Allt om amningsnappar

En amningsnapp kan vara ett användbart hjälpmedel om amningen krånglar eller gör ont. Här hittar du tipsen som hjälper – och som hjälper till när det är dags att sluta använda den. 

Gravidnapp

Artikelinnehåll Amningsnapp: räddaren i nöden Att amma med amningsnapp - 4 tips på vägen - Rengöring är a och o Varför ska man inte använda amningsnapp? 

Amningsnapp: räddaren i nöden För en del krånglar amningen hur mycket de än vill och försöker. Ibland handlar det om att barnet inte riktigt får rätt tag om bröstvårtan, vilket kan leda till besvär både för den som ammar och den hungriga lilla knodden. Platta eller indragna bröstvårtor kan också försvåra för bebisen att få grepp.  Bland annat kan detta leda till:  Att bröstvårtorna blir såriga Att det gör ont att amma Då kan en amningsnapp komma till din räddning.  En amningsnapp är en tunn plastnapp i silikon som man sätter över bröstvårtan. Den hjälper barnet få ett bättre grepp om bröstet och därmed amma mer effektivt. Ett hål i nappen låter bröstmjölken rinna ut när barnet ammar.

💙 Sofia hjälper dig få till amningen  I Knodds kostnadsfria amningskurs visar vår barnspecialist Sofia olika tekniker och amningsgrepp samt ger dig fler goda råd om hur du får till en mysig och fungerande amning.

Att amma med amningsnapp Steg ett om amningen krånglar är alltid att söka hjälp innan du gör något annat. Första veckan efter förlossningen kan du vända dig till BB, sedan din BVC. Där kan de hjälpa dig med rätt grepp och andra råd som kan få amningen att fungera.  Ett skäl till detta är att man helst vill undvika att använda amningsnapp i onödan eller att använda den för länge. Det kan du läsa mer om längre ner. 

💙 Rätt storlek hjälper dig Amningsnappar kommer i olika storlekar. Det bästa är om du kan använda en större storlek. Den får barnet att gapa stort. Samtidigt klämmer den inte åt bröstvårtan som mindre kan göra.

När den sätts ovanpå bröstvårtan skapar amningsnappen ett vakuum som gör att bebisen kan suga. Den sitter rätt när den inte klämmer åt. När man tar av amningsnappen ska bröstvårtan vara opåverkad, eventuellt lite utdragen. 

4 tips på vägen

  • 1Vänta tills minst ett dygn efter förlossningen och efter att barnet uppvisat amningssignaler innan du prövar amningsnapp
  • 2Var noga med att tvätta händerna och amningsnappen innan du använder den för att minska risken för infektion, särskilt vid såriga bröstvårtor
  • 3Se till att bebisen får ett stort grepp om nappen, inte bara toppen; vänta gärna tills barnet har börjat smacka och slicka, vilket hjälper barnet att få ett bättre grepp, och undvik att själv stoppa in nappen i barnets mun
  • 4Testa efter ett tag med nappen att amma utan, avbryt om den inte hjälper amningen och kom ihåg att det ska vara ett temporärt hjälpmedel

Rengöring är a och o Att hålla bröst och amningsnapp rena är viktigt för att minska risken för att bakterier ska ta sig in och orsaka infektion, särskilt om du har såriga bröstvårtor. Efter användning:  Skölj nappen under kallt, rinnande vatten  Diska sedan med varmt vatten och diskmedel Skölj nappen under kallt, rinnande vatten igen Förvara den torrt och rent Koka nappen i vatten i fem minuter varje dygn för att sterilisera Glöm inte att tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter amningsnappen på bröstet. 

Varför ska man inte använda amningsnapp? Det här är en fråga vi ofta får från föräldrar. Riktigt så allvarligt är det inte: det är helt okej att använda amningsnapp som hjälpmedel under en period.  Syftet med amningsnappen är att få till ett bättre grepp så att amningen fungerar utan att göra ont eller orsaka såriga bröstvårtor. Då kan man övergå till att amma utan amningsnappen.  Anledningar till att man inte bör använda amningsnapp för länge:  En del barn vänjer sig vid amningsnappen och har svårt att suga utan En del barn suger inte tillräckligt kraftigt på amningsnappen, så amningen tar längre tid och mjölkproduktionen riskerar att sina Amningsnappen ökar risken för infektioner på och i bröstet Risken för mjölkstockning ökar också när man använder amningsnapp

Dags för avvänjning? Det är alltså en bra idé att testa amningen utan amningsnappen för att se om det funkar bra utan. Här är några tips för att vänja av barnet vid amningsnappen. 

  • 1Testa att ta bort amningsnappen när barnet har sugit en stund. Då är utdrivningsreflexen igång samtidigt som bröstvårtan kan ha dragits ut lite så det är lättare att få grepp. 
  • 2Prova att ta bort amningsnappen när du byter bröst. Det kan bli lättare vid en förflyttning och att bebisen inte längre är vrålhungrig. 
  • 3Handmjölka bröstet först för att få bort eventuella spänningar om det är mycket mjölk i bröstet. Då är det lättare för bebisen att få ett bra grepp. 
  • 4Testa olika amningspositioner. (Du kan lära dig mer om amningspositioner i vår amningskurs.)
  • 5Prova att ta bort amningsnappen ofta, gärna vid varje amningstillfälle. Sätt på den igen om du märker att det inte fungerar. 
  • 6Ha tålamod med både dig själv och din lilla knodd. Att vänja sig av med amningsnappen tar olika lång tid för olika barn. 

Kom ihåg, spädbarn gillar rutiner och kan bli kinkiga när något ändras. Tappa inte hoppet om barnet har svårt att vänja sig vid att amma utan nappen. Växla ofta mellan de två och försök ha tålamod, så kommer det gå vägen. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 februari 2025

Läs mer

bebis som ammas
Allt om amning: tips och positioner
Lite bebis som ammar
Underlätta amningen redan från början
bebis som ammas
Tips och råd för en bra amningsstart
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen