

Tips💡Att stegvis fasa ut amningen kan göra att man undviker spända, ömma bröst och nedstämdhet som är vanligt när man slutar amma. 

 Amningsavslut: steg för steg

  • 1Ta bort ett amningstillfälle i taget, gärna ett på dagtid som barnet kanske redan är mindre intresserat av.
  • 2Vänta några dagar så att den nya rutinen sitter, ta sedan bort ett amningstillfälle till, och så vidare. 
  • 3I takt med att barnet ammas mindre minskar mjölkproduktionen. Detta i sin tur leder till att barnet får mindre mjölk vid varje amningstillfälle och därför lättare ”tappar intresset” för amningen. 
  • 4När du väl har bestämt dig att det är dags att sluta amma, håll fast vid beslutet även om barnet är missnöjt en period. Oftast går detta över och det blir mindre förvirrande för barnet än om möjligheten att amma kommer och går. Samtidigt är det inte alltid som ens plan fungerar och det är också helt okej. Då är det bara att ta nya tag när tiden är mogen. 
  • 5Du kan pröva att trösta barnet med ett övergångsobjekt, som exempelvis en napp, snuttefilt, gosedjur eller till och med ett mjukt klädesplagg som luktar som dig.  
  • 6Kom ihåg att tänka på barnets matintag så att barnet får i sig tillräckligt med energi under dagen.
Det är inte ovanligt att man får ett bakslag när man slutar amma eller att man ammar någon gång trots att man bestämt sig för att inte göra det. Det är inget misslyckande och är varken fel på dig eller barnet om det blir så. Försök att acceptera om allt inte går enligt plan och ta nya tag när tiden är mogen. – Christina
quote

Att sluta amma på natten Många familjer upplever att nattamningen är svårast att avsluta. Barnet kanske har vant sig vid att somna vid bröstet eller känner omedelbar trygghet och tröst av att få komma till bröstet vid uppvaknanden under natten. Här kan en partner eller närstående vara till stor hjälp. För att avvänja barnet från amning på natten kan det vara en bra idé att i förväg bestämma några nätter då ni ska försöka. Under den här perioden sover mamman lämpligast i ett annat rum om det är möjligt. På så sätt finns inte möjligheten att amma, men barnet har fortfarande tillgång till en varm, trygg vuxen som kan trösta eller vyssja till sömns. Det kan bli några tuffa nätter, men barnet brukar vänja sig inom några dygn.

✨  Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Ibland måste man sluta utan att vara överens Ibland kan det hända att man måste sluta amma trots att man inte hade planerat det, eller innan barnet är redo att sluta. Det kan handla om komplikationer som uppstått, sjukdomar, läkemedel som mamman måste ta, eller att mamman redan vid förlossningen vet att hon inte kommer att amma barnet. Om man avslutar amningen tvärt kan brösten bli spända i 3-4 dagar, då mjölkproduktionen fortsätter i vanlig takt. För en del tar det två-tre veckor. Detta tillstånd går dock över av sig självt med tiden. Råd till dig som avbrutit amningen utan nedtrappning: Bär en sportbehå eller annan tajt behå utan bygel som kan stödja brösten. Du kan också linda brösten för avlastning.  Om brösten gör mycket ont, doppa bröstvårtorna i varmt vatten eller ta en varm dusch och stryk händerna över brösten, så släpps en del mjölk ut utan att produktionen stimuleras. Det går bra att ta smärtstillande vid behov. Om ditt barn har svårt att acceptera att amningen inte längre är ett alternativ kan det vara lättare att en partner eller annan närstående tar över tröstande, exempelvis på kvällen eller natten om barnet är vant att tröstas genom amning.  Be om hjälp från BVC, särskilt om du får mycket ont. Det finns hjälp att få och det är en mycket vanlig sökorsak.

Mamma amma

Vanliga frågor från föräldrar om att sluta amma När ska man sluta amma? När man väljer att sluta amma är ett individuellt beslut. Under de första sex månaderna ska barnet enbart få sin näring genom amning eller bröstmjölksersättning. Livsmedelsverket rekommenderar att man delammar eller ger ersättning åtminstone upp till ett års ålder för att täcka barnets närings- och energibehov. Utöver dessa riktlinjer är det upp till mamma och barn när man känner sig redo.  Hur slutar man amma? Det kan vara lättast för både mamma och barn att göra en stegvis avvänjning när man vill sluta amma. Ta bort något amningstillfälle åt gången och låt det ta tid. Oftast är tröst- och närhetsamning på kvällen och natten det sista man slutar med. Det är vanligt att brösten spänner i några dagar innan mjölkproduktionen avtar. När försvinner mjölken när man slutar amma? Mjölkproduktionen avtar av sig själv när barnet slutar ammas eller ammar mindre. Det är vanligt att mjölken fortsätter produceras i 3-4 dagar, men det kan ta upp till 2-3 veckor innan mjölkproduktionen upphör helt och brösten inte längre känns spända.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

28 september 2023

Läs mer

litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
barn som sitter vid bordet och äter
Hjälp! Mitt barn matvägrar
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen