Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

7 fördelar med att läsa med ditt barn

Att läsa med barn är både mysigt och utvecklande. Knodds barnspecialister går igenom 7 vetenskapligt belagda fördelar med högläsning och berättar vad det är som gör det så bra att du läser med ditt barn. 

mamma läser bok för barn

Artikelinnehåll Att läsa med ditt barn är inte bara mysigt - Läs med, inte för 7 anledningar att läsa böcker med ditt barn

Att läsa med ditt barn är inte bara mysigt En gosig lässtund i soffan eller som godnattsaga bredvid sängen kan givetvis vara riktigt mysigt. Det kan den gott få vara utan att man tänker mer på det.  Det fina med högläsning är dock att det inte “bara” är mysigt, det är otroligt viktigt för barns inlärning och utveckling också. Alla fördelarna kommer med av bara farten. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Läs med, inte för Man talar ofta om högläsning som att läsa för barn, men egentligen är det bästa att läsa med barn. Att läsa tillsammans, kunna prata om vad man läst, kunna upprepa, låta barnet själv få prova på olika ljud eller ställa frågor, gör att det blir en helt annan upplevelse än att exempelvis låta barnet lyssna på en ljudbok i hörlurar. Barnets känslomässiga koppling till dig gör också att sagorna får en annan innebörd och dimension. Dels är det lättare att hålla uppmärksamheten när det är en riktig person som berättar, dels kan barnet ställa frågor till dig och lita på det du berättar. Dessutom är din röst barnets absoluta favorit att lyssna på.

💙 Du är bästa berättaren Du behöver inte vara orolig över hur bra du är på att läsa högt. Precis som att du är ditt barns favorit vad gäller att sjunga vaggvisor, även om du inte har världens finaste sångröst, så har du bästa berättarrösten för just ditt barn. Ditt barn älskar att höra dig läsa böcker, hur det än låter. 

7 anledningar att läsa böcker med ditt barn

  • 1Språkutveckling. Att högläsning utvecklar språket kan kännas självklart, men det är fortfarande viktigt. Barnet lär sig förstå orden du säger, hur de används och böjs, och hur man kan tala på olika sätt för att uttrycka sig. 
  • 2Utveckla fantasin. Barn har utmärkt fantasi och utvecklas genom att leka. Att få lyssna på sagor och berättelser ger dem mer material och en språngbräda in i nya föreställningar. 
  • 3Förbättra ordförrådet. Ju fler ord man hör, desto fler ord lär man sig. Forskning visar att 17-åringar som har fått lyssna på högläsning och sedan fortsatt läsa själva kan ha ett ordförråd på runt 50 000 ord, medan 17-åringar som inte har det ligger på ungefär 15-17 000 ord. 
  • 4Förbättra talspråket. Även förmågan att tala utvecklas genom högläsning. Barnet får själv prova på orden ni läser, och får träna på språket om tillfälle ges att ställa frågor. Ju mer du engagerar barnet i det ni läser, desto mer träning blir det på alla plan. 
  • 5Förbereda för att kunna skriva. Ordförståelse, språkförmåga och förståelsen att krumelurer på sidan representerar ljud och ord leder direkt till förmågan att utveckla ett skrivspråk. Ju mer barnet har fått utforska böcker tillsammans med dig, desto lättare kommer det bli att träna på att skriva ord. 
  • 6Gemenskap och anknytning. Att sitta i ditt knä, ha en mysig stund och läsa sagor skapar en miljö där ditt barn känner sig tryggt och vågar ställa frågor, och kan leda till utvecklande samtal om sånt som är svårt, eller bara svårt att förstå. 
  • 7Lära sig om olikheter. Karaktärer i böcker kan reagera, tycka, eller känna på olika sätt, och inte alltid på sätt som ditt barn känner igen sig i. Därför ger böcker ett utmärkt tillfälle att lära sig förstå att personer kan tänka olika och att fundera kring vad det kan bero på, vilket är grunden till en god förmåga för empati. 

Det bästa med högläsningens alla fördelar är att du inte behöver göra något särskilt för att det ska bli pedagogiskt. Ni behöver inte göra en särskild stund när alla förutsättningar är rätt och du behöver inte säga till barnet att ni tränar på ordförrådet.  Passa på när ni har några minuter, kanske när barnet sitter på pottan, när ni behöver varva ner efter utelek, eller när ni väntar på att middagen ska vara klar. Sätt er med en bok - eller två - och läs, titta på bilder, fråga vad som händer på sidan, och låt barnet själv vända blad. Fördelarna får ni på köpet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

Barn som letar efter böcker i låda
Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barn som äter blåbär
Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen