7 sorters mat att undvika ditt barns första år

Barns matglädje kan vara livsbejakande och du och ditt spädbarn kan har riktigt roligt när ni testar ny mat. En del mat bör man dock vänta med tills barnet är lite äldre. Knodds barnspecialister ger dig viktiga råd på vägen. 

barn äter banan

Artikelinnehåll Matglädje – livsglädje 7 råvaror att undvika första året Mat och allergier

Matglädje – livsglädje Att börja introducera mat är ett roligt och spännande steg i din bebis utveckling. Din bebis får  utforska smaker, känna på konsistens och se på färger.  Färdigheten att äta mat är naturligtvis viktigt för den fysiska utvecklingen (och bra träning för motoriska färdigheter) men det är också en viktig del i social och emotionell utveckling. Vi människor samlas kring mat och redan de minsta känner av samvaron och tillhörigheten i familjen när man äter tillsammans.  Då kan det vara roligt att börja erbjuda små munsbitar och smakprover vid middagsbordet och smidigt att låta barnet smaka på det man själv äter. När bebisen är liten går det mesta av din mat att smaka på, men det finns en del kost och livsmedel man bör undvika innan barnet har fyllt ett år. 

🥄 När kan man äta? Vid fyra månader kan din bebis börja få kryddmåttsstora smaksensationer för att utforska och smaka på din mat, inte mer än någon tesked om dagen. Vid sex månader kan du börja erbjuda större portioner och låta maten stå för en del av spädbarnets näringsintag. 

7 råvaror att undvika första året Det finns olika anledningar till att undvika viss mat innan barnet har fyllt ett år. Det kan handla om ämnen som kan vara farliga för små barn i för stor koncentration, eller smaker som barnet inte bör vänja sig vid för mycket. 

💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

1. Salt För mycket salt kan höja blodtrycket hos både barn och vuxna. Dessutom är det en smak man lätt kan vänja sig vid, det vill säga om man blir van vid rikligt saltad mat kanske man inte längre gillar normalsaltad mat. Därför är det bra att börja med så lite salt som möjligt. Dra ner på saltmängden i er gemensamma mat eller ta undan lite mat till barnet innan den saltas. Undvik också salta snacks och ge inte barnet salta charkprodukter, som korv och kassler, alltför ofta.

2. Socker Söt mat ger mer kalorier än näring, vitaminer och mineraler. Även detta är en smak man lätt kan vänja sig vid och vilja ha mer av. Undvik artificiellt sötade produkter – såsom fruktyogurt, sylt och krämer (samt såklart glass och godis) och ge ditt barn vatten att dricka istället för juice eller saft, så lägger du grunden för ett nyttigare ätande hela livet. 

3. Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice Gröna bladgrönsaker är nyttiga på många sätt, men de innehåller också mycket nitrat, ett ämne som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet. Undvik därför att ge ditt barn rödbetsjuice samt större mängder gröna bladgrönsaker, som sallad, spenat och ruccola, tills barnet är ett år.

4. Grön potatis Potatis är riktigt bra mat att börja med. Det är lätt att tillaga till olika konsistenser och mosad potatis är en klassiker för nybörjare. Du ska dock vara noggrann med att inte ge din bebis potatis med grönt skal. Grön eller skadad potatis innehåller solanin, ett ämne som kan orsaka magont, kräkningar och diarré. Skala alltid all potatis du ger till ditt spädbarn.

5. Honung Det är ovanligt, men honung kan innehålla sporer tillhörande C. botulinum-bakterier som kan producera ett mycket farligt nervgift i tarmkanalen. Spädbarn under ett år är mest mottagliga för denna sjukdom, som kallas botulism, på grund av sin outvecklade tarmflora. Undvik därför honung tills ditt barn är minst ett år.

6. Opastöriserad mjölk Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier, som till exempel ehec och campylobacter, och kan därför vara farlig både för vuxna och barn. Ehec kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn. Om du köper mjölk direkt på bondgård, kontrollera att den är pastöriserad.

7. Riskakor och risdrycker Ris innehåller arsenik. För dig som vuxen går det bra att äta ris och risprodukter några gånger i veckan utan att arsenikhalterna i kroppen blir så höga att de blir skadliga. Små barn är känsligare. Undvik helt att ge barn under sex år riskakor och risdryck. I övrigt kan barn äta ris och produkter som risnudlar eller risgröt upp till fyra gånger i veckan. Barnmat med rismjöl eller risstärkelse innehåller så pass små mängder att mängden arsenik inte blir en betydelsefull mängd arsenik i kroppen. Om du ger kokt ris till ditt barn, koka det med stort överskott av vatten och häll sedan av det, då minskar arsenikmängden i riset.

Mat och allergier Det har blivit vanligare med födoämnesallergier. Under en period var råden att man kunde minska risken för exempelvis nötallergi genom att inte ge barn nötter och jordnötter när barn var små. Nu vet man dock att det är tvärtom och att tidig introduktion kan verka förebyggande för högriskgrupper.  Undvik dock att ge hela nötter, eftersom det finns risk att barnet sätter i halsen. Satsa på nötsmör i stället.  Vad gäller glutenallergi/celiaki så visar forskningen att man kan minska risken även för detta genom tidig, men stegvis introduktion. Försök att långsamt öka mängden mat som innehåller gluten, exempelvis bröd och pasta.

🎓 Knodds kostnadsfria föräldrakurser Lär dig mer om barns mat det första året i vår kurs - direkt i appen. Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 juni 2024

Läs mer

Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år
pojke med glass runt munnen
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
bebis äter mat själv
BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen