Råd och stöd när man varit med om ett missfall

Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen. 

ledsen kvinna

Artikelinnehåll Missfall betyder att det inte kunde bli ett barn - Statistik - Minska risken för missfall  Vad händer vid ett tidigt missfall? - Ska man söka vård? Låt känslorna ta plats Vanliga frågor om missfall

Missfall betyder att det inte kunde bli ett barn Ett missfall sker när kroppen avbryter en graviditet för att den inte skulle kunna fortsätta och bli till ett barn. Det är relativt vanligt i början av graviditeten. Efter vecka 12 är det mycket ovanligt med missfall. Anledningar som kan ligga bakom ett missfall: Kromosomavvikelser Utvecklingsfel Andra komplikationer som gör att graviditeten avbryts Anledningar som inte ökar risken för missfall: Träning Bad Samlag Andra liknande påfrestningar

Är du gravid? I vår app får du matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Statistik för missfall För en del gravida eller personer som vill bli gravida kan information och statistik ge en känsla av kontroll. Samtidigt är mörkertalet stort, då många graviditeter avslutas innan man ens visste att man var gravid. Missfall är vanligt i början av en graviditet. Ungefär 15-20% av graviditeter avbryts av kroppen innan vecka 12 och de flesta av dessa sker innan vecka 5. 80% av alla missfall sker innan vecka 12. Efter vecka 12 minskar risken för missfall till 3% och under de kommande veckorna sjunker den till närmare 1%. Om graviditeten i övrigt är normal och hjärtljud har konstaterats i vecka 6 sjunker risken för missfall till 1,6%. Tidiga ultraljud för att avgöra hjärtljud kan erbjudas i vecka 6 till personer som drabbats av flera missfall eller de som blivit gravida genom IVF, för ett förhoppningsvis lugnande besked. Även vid oförklarade upprepade missfall har man en god chans till en lyckad graviditet utan medicinsk behandling. Ungefär 55-75% av de som genomgått upprepade missfall får sedan barn.

Minska risken för missfall Ett missfall handlar sällan om att det är något som inte fungerar som det ska i den gravidas kropp. Det är mycket som ska fungera och gå rätt till för att ett friskt barn ska bli till.  Det finns dock några saker man kan göra för att minska risken för missfall:  Undvika alkohol, rökning och andra droger Äta extra folsyra fram till vecka 12 Gå ner i vikt om man lider av fetma Risken för missfall ökar ju äldre man är när man blir gravid. Vissa läkemedel kan också påverka en graviditet. Tala med din barnmorska eller läkare om mediciner du äter.  💙 Om du har varit med om flera missfall eller har svårt att bli gravid kan det vara bra att prata med läkare för att utreda om det finns någon bakomliggande orsak.

Vad händer vid ett tidigt missfall? Vid ett tidigt missfall får man ofta värk i magen eller underlivet, ungefär som en kraftig mensvärk. Det är vanligt att man får en blödning som ofta är kraftigare än vid vanlig mens. Den innehåller ofta slem och ibland klumpar. Blödningen kan pågå i en till två eller upp till fyra veckor. Ibland avbryts graviditeten utan att man är medveten om det, och det upptäcks först senare vid ett ultraljud. Det kan vara en tung upplevelse, då kroppen i övrigt betett sig som att man fortsatt vara gravid. Vid sådana här tillfällen är det viktigt att få prata om sin upplevelse, med närstående eller genom samtalsstöd. Barnmorskan kan hjälpa till att koppla in andra vårdkontakter. Det är vanligt med blödningar tidigt i graviditeten och de behöver inte betyda att graviditeten avbrutits. Här kan du läsa mer om blödningar under graviditeten. Vid lätta blödningar utan andra besvär behöver du inte kontakta barnmorskan, men det går alltid bra att ringa in om du känner dig orolig. 

Ska man söka vård vid missfall? Eftersom missfall beror på att graviditeten inte hade kunnat utvecklats till ett barn går det heller inte att vidta några förebyggande åtgärder eller förhindra det om det sker. Vanligtvis är det bäst att låta kroppen göra sitt och hjälpa den och sig själv på vägen. Om du genomgår ett tidigt missfall: Ta det lugnt Ät smärtstillande vid behov Var riktigt snäll mot dig själv 

Det är bra att kontakta barnmorskemottagningen eller mödravården om man vill ha råd. Det är vanligt att känna ett stort behov av stöd, även om missfallet skedde tidigt i graviditeten. Det kan vara svårt att inte få en förklaring till varför missfallet inträffade, men oftast går det inte att hitta en medicinsk förklaring.  Om blödningen pågår under en längre tid eller ökar i stället för att avta så kan det behövas läkemedel eller annan insats. Om du upplever en ensidig buksmärta med eventuell blödning är det också viktigt att söka vård. Då kan det handla om utomkvedshavandeskap.  För dig som haft upprepade missfall, det vill säga tre eller fler, kan det vara läge att utreda om det finns bakomliggande medicinska orsaker. I sådant fall kontaktar du gynmottagningen.  Om du får en blödning efter vecka 22, kontakta förlossningsvården.

Låt känslorna ta plats Ett missfall kan ge upphov till alla möjliga sorters känslor. En del blir lättade, en del besvikna, medan andra blir förkrossade. Det är inte ovanligt att man behöver sörja det barn som inte blev, särskilt om det har gått några veckor sedan man fick graviditetsbeskedet. Det är viktigt att ta sina känslor på allvar och tillåta sig själv att känna dem. Det samma gäller en partner eller medförälder, som också förlorat en sorts framtid. Ofta hjälper det att prata med någon professionell, som en kurator eller psykolog, för att bearbeta det som hänt. Om det skulle hända dig, kontakta en gyn- eller barnmorskemottagning så hjälper de dig hitta rätt. Det kan också hjälpa att prata med närstående eller andra som genomgått liknande upplevelser.

Till dig som är partner, närstående, eller god vän till någon som genomgått ett missfall Det går inte att överskatta hur viktigt ditt stöd är under den här tiden. Ofta behöver personer som gått igenom ett missfall få prata av sig och sörja i sin egen takt, utan att få höra att det inte var så farligt, att missfall är vanligt, eller att det kommer nya graviditeter. För en del upplevs närhet och fysisk kontakt, särskilt från en partner, som ett viktigt känslomässigt stöd. För många är praktiskt stöd till stor hjälp medan de återhämtar sig. Det kan handla om matlagning, städning, eller andra vardagssysslor.

Det kan vara skönt att veta att du snart kan bli gravid igen om du vill det, men ta nästa steg i din egen takt. Pyssla om dig själv extra mycket och gör sådant som du blir glad av. Genom att känna efter vad du behöver ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att snart må bättre igen.

Vanliga frågor om missfall När kan man försöka bli med barn igen efter ett missfall? När första mensen efter ett missfall återvänder är kroppen redo för en graviditet igen. Då finns det inga fysiska hinder för att försöka bli med barn. Däremot kanske du själv inte känner dig redo än. Då är det viktigt att ta sina känslor på allvar och försöka bli med barn när det känns rätt för en själv. Hur vet jag om att jag fått ett missfall? De vanligaste symtomen på missfall är smärta i magen eller underlivet, ungefär som en kraftig mensvärk, och att man blöder ur slidan. Blödningen är ofta rikligare än vanlig mens och fortsätter i en till två eller upp till fyra veckor. Det är dock vanligt med både lätta blödningar och värk i början av graviditeten och det behöver inte betyda att man fått ett missfall.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 oktober 2023

Läs mer

frågor under graviditeten
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
gravid kvinna som håller handen på magen
Blödningar under graviditeten
barnmorska som gör ultraljud
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen