Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

7 tips som får ditt barn att sova hela natten

Att ens barn ska sova hela natten är många föräldrars högsta dröm, men när barnet vaknar flera gånger varje natt och behöver hjälp att somna om känns det som att den aldrig kommer gå i uppfyllelse. Här är 7 tips från våra barnspecialister som kan hjälpa dig och ditt barn.  

sovande bebis

Artikelinnehåll Att sova hela natten – alla föräldrars dröm - Ha rimliga förväntningar - 7 tips som hjälper ditt barn att sova hela natten  Läs mer om barns sömn

Att sova hela natten – alla föräldrars dröm Minns du hur det var innan du hade barn? När du gick och la dig på kvällen och sedan vaknade pigg och fräsch på morgonen (nå, det kanske är en sanning med modifikation). Nu skulle du ge vad som helst bara för en sådan natt. I stället är det en fantastisk liten knodd som väcker dig precis när du somnat och behöver nappen, behöver blöjbyte, behöver saga, behöver dansa disco, eller behöver ligga på dig och sova i exakt den ställning som får din kropp att se ut som en kringla.

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.

Barns sömn är lika individuell som barn överlag. Alla är olika och varje utvecklingssteg kommer dessutom med nya utmaningar för att omkalibrera och vänja sig. Det går dock att hjälpa ditt barn mot bättre sömn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att sova hela natten. 

7 tips som hjälper ditt barn att sova hela natten 1. Rätt sovmiljö ger bättre sömn Börja med sovmiljön. Rummet där barnet sover ska vara svalt, mörkt och tyst. Bebisar sover bäst och säkrast i sin egen säng. 2. Rutiner, rutiner, rutiner Barn älskar rutiner för att det ger en känsla av trygghet. Gör samma läggningsrutin varje kväll. Låt barnet ha tillgång till samma snuttefilt, gosedjur, eller napp om det känns tryggt. Om barnet vill ha en liten nattlampa tänd, eller att dörren ska stå på glänt, låt det ingå i rutinen. I takt med att barnet blir äldre kommer dessa rutiner såklart ändras, men gör det då i små, lugna steg, och kom ihåg att det kan ta ett tag innan nya rutiner sitter och känns trygga. 3. Låt barnet somna där det ska sova Om barnet somnar i din famn men sedan vaknar mitt i natten ensam i sitt rum kan det lätt leda till att barnet känner sig otryggt och behöver väcka dig för att få hjälp att somna om. 

bebis sover med tummen i munnen

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

4. Undvik skärmar innan läggning Skärmtid påverkar barns sömn negativt. Ha för vana att inte ha några skärmar i barnets sovrum (det gäller din mobil också!), och lägg bort eventuella skärmar minst en timme innan det är dags att påbörja läggningen. 5. Fyll på i magen Barn som sover ofta bättre om det inte kurrar i magen. Om ditt barn verkar vakna av hunger på nätterna, erbjud lite kvällsmat, gröt eller välling innan det är dags för läggning. En del barn vill gärna ha välling eller klämmisar mitt i natten långt upp i åldrarna. Det kan bero på hunger men det kan också vara som tröst. Testa att ge barnet vatten i vattenflaska, för många fungerar det utmärkt. 6. Se över dagvilan Ju äldre barn blir, desto mindre behöver de sova på dagen. Man trappar ner från tre till två till en vila, och sedan kanske man behöver väcka barnet från den enda vilan för att nattsömnen ska funka bra. Om ditt barn har svårt att somna på kvällarna, vaknar pigg mitt i natten eller börjar vakna mycket tidigt på morgonen, se om ni kan göra någon förändring i dagvilan eller begränsa hur mycket barnet sover på dagen. 7. På natten ska man vara lugn Om ditt barn vaknar på natten och behöver dig – och det kommer säkert att hända – behåll lugnet och signalera att det fortfarande är natt och dags att sova. Försök att inte tända lampor, gå ut till andra rum, eller göra för mycket. Tala tyst och lugnt och påminn barnet att “nu är det natt, nu ska vi sova,” samtidigt som du byter blöjan, hämtar nallen, smeker på pannan, och hjälper barnet att somna om.

🧸 Bonus-tips Barn som somnar själva har lättare att somna om själva om de vaknar på natten. Det kan kännas som en omöjlig uppgift, om ditt barn just nu bara somnar i din famn eller bredvid dig i sängen, men när du känner dig redo kan det vara väl värt att lära ditt barn att somna själv, så sover barnet snart, med lite tur, hela natten. 

Läs mer om barns sömn  Knodds barnspecialister kan allt om sömn. Läs vidare och hitta mer råd just utifrån dina specifika funderingar via länkarna nedan: Allt om barn och sömn från Knodd Så får du ditt barn att somna själv Sömnschema - så mycket sömn behöver ditt barn Om spädbarns sömn Skärmtid och sömn

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 juli 2024

Läs mer

bebis ligger i sängen
4 anledningar till att barn vaknar på natten - och lösningen
pappa lägger ner bebis i sängen
Så lägger du ner din sovande bebis - steg för steg
bebis sover med tummen i munnen
4 råd som hjälper din bebis att somna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen