Allt om amning: tips och positioner

Amning kan ge bebisar en fin start i livet, med näring, skydd och närhet på en gång. Samtidigt är det inte helt självklart hur allt ska fungera. Knodds barnspecialister har därför samlat denna stora guide om amning, med goda råd om amningspositioner, tips för att komma igång, och tankar kring vad man kan göra om det krånglar. 

bebis som ammas

Gå direkt till: Amning när bebisen är nyfödd Olika amningspositioner Om det krånglar Tips om amning

Om amning - mat och kärlek på samma gång I grunden handlar amning naturligtvis om att ge sitt barn näring, men amning kan vara mycket mer än ”bara” mat. Bröstmjölk innehåller antikroppar från moderns immunförsvar som skyddar bebisen de första månaderna i livet. Amningen ger också ett tillfälle för föräldern och barnet att knyta an och lära känna varandra. Vid amning frigörs hormonet oxytocin, också kallat ”må-bra”-homonet, och tack vare det ökar lugnet och välbefinnandet hos både bebisen och den som ammar. Det blir en mysig stund som lägger grunden för en trygg anknytning och en kärleksfull relation hela livet. Du som inte ammar kan också hitta tillfälle för kärlek och anknytning vid flaskmatning. Fler råd för dig som inte ammar hittar du här.

Amning när bebisen är nyfödd Bebisar föds med förmågan att söka sig till bröstet och börja amma, även om det kan ta lite tid. Genom ett samspel mellan den nyfödda bebisen och hormoner i den nyförlöstas kropp sätter utdrivningsreflexen igång, samtidigt som bebisens amningsbeteende väcks. Under de första dagarna efter förlossningen vill bebisen suga ofta, just för att sätta igång processen. Att amma så ofta som den nyfödda bebisen visar tecken på att vilja det hjälper alltså kroppen få igång en regelbunden mjölkproduktion. Samtidigt är det mycket som ska klaffa innan allt fungerar som det ska, och det gäller för nyblivna mammor att försöka ha tålamod med samspelet. Är man förstagångsförälder är det här trots allt något man aldrig gjort innan, så det är kanske inte så konstigt om det tar ett tag att lära sig. Det finns olika typer av bröstmjölk som ändras automatiskt över tid. Under de första dygnen kommer råmjölken, som är segare och lite kladdig, för att sedan gå över till övergångsmjölk och till sist till mogen bröstmjölk. Innehållet, energin och näringen i de olika sorternas mjölk är anpassade till vad bebisen behöver just i det skedet.

Ett bra grepp ger bebisen gott om mat och gör amningen bekvämare för dig
quote

Olika amningspositioner Allteftersom du som ammar bekantar dig med ditt barn och med hur amningen fungerar kan det bli aktuellt att testa olika positioner. Prova dig fram för att hitta vad som passar just er. Det viktigaste är att bebisens näsa nuddar ditt bröst medan hakan är tryckt mot bröstet och läpparna vänds nästan utåt. Detta är tecken på ett bra grepp. Ett bra grepp ger bebisen gott om mat och gör amningen bekvämare för dig med mindre risk för problem eller smärta. Du märker att amningen fungerar bra genom att bebisen sväljer och klunkar hörbart och verkar allmänt nöjd. Ytterligare ett tecken är att du själv inte har ont under amningen och att din bröstvårta ser rund ut efteråt.

Du kan lära dig mer om olika amningspositioner i vår amningskurs ledd av vår barnsjuksköterska Sofia. Du hittar kursen i appen, tillsammans med andra matnyttiga kurser och spännande information om ditt barns utveckling.

Sittande amning

Sittande amning

Sitt rakt och upprätt med gott stöd för ryggen och med fötterna i golvet. Du kan också ha stöd under armen om det behövs. Barnet ligger tvärs över magen, med sin mage och näsa vända mot dig.

Halvliggande amning

Halvliggande amning

Du halvsitter (eller halvligger), bekvämt med ordentligt stöd, med barnets mage mot din mage och benen ned mot marken.

Liggande amning

Liggande amning

Lägg dig på sidan du tänkt amma på, lägg upp den undre armen uppåt ovanför barnet som ligger bredvid, vänt mot dig och med näsan mot din bröstvårta.

Rugbygreppet

Rugbygreppet

Ett smidigt grepp där barnets kropp och fötter ligger instoppade under din arm bakom ryggen, med huvudet mot ditt bröst. Det här greppet passar utmärkt för tvillingar som på så sätt får gott om utrymme.

Det viktiga att komma ihåg är alltså att barnets mage ligger mot ditt bröst och att näsan är vänd mot bröstvårtan. Oavsett vilket amningsgrepp du väljer är det viktigt att du sitter bra med gott stöd så att dina muskler kan slappna av.

Att amningen fungerar från början är inte självklart
quote

Om det krånglar Det är inte ovanligt att amningen krånglar från början. Det kan handla om att greppet inte riktigt sitter, att mjölken inte rinner till ordentligt, eller att brösten gör ont. Att få till en väletablerad amning kan ta allt från någon vecka till månader och har man varit med om en tuff förlossning eller kejsarsnitt är det vanligt att kräver extra tid. Som förälder kan det vara lätt att misströsta eller vilja ge upp, men det finns många taktiker att testa och ofta ordnar det sig med tiden. Såriga bröstvårtor är vanligt, särskilt i början - försök se till att bebisen har ett korrekt grepp om bröstvårtan och ha lite tålamod så läker de ofta av sig själva. Ojämna rutiner kan göra att dina bröst blir överfulla när bebisen sover eller att mjölken inte rinner till regelbundet. Då kan du pumpa bröstmjölk (se nedan), antingen för hand eller med en bröstpump, och spara den i kylen eller frysen för att använda vid senare tillfälle: - 3 dygn i kylskåp - 6 månader i frys Om du inte har tillräckligt med mjölk eller amningen inte fungerar för er går det utmärkt att komplettera med eller helt använda bröstmjölksersättning. Bröstmjölksersättning efterliknar bröstmjölk så långt det går, och att flaskmata ger er fortfarande en mysig, lugn stund tillsammans som förstärker anknytningen. Du kan också försöka amma mer på natten, eftersom mängden mjölkproducerande hormon i kroppen är som störst då. Om du tycker det är svårt med amningen trots olika försök, var inte rädd för att söka hjälp. Det finns god hjälp att få på BVC eller en lokal amningsmottagning som kan hjälpa dig se över vad som behöver justeras.

Mjölkstockning Mjölkstockning är ett smärtsamt tillstånd som oftare uppstår när brösten inte töms som vanligt. Du som ammar kan få influensaliknande symtom, feber och ont i bröstet, men det är inte farligt och påverkar inte bebisen. Den bästa lösningen är att fortsätta amma på bröstet som smärtar eller att handmjölka det. Lägg gärna en varm kompress på eller ta en varm dusch, och ta smärtlindrande eller ibuprofen om du behöver.

Handmjölka Om mjölkproduktionen inte riktigt kommer igång kan det hjälpa att handmjölka för att sätta igång utdrivningen och stimulera mjölkproduktionen. Det samma gäller om bebisen vill amma vid oregelbundna tider så att brösten ibland blir överfulla.

illustration på handmjölkning
  • 1Lägg handen som ett stort ”C” runt vårtgården (höger hand runt höger bröst och vice versa), med tumme och pekfinger precis där vårtgården går över till bröstet.
  • 2Tryck sedan in mot bröstkorgen, ihop med fingrarna, och upp mot bröstvårtan.
  • 3Hitta en rytm där du trycker, in - ihop - upp.

Flytta handens ”C” runt bröstet och fortsätt. Var varsam ifall det gör ont. När mjölken kommer kan du testa att föra bebisen till ditt bröst och se om det uppmuntrar amningsreflexen. Du kan också fortsätta handmjölka för att hålla igång mjölkproduktionen. Även här är det bra att ha tålamod och fortsätta försöka i lugn och ro. I föräldrapodden Knodden kan du höra mer om amning. Här får du goda råd om hur amning fungerar och vad man kan göra om det inte går som man hoppats, samt svar på föräldrars vanligaste frågor om amning.

Tips om amning Några tips för att du ska må så bra som möjligt och ge bäst förutsättningar för amning: Var noga med att själv få i dig ordentligt med vätska - 1 liter extra per dygn. Ät allsidig och näringsrik kost - kroppen ser automatiskt till att bröstmjölken blir näringsrik. Det är normalt att brösten läcker under perioden du ammar och även en tid efter att du slutat. Lägg in ett amningsinlägg i behån och byt ofta så undviker du fläckar på tröjan. Försök prioritera dig och din bebis under amningsstunden - se till att ni har ordentligt med tid utan att ni behöver skynda, med lugn omkring er och tålamod för att det kan ta ett tag att hitta rätt. Detta ger er båda bättre förutsättningar för att amningen ska gå bra.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

19 juni 2023
Barnsjuksköterska i mobilen