Plusbarn (high need baby) - finns de?

Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.

Bebis som gråter

Vad menar föräldrar med begreppet plusbarn (high need baby)? Ett omstritt begrepp Termen plusbarn, även kallat high need baby efter engelskan, är inte en diagnos. Det finns heller inte evidens (faktabaserad kunskap bevisad i forskningsstudier) som stärker begreppet som en enskild, etablerad åkomma. Det betyder dock inte att upplevelsen inte finns hos föräldrar till barn som är svårare att lugna, trösta och hålla nöjda än andra barn. Alla barn kan ha vissa drag eller behov som är extra intensiva. Föräldrar som upplever att deras barn verkar extra krävande nämner ofta att deras bebis är känsligare än andra bebisar, mer oförutsägbar i sina behov och rutiner, och krävande i sitt temperament.

Vanliga tecken Då ”plusbarn” inte är en diagnos finns det inga officiella kriterier som ska uppfyllas för att benämningen ska passa. Det är främst bland föräldrar som tycker sig känna igen sig i samtal kring de här barnen som det uppstår tankar om återkommande drag. En kollektiv uppfattning om hur barnen kan vara inkluderar: Intensiva/hyperaktiva/krävande - Det är full fart på bebisen hela tiden. Fysiskt verkar bebisen alltid vara i rörelse och alla känslor är extra starka. De behöver mycket uppmärksamhet och har svårt att roa sig själva, så det är lätt att som förälder bli utmattad av att försöka hålla bebisen nöjd. Oförutsägbara - Det är svårt att hålla rutiner med barnen. De kan behöva äta, sova och underhållas i olika cykler varje dag. Strategier som fungerade för tröst igår fungerar inte idag. De äter ofta och blir lätt missnöjda. Sover dåligt - De sover ofta oroligt eller i korta stunder och har svårt att lugna sig eller somna om av sig själva. Krångel med maten - Matstunder kan vara svåra och det är vanligt att barnen vill äta oftare än andra barn. Högkänsliga - De observerar och märker allt som händer runtomkring, så de är vanligtvis känsliga för högljudda och stökiga miljöer. De är även känsliga för obehag och skriker och gråter mer än andra barn, ofta otröstligt. Barnen protesterar ofta mot att sättas ner och vill bli hållna mer än andra barn. Vanligt är också att de verkar otåliga att gå vidare till nästa utvecklingssteg och upplevs som missnöjda med att inte ännu klara av sådant som de kommer lära sig framöver.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Hur beskriver andra föräldrar upplevelsen? Ofta misstänker föräldrar att det är något ”fel” på barnet, att bebisen är sjuk eller mår dåligt när de uppvisar dragen som står i listan ovan. Då kan man försöka utesluta andra bakomliggande orsaker. Stäm av med BVC att det inte ligger någon medicinsk orsak bakom. Det kan handla om en matallergi eller att barnet har ont någonstans. Men om dragen håller i sig utan annan förklaring kanske du kan hitta stöd i samtal med föräldrar vars barn liknar ditt. Eftersom ”plusbarn” inte är en medicinskt befäst diagnos kanske BVC inte kan erbjuda någon behandling för barnet, men du som förälder kan få hjälp med strategier för hur du kan hantera och tänka kring er vardag för att orka med bättre. Du kan också få samtalsstöd och andra insatser. Det är inte ditt fel Det kan vara skönt att veta att ditt barn inte är krävande och svårtröstligt på grund av något du gjort. Det är snarare en kombination av temperament och personlighet. Många av de drag som kan vara tuffa under spädbarnsperioden blir sedan till styrkor när barnet blir lite äldre. Det är full fart och spännande upptåg, och barnet är ofta socialt utåtriktat med stark vilja. En del föräldrar upplever att deras barn verkar missnöjda och kinkiga när de egentligen mest är frustrerade över att inte fysiskt kunna göra sådant de vill. Därför lugnar det sig ofta när bebisen kan börja krypa, hämta saker själv och i sinom tid uttrycka önskemål och behov. Det är inte heller farligt för barnet att sova dåligt, även om det är jobbigt för er båda.

Skriande bebis

Vad kan jag som förälder göra? Det viktigaste du kan göra som förälder till ett barn som är särskilt krävande och svårt att tillfredsställa är att bejaka dina känslor och försöka acceptera upplevelsen och det du går igenom. Du kan inte ändra barnets temperament eller läggning, utan vanligtvis slutar sådana försök i mer frustration eller missnöjdhet. Se i stället till att bygga upp er vardag på ett sätt som hjälper ditt barn att må bra och som ger dig själv lite andrum. Ta hjälp av andra, både familjemedlemmar och andra i er närhet. Om ni är två som tar hand om barnet, dela upp nattvakten er emellan så att någon vuxen alltid får sova ordentligt. Sov och vila så ofta du själv kan Försök att lägga undan andra krav på dig själv under den här perioden Allt som hjälper ditt barn komma till ro är bra - om bebisen sover bättre i bärsjal så fortsätt med det utan att känna att du måste lägga ner barnet i vagn eller säng Att vara förälder till ett känsligt och svårtröstligt barn kan vara kämpigt och stundtals tufft att orka med. Därför är sömn och avlastning viktigt. Prata med din BVC och se om det finns ytterligare stöd att få, eller sök på internet efter stödgrupper där andra föräldrar pratar om sina erfarenheter och kan ge dig tips och råd. Även om ni är inne i en tuff period så kommer det bli lugnare framöver, redan inom några veckor eller ett par månader. Och då kan du glädjas åt att ha ett härligt barn med fart i!

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 september 2023

Läs mer

Bild på bebis som skriker
Gråt och skrik - Bebisens sätt att kommunicera
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen