Allt du behöver veta om mjölkstas
Mjölkstas är ett ofarligt och vanligt tillstånd som ofta uppstår några dagar efter förlossningen. Det kan leda till svullna och ömma bröst och göra det lite svårare att amma ordentligt. Här hittar du allt du behöver veta – plus tipsen som lindrar.

Artikelinnehåll Mjölkstas är vanligt efter förlossningen Det är skillnad på mjölkstas och mjölkstockning Topp-tipsen som lindrar mjölkstas Besvären kan också uppstå senare Vanliga frågor om mjölkstas
Mjölkstas är vanligt efter förlossningen Efter förlossningen drar kroppen igång mjölkproduktionen igång på allvar hos den som fött barnet. Oavsett om man ammar eller inte kan man då drabbas av mjölkstas, ett helt ofarligt och vanligt tillstånd som ändå kan kännas ordentligt besvärande. Mjölkstas uppstår när mjölkproduktionen ökar. Ökad blodvolym i brösten, tillsammans med andra vävnadsvätskor och mjölken, gör att det blir mycket vätska på en gång i brösten, som svullnar upp och kan kännas spända. Typiska tecken på mjölkstas inkluderar: Brösten känns spända, “mjölkstinna” Brösten blir ömma Brösten kan kännas varma och det kan uppstå rodnad Man kan få förhöjd kroppstemperatur och känna sig lite småsjuk Man kan också känna sig lite nedstämd Barnet får svårt att få ett bra grepp om bröstet Svullnaden och besvären går över efter några dygn. Symtomen kan uppstå hos den som fött barnet även om barnet inte ammas.
🧸 Nybliven förälder? Det är mycket att undra över - och förundras över - när man har en liten bebis hemma. Följ ditt barns utveckling och få goda råd från våra barnspecialister längs vägen. Allt finns gratis direkt i appen.
Det är skillnad på mjölkstas och mjölkstockning Mjölkstas är inte det samma som mjölkstockning, ett besvär som också kan uppstå i samband med amning. Mjölkstockning innebär att någon av mjölkgångarna har täppts till så att mjölken fastnar, vilket kan leda till inflammation eller till och med en infektion. De två tillstånden kan likna varandra i att brösten känns ömma, man kan få förhöjd kroppstemperatur och känna sig lite allmänt sjuk, och det kan göra ont att amma. Det finns dock flera skillnader. För att avgöra om det handlar om mjölkstas eller mjölkstockning kan du stämma av symtomen nedan mot dina egna. Mjölkstas eller mjölkstockning? Mjölkstas uppstår ofta i båda brösten, medan mjölkstockning oftast är i ett bröst Mjölkstockning är ovanligt de första 10 dagarna efter födseln, medan mjölkstas är som vanligast 2-5 dagar efter födseln Vid mjölkstas är vanligtvis hela brösten spända, medan man vid mjölkstockning ofta känner en förhårdnad eller knöl där det gör ont Här kan du läsa våra barnspecialisters tips vid mjölkstockning. Om du är orolig eller har funderingar kring mjölkstas eller mjölkstockning, kontakta din BVC.
Topp-tipsen som lindrar mjölkstas
💙 Det viktigaste att veta Det kanske viktigaste tipset är att inte vara orolig eller tro att du gjort något fel. Mjölkstas är helt normalt och tyder inte på något sjukligt, även om brösten känns mycket spända eller om det uppstår rodnader på huden.
Mjölkstas går över av sig själv på något eller några dygn, men det kan ändå vara skönt att lindra besvären. Här delar vår barnspecialist Karin med sig av sina bästa tips.
- 1Låt barnet amma ofta – erbjud bröstet vid minsta tillstymmelse till sug från bebisen
- 2Maxa hud-mot-hud med bebisen så stimuleras både barnets lust att amma och utdrivningsreflexen
- 3Lägg en sval, blöt handduk på brösten
- 4Värme kan också vara skönt – ta en varm dusch
- 5Ha en mjuk och luftig behå på dig
- 6Undvik att massera brösten, vilket kan förvärra besvären

Besvären kan också uppstå senare Det är inte ovanligt att ammande mammor upplever mjölkstas vid senare tillfällen. Ofta handlar det då om att brösten är förberedda på att leverera mjölk enligt rutin men att amningsmönstret har förändrats. Det kan exempelvis handla om att: Brösten producerar mer mjölk än barnet äter Det har gått lång tid mellan amningstillfällena Man håller på att trappa ner amningen och barnet äter mer av annat Inte heller vid dessa senare tillfällen behöver man oroa sig för mjölkstasen. Samma tips som hjälper dagarna efter förlossningen funkar då, så spara den här sidan så att du har knepen nära till hands.
🤱🏽 Vill du ha hjälp med amningen? I Knodds kostnadsfria amningskurs visar vår barnspecialist Sofia olika tekniker och amningsgrepp samt ger dig fler goda råd om hur du får till en mysig och fungerande amning. Gratis direkt i appen.
Vanliga frågor om mjölkstas Hur vet man om man har mjölkstas? Typiska tecken är att båda brösten är svullna och ömma, man har något förhöjd kroppstemperatur, och bebisen kan ha svårt att få ett bra grepp om bröstet. Kan man få mjölkstas flera gånger? Ja, det är inte ovanligt att mjölkstas uppstår när man ändrar amningsmönstret, exempelvis om barnet äter mindre eller mer sällan eller när man fasar ut amningen för att övergå till fast föda. Hur får man stopp på mjölkproduktionen? Mjölkproduktionen avtar av sig själv om det inte finns någon efterfrågan, det vill säga att barnet inte ammar. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att stoppa mjölkproduktionen eller sluta amma. Hur länge har man mjölkstas? Mjölkstas går över inom några dygn av sig själv. Tillståndet är ofarligt.
Läs mer

Allt om amning: tips och positioner

Förvaring av bröstmjölk: din snabbguide
