6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen
Ont i magen är en av barns vanligaste åkommor. I de allra flesta fallen går det att lindra besvären tills magontet går över, men i vissa fall behöver ditt barn vård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka omedelbar vård när ditt barn har ont i magen - och tre när det är mindre bråttom.
Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Ont i magen hos barn Om ditt barn har mycket ont i magen och är allmänpåverkat Om ditt barn har ont i magen i kombination med feber Om din bebis är under 5 månader och skriker mycket utan märkbar dygnsrytm Om ditt barn får en skarp, plötslig smärta i magen, som avtar för att sedan återkomma Om du har en magsjuk bebis eller ett barn med mycket allvarlig magsjuka Om ditt barn inte har bajsat på en vecka eller mer Tillfällen då du bör söka vård som ej är akut
Ont i magen hos barn Det finns många anledningar till att barn har ont i magen. Yngre barn pekar dessutom ofta på magen när man frågar var de har ont, så ibland kan det vara svårt att avgöra vad besvären faktiskt handlar om. Utöver detta kan barn ibland få ont i magen av sådant som inte påverkar oss vuxna på samma sätt - exempelvis får förskolebarn ofta magont av vanliga förkylningar och andra virusinfektioner. Då kan det vara svårt att förstå vad det onda beror på. Förstoppningar orsakar också ofta magont och är en av de vanligaste orsakerna till att barn får ont i magen. I de flesta fall räcker det med att du försöker lindra besvären för ditt barn. Om barnet lider av magsjuka är det viktigt att regelbundet tillföra vätska i små mängder, och ofta räcker det med vila och tid för att det onda ska gå över. Men i vissa fall tyder magont på något allvarligare som inte går över av sig själv, och då är det viktigt att du söker uppsöker vård för vidare utredning och behandling.
Är du orolig över ditt barns symtom? Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Tillfällen då du ska söka vård omedelbart
1. Om ditt barn har mycket ont i magen och är allmänpåverkat Ett sviktande allmäntillstånd är ofta ett tecken på att något inte står rätt till och flera allvarliga anledningar kan ligga bakom. Detta kan innebära att barnet inte orkar reagera på dina uppmaningar, inte orkar dricka eller äta och verkar slappt eller orkeslöst.
2. Om ditt barn har ont i magen i kombination med feber Feber och magont kan ha flera orsaker. En långsamt stigande feber i kombination med magont och illamående kan vara tecken på blindtarmsinflammation. Ofta är det först ömt runt naveln som sedan kan flytta sig till högra nedre delen av magen där blindtarmen sitter. Små barn kan dock ha svårt att lokalisera var det gör ont. Körtelmage ger liknande symtom som blindtarmsinflammation. Njurbäckeninflammation kan även det ge hög feber, illamående/kräkning och nedsatt allmäntillstånd.
3. Om din bebis är under 5 månader och skriker mycket utan märkbar dygnsrytm Små bebisar får ibland kolik, vilket går över av sig självt. De skrikperioder som koliken innebär följer dock ofta ett mönster med skrikperioder främst på eftermiddagar och kvällar. Kolik brukar avta mellan 2-4 månaders ålder. Är din bebis över 4 månader och fortfarande har skrikperioder, skriker utan dygnsrytm eller lider av dålig viktuppgång och utslag kan detta vara tecken på att något annat ligger bakom. Om ditt barn skriker mycket och också är allmänpåverkat är det viktigt att du söker akut vård.
4. Om ditt barn får en skarp, plötslig smärta i magen, som avtar för att sedan återkomma Om den kraftiga smärtan återvänder i allt tätare skov innan den övergår till att vara konstant kan detta vara tecken på tarmvred/invagination. Tarmvred är ovanligt men mycket allvarligt och du behöver söka akut vård eller ringa 112 så fort du misstänker att ditt barn har drabbats. I mycket sällsynta fall kan rotavirus-vaccination ge upphov till invagination, som är en sorts tarmvred. Om ditt barn nyligen fått rota-vaccin, skriker och är otröstligt behöver du söka akutsjukvård.
5. Om du har en magsjuk bebis eller ett barn med mycket allvarlig magsjuka Den största risken vid magsjuka är att barn blir uttorkade, och ju yngre barn är desto känsligare är de för detta. Om du har ett barn under 12 månader som har diarré 8-10 gånger per dag eller mer kan du behöva söka vård. Om ditt barn är väldigt törstigt men har svårt att få i sig vätska är risken hög för vätskebrist. Du kan också märka att ditt barn kissar väldigt lite eller att blöjor är torra, samt att allmäntillståndet försämras. Om ditt barn är under 6 månader ska du kontakta vården för rådgivning efter mer än någon enstaka kräkning eller diarré. Om du upptäcker blod och slem i bajset eller om barnet har diarré som inte går över på flera dagar är detta också anledning att söka vård.
6. Om ditt barn inte har bajsat på en vecka eller mer Förstoppning kan gå över av sig själv på några dagar, men om barnet inte bajsat på en vecka kan ni behöva vård. Detta gäller också om barnet har förstoppning och diarré om vartannat eller om barnet har ont i magen i kombination med förstoppning. Var även uppmärksam på om ditt barn har utspänd eller svullen mage, vare sig det är i kombination med förstoppning eller ont i magen.
Tillfällen då du bör söka vård som ej är akut Ibland har barn ont i magen av anledningar som inte är akuta, men som kanske inte går över utan någon sorts åtgärd. Det kan handla om exempelvis magkatarr, allergier, urinvägsinfektion eller långvarig förstoppning. Ta kontakt med vården för vidare utredning om ditt barn: Har problem med att bajsa och inte går upp i vikt under en längre tid. Har problem av magkatarr eller förstoppning och du behöver hjälp att tolka eventuella yttre stressorsaker. Har blod i eller runt avföringen utan påverkat allmäntillstånd. Blod i bajset kan ha många olika anledningar och även om barnet i övrigt mår bra är det viktigt att utreda vad som kan ligga bakom. Kissar oftare än vanligt, börjar kissa på sig efter att blivit torr, eller har illaluktande urin.
Du kan höra mer om vad som kan ligga bakom ont i magen hos bebisar och små barn från Knodds specialistsjuksköterska Johan i detta avsnitt av Knodden:
Läs mer