Allt om nattskräck hos barn
Nattskräck hos barn är ett ofarligt tillstånd som kan verka obehagligt för utomstående. Vanligtvis växer det bort av sig själv, men det finns en del du som förälder kan göra för att försöka minska besvären.
Artikelinnehåll Nattskräck - obehagligast för föräldrar - Olika faktorer kan ligga bakom - Nattskräck är inte mardrömmar Vad kan du som förälder göra? Vanliga frågor om nattskräck
Nattskräck - obehagligast för föräldrar Nattskräck börjar ofta med att barnet skriker rakt ut och ser skräckslaget ut. Det går inte att få kontakt med barnet, som kanske slår vilt omkring sig eller till och med springer runt i rummet. Under nattskräcken vill barnet inte tröstas och kanske puttar undan eventuella försök om föräldern kommer nära. Med tanke på hur det ser ut är det inte konstigt om föräldrar blir upprörda och oroliga för sina barn. Barnet själv vet dock inte vad som händer och påverkas sällan av upplevelsen.
Nattskräck i korthet: Tillståndet är vanligast i åldrarna 3-12 år, men för de flesta barn går det över när de är små Yngre barn kan uppleva nattskräck flera gånger i veckan, medan det för äldre barn oftast sker mer sällan Episoderna vara oftast bara i några få minuter, endast i enstaka fall varar de närmare en halvtimme Episoderna sker oftast tidigt på kvällen, ungefär en timme efter att barnet har somnat Nattskräcken går över när barnet somnar om och efteråt kommer barnet inte ihåg vad som har hänt
Olika faktorer kan ligga bakom Det är inte alltid helt klart vad som orsakar nattskräck. Det är vanligare om barnet har en nära släkting som haft nattskräck eller går i sömnen, så det kan finnas en ärftlig komponent. Andra orsaker som kan ligga bakom inkluderar: Stress eller någon sorts svårighet i vardagen Feber eller infektion Kissnödighet Sömnbrist, sömnstörning, eller ovan/bristande sömnmiljö
💤 En god sömnmiljö i ett tyst, lugnt och mörkt rum lägger grunden för god sömn. Lär dig mer om små barns sömn i Knodds sömnkurs.
Nattskräck är inte mardrömmar Även om det handlar om obehagliga reaktioner i sömnen är inte nattskräck det samma som mardrömmar. Dels är mardrömmar relativt vanligt bland barn jämför med nattskräck, dels finns det vissa stora skillnader: Barn minns oftast delar av en mardröm, men efter nattskräck är det vanligast att barn inte vet vad som har hänt Nattskräck sker oftast tidigare på natten jämfört med mardrömmar Efter en mardröm är barn ofta klarvakna, till skillnad från efter nattskräck då de ofta somnar om direkt Hör Knodds barnspecialist Sofia prata om nattskräck och annat som rör barns sömn i det här avsnittet av Knodden.
Vad kan du som förälder göra? Det första steget är att försöka förstå om det är något tydligt som orsakar nattskräcken, såsom stress i vardagen eller att sömnmiljön inte är optimal. Om nattskräcken sker ofta under en längre tid kan det vara värt att tala med BVC för att få hjälp att utreda orsaken. Eftersom nattskräck är ovanligt och i de flesta fall går över av sig själv räcker det dock ofta att hjälpa barnet somna om. Du kan också försöka förhindra en episod genom att föregå den delen av sömncykeln då nattskräcken kan uppstå. Se till att barnet kissar innan läggning Något så enkelt som en fylld blåsa kan ligga bakom nattskräck. Undvik att ditt barn blir kissnödigt under natten genom att kissa precis innan läggning. Väck barnet lätt strax innan en episod Om nattskräcken sker ungefär samma tid varje kväll kan du försiktigt väcka barnet lätt ungefär 15-30 minuter innan den brukar inträffa. Det räcker med en lätt väckning för att barnet ska lyftas ur djupsömnen då nattskräcken sker. Lyft barnet För en del barn räcker det att man lyfter upp dem och sedan snabbt lägger ner dem när nattskräcken sker. Det kan verka lugnande och låta barnet somna om. Undvik sömnbrist Om ditt barn sovit dåligt någon eller några nätter, försök hjälpa barnet att ta igen lite sömn exempelvis genom en längre dagvila eller genom att lägga barnet lite tidigare i några kvällar. En del barn med nattskräck går i sömnen. Då kan det vara till hjälp att plocka undan prylar på golvet eller annat som barnet kan göra sig illa på. Försök inte att väcka eller hålla fast barnet mitt under en episod. Se bara till att finnas där vid behov och skydda barnet från att skada sig, så går det snart över och ni kan få ro att sova igen.
Läs mer om barns sömn här: Vanliga sömnproblem hos barn och vad man gör åt dem Sömnschema – hur mycket sömn behöver ditt barn? Sovplats – var och hur sover bebisen tryggast? Stora sömnguiden om barns sömn de första åren
Vanliga frågor om nattskräck Vad är nattskräck? Nattskräck är ett ofarligt tillstånd då barn skriker och verkar rädda på natten utan att vara medvetna om det. Det är vanligare bland små barn och växer bort med tiden i nästan alla fall. Vad kan jag göra när mitt barn har nattskräck? Se till att barnet har en god sömnmiljö och har kissat innan läggningen. Testa att väcka barnet lätt ungefär 15-30 minuter innan nattskräcken brukar ske, men låt barnet somna om direkt. Försök undvika sömnbrist.
Läs mer