Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Aktiviteter för barn: 1-5 år

Letar du efter roliga aktiviteter för ditt barn? Här hittar du åldersanpassade, roliga, utvecklande aktiviteter för barn i åldern 1-5 år.

Barn leker

Artikelinnehåll Full fart framåt Roliga aktiviteter för barn: 1 år Roliga aktiviteter för barn: 2 år Roliga aktiviteter för barn: 3 år Roliga aktiviteter för barn: 4 år Roliga aktiviteter för barn: 5 år Fler aktivitetstips

Full fart framåt Att fysiskt aktivitet är bra för barns hälsa och välmående vet kanske de flesta föräldrar, likaså att olika aktiviteter kan vara bra för deras mentala och sociala utveckling. I vardagen kan det dock vara svårt att komma på roliga aktiviteter som barn faktiskt gillar och som samtidigt är utvecklande.  Det behöver dock inte vara så komplicerat. Genom att anpassa leken utifrån barns förmågor och ålder – och kanske lägga till en liten utmaning — kan ni få till en stund som både tränar barnets färdigheter och leder till några riktigt härliga skratt. 

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Bubblor

Roliga aktiviteter för barn: 1 år 1. Bubbeljakt Nästan alla ettåringar älskar såpbubblor. Ta tillvara på det och träna på koordinationen genom att gå på bubbeljakt ihop. Blås bubblor, gärna större, och uppmuntra ditt barn att försöka spräcka dem. Har du en äldre ettåring kan du försöka uppmuntra barnet att pricka bubblan endast med pekfingret. Detta tränar finmotoriken och koordinationen ytterligare. Dessutom är det riktigt, riktigt roligt när bubblorna spricker.

2. Rulla boll I den här åldern börjar koordinationen verkligen få en skjuts, och barn börjar kunna sparka boll och pricka närliggande mål. Ni kan träna turtagning genom att rulla bollen till varandra, eller varför inte bygga ett torn som ni river med pricksäkra sparkar. Glöm inte att välja en mjuk boll om ni är inomhus.

3. Upptäcktsfärd över hinderbana Ettåringar som upptäcker nya motoriska förmågor vill gärna träna på dem tusen gånger om. En hinderbana är både lätt att bygga och lätt att göra mer utmanande ju starkare barnet blir. Använd soffkuddar, stolar, och annat som finns där hemma. Du kan också gömma roliga saker längs vägen som barnet får hitta. 

🧸 Hur utvecklas barn? Här kan du lära dig mer om barns utveckling de första åren. 

Roliga aktiviteter för barn: 2 år 1. Gå balansgång Under det här året finslipas motoriken, bland annat balanssinnet. Gå ut i skogen eller parken och hitta saker att gå balansgång på, kanske en stock eller något på lekplatsen kan passa. Håll barnet i handen så länge det behövs, men ge också tillfälle att träna på att stå själv, om det är säkert. 

2. Dansfest Varför komplicera saker? En regnig dag när ni inte kan gå ut är det strålande att stanna hemma och dansa. Sätt på er favoritmusik, klappa takten och släpp loss. Bra träning för koordinationen, rytmiken, och bara riktigt, riktigt roligt. 

Maskerad barn

Roliga aktiviteter för barn: 3 år 1. Klä upp, klä ut Åh så roligt det kan vara att få testa på olika utseenden, att få släppa loss sin fantasi och få prova på att vara någon annan. I den här åldern har barn fullt upp med att förstå sig på hur personer av olika kön, i olika åldrar, och av olika karaktärer fungerar. Då är en utklädningslåda perfekt.  Samla ihop gamla kläder, väskor, sjalar, skor och halloween-dräkter i en låda eller en liten garderob. Låt barnet klä sig hur som helst och ha modeuppvisning, eller varför inte få spendera hela dagen som någon helt annan.

2. Följa John Den här leken är lätt att göra både utomhus och inomhus. John bestämmer vad ni ska göra och övriga i familjen hänger på, om det så är att klättra över stock och sten eller att gå balans på en mattkant. Här får ni utlopp för extra energi, träna på turtagning och att följa instruktioner, samt får testa nya färdigheter som att gå baklänges. 

Skugga och barn

Roliga aktiviteter för barn: 4 år 1. Skugglek Om Följa John är en konkret aktivitet där man härmar den man ser, är skuggleken för fyraåringar den lite lurigare varianten. Gå utomhus en solig dag och titta på era skuggor på marken. Turas om att göra lustiga former eller figurer i skuggorna som den andra personen får härma. Det här är både ett härligt sätt att röra på kroppen och ett kreativt sätt att förstå rumsuppfattning. 

2. Avancerad stafettlöpning Den här leken är utmärkt om ni är några stycken som leker – vilket barn i den här åldern gärna är.  Skapa en stafettbana med två eller fler slutpunkter och ett barn vid varje.  Ett barn springer till en punkt, men innan det är dags att lämna över stafettpinnen måste barnet göra en uppgift av något slag.  Det kan vara att hoppa jämfota över en pinne, kasta bollar i en hink eller göra en piruett.  Sedan lämnas stafettpinnen till nästa barn, som springer tillbaka eller till nästa punkt och gör en liknande uppgift där. 

Roliga aktiviteter för barn: 5 år 1. Äventyrsjakt Upptäcktsfärden får sig en välbehövlig uppgradering här – lite mer utmanande, lite roligare för en femåring.  Gör en skattjakt eller hinderbana, gärna utomhus där ni kan sprida ut er på större yta, med olika hinder eller direktiv för hur man tar sig från en punkt till en annan.  Det kan handla om att hoppa på en fot, gå baklänges, klättra över någonting, eller bara springa så fort man kan.  Du kan också testa att ge barnet ledtrådar om du har gömt skatter någonstans. Kanske är det mellanmålet som är slutpunkt för banan?

Yoga barn

2. Yoga för barn Yoga kanske känns som en vuxenaktivitet, men faktum är att barnyoga har många fördelar. Det kan vara bra för kroppskännedom, koncentration, förmåga till självreglering, och mycket mer. Dessutom lär barn sig följa instruktioner och regler, bra både inför skolgång och mer uppstyrda fritidsaktiviteter, som lagsport eller annan idrott.  Det går att hitta enkla övningar online, eller varför inte sätta på ett specifikt barnyogapass som ni gör tillsammans? En härlig aktivitet för ruggiga dagar, och skönt för hela familjen. 

Fler aktivitetstips:  6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar Aktiviteter som passar på vintern

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Läs mer

Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!
glad bebis och pappa
Tack för att ni gör oss till världens högst rankade app
Så kommer ni igång - med Generation Pep!
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen