6 tips för att lära ditt barn äta själv

Att lära sig äta är både spännande och lite klurigt för små knoddar. Det kräver viss övning och gärna lite hjälp från en tålmodig förälder, men snart nog så sitter det. De här tipsen hjälper er på traven. 

barn äter mat

Artikelinnehåll Barns utveckling och ätande - Vad innebär det för dig att “äta själv”? 6 tips för att lära ditt barn att äta själv

Barns utveckling och ätande Barns nyfikenhet och kan-själv-känsla när det gäller mat syns ofta redan vid de första smaksensationerna. Sex månader gamla bebisar brukar gilla att försöka peta i sig olika munsbitar – eller åtminstone mosa dem i näven och sedan stoppa alltihop i munnen. Hur mycket som faktiskt slinker ner är inte alltid så klart.  Det är härligt upptäckande, absolut, men kanske inte så effektivt i längden. Att kunna äta själv är en färdighet man måste lära sig genom att träna, träna, träna. Många föräldrar längtar till dagen då de slipper mata barnet och själv kan få möjlighet att äta. Därför undrar många föräldrar hur de kan hjälpa sitt barn att lära sig äta själv. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Vad innebär det för dig att “äta själv”? Värt att tänka på kan vara vad som menas med att “äta själv”. För många föräldrar är målsnöret att barnet ska kunna få i sig tillräckligt med mat själv utan att man själv behöver gå in och mata med flygplansskeden. Det kan dock vara en lång period då barnet tekniskt sätt kan äta själv, men då det inte riktigt är så rent och prydligt som du kanske hade önskat. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och ha rimliga förväntningar på ditt barn. En tvååring kommer nog inte sitta med servetten i knät och både gaffel och kniv i handen, och även en tre-fyraåring kan behöva en påminnelse ibland.

Det viktigaste i början är att uppmuntra till matlust. Det kommer att bli kladdigt och i början kommer du troligtvis få hjälpa till så att tillräckligt med mat hamnar i magen, men genom att göra det till en rolig, gemensam stund lägger du grunden för att barnet senare kommer äta självständigt. - Karin H., barnsjuksköterska på Knodd
quote

6 tips för att lära ditt barn att äta själv

  • 1Slut fred med kladdet. Det kommer att hamna mat lite varstans, både runt munnen och på golvet. Använd målarförkläde om haklappen inte räcker till och lägg ut en vaxduk eller plastskydd på golvet så blir det lättare att rengöra efteråt.
  • 2Låt barnet få upptäcka maten. Barn behöver utforska mat med alla sina sinnen för att förstå sig på den och lära sig känna igen och uppleva den. Därför är det inget dåligt om barnet mosar maten i handen eller leker med den.
  • 3Hjälps åt i början. Låt barnet hålla en sked och mata sig själv medan du också har en sked, så kan du se till att det slinker ner tillräckligt med mat.
  • 4Ta hjälp av grupptrycket. Även små barn äter ofta bra på förskolan när de sitter med andra. Gemensamma matstunder hjälper ditt barn att lära sig hur man gör.
  • 5Låt det ta tid. Det är svårt att ha tålamod med en middag som tar en timme, men det tar längre tid för barn att få i sig mat. De ska utforska, njuta, tänka på annat, och hinna bearbeta intryck, allt på samma gång.
  • 6Variation ger matglädje. När de är små är barn som mest öppna för nya sorters mat. Ju mer de får pröva på, desto bättre chans att de kommer äta varierat upp i åldrarna. Det är roligare att äta mat i olika färger och konsistens, och matglädje = motivation att äta själv.

Har du ett barn som är kräsen i maten? Läs barnspecialisternas tips om barn som matvägrar. 

📚 Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser, i bl a maten det första året och HLR, guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 oktober 2024

Läs mer

Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år
bebis äter mat själv
BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide
barn äter banan
7 sorters mat att undvika ditt barns första år
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen