6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag

Barn får många olika sorters prickar och utslag på huden, ofta utan att det går att hitta en orsak och ibland till följd av en infektionssjukdom. Vanligtvis läker utslagen av sig själva men i vissa fall behöver ditt barn sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag direkt - och två när det är mindre bråttom. 

Barn med utslag på ryggen

Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Utslag hos barn Tillfällen då du ska söka vård omedelbart Om ditt barn har utslag och är allmänpåverkat Om ditt barn har utslag och feber som inte går över Svinkoppor som uppstår hos spädbarn Om ditt barn har nässelutslag Om ett spädbarn under 6 månader har vattkoppor Vid utslag i kombination med feber eller ledvärk Tillfällen då du bör söka vård så snart du kan

Utslag hos barn Barn får ofta utslag av olika typer under sina första levnadsår. Det kan handla om infektioner som ger upphov till utslag, men även värme kan göra att huden reagerar. Dessutom får vissa barn eksem som reaktion på omvärlden.  I de flesta fall räcker det med att du försöker lindra besvären för ditt barn så läker utslagen när det som orsakat dem går över. Men ibland är det viktigt att sätta in behandling eller få hjälp av medicinskt kunnig för att utreda utslagen och hjälpa ditt barn. Våra barnspecialister har samlat dessa råd om när du som förälder bör uppsöka vård för ditt barns utslag. 

I Knodd-appen kan våra barnspecialister hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Tillfällen då du ska söka vård omedelbart

1. Om ditt barn har utslag och är allmänpåverkat. Om ditt barn har fått utslag och får svårt att andas, inte får i sig vätska på grund av utslagen eller om allmäntillståndet försämras drastiskt är läget akut och ditt barn behöver omedelbart fysisk vård. Detta kan ske i samband med höstblåsor, vattkoppor, nässelutslag till följd av allergier och i samband med värmeutslag. Det kan också handla om bältros, även om det är ovanligt hos små barn. Små barn är särskilt känsliga för uttorkning, så om ditt barn inte får i sig vätska, du märker att blöjorna är torra, eller att barnet inte kissar som vanligt är det viktigt att uppsöka vård.

2. Om ditt barn har utslag och feber som inte går över eller som är mycket hög. Feber är inte ovanligt när ett barn har utslag, eftersom båda är vanliga symtom vid exempelvis virusinfektioner. Men om ditt barn har hög feber som sitter i flera dagar, eller om febern återkommer efter att ditt barn verkade vara på bättringsvägen är det bra att söka vård. Detta gäller exempelvis om ditt barn haft vattkoppor, höstblåsor eller svinkoppor som börjat läka, men också vid värmeutslag.

3. Svinkoppor som uppstår hos spädbarn. Svinkoppor är oftast ofarliga och läker av sig själva på några dagar, men spädbarn är känsligare och kan behöva vård. Spädbarn får lätt många olika sorters utslag och prickar på huden som inte behöver åtgärdas. Var uppmärksam på hur din bebis mår i övrigt, eftersom det kan indikera om barnet behöver vård.

4. Om ditt barn har nässelutslag som som uppstår flera gånger, sitter i mer än en vecka, eller snabbt breder ut sig. Låt barnets allmäntillstånd vägleda dig. Barn kan få nässelutslag - upphöjda ljusa utslag i kombination med klåda- av olika allergier, exempelvis mot mat, insektsstick såsom bi- och getingstick och pollen, men det kan även ha andra orsaker. Om barnets allmäntillstånd snabbt försämras är det viktigt att direkt söka fysisk vård. Det kan handla om medvetandepåverkan, att barnet är trött och slött, har andningssvårigheter, låter hest, eller har hosta och kräkningar. Ifall barnet däremot mår bra i övrigt och du märker att nässelutslagen uppstår ofta eller hänger i länge räcker det att kontakta sjukvården under vanliga öppettider för att påbörja en utredning om eventuella bakomliggande orsaker.

5. Om ett spädbarn under 6 månader har vattkoppor och mamman inte har haft det. Från 0-6 månader har bebisen fortfarande antikroppar och ett visst skydd från modern genom graviditeten som skyddar mot allvarligare sjukdom. Om barnets mamma inte haft vattkoppor har barnet inget sådant skydd, och sjukdomen kan bli allvarligare. Då är det viktigt att ni söker vård så tidigt som möjligt för att barnet ska kunna få bästa möjliga hjälp, men även för moderns skull.

6. Vid utslag i kombination med feber eller ledvärk innan barnet fått sitt MPR-vaccin. Detta gäller även om barnet först hade feber och utslagen uppstod inom en vecka. De här symtomen kan vara tecken på mässling och röda hund. Sjukdomarna är mycket ovanliga idag eftersom ett kombinationsvaccin som skyddar mot båda ingår i allmänna vaccinationsprogrammet, men de har börjat dyka upp igen på senare år. Kontakta alltid vårdinrättningen innan ni beger er dit, så att personalen kan skydda övriga patienter mot smitta.Du kan läsa mer om mässling, röda hund och MPR-vaccinet här.

Lär dig mer och följ ditt barns utveckling kostnadsfritt i vår app

Tillfällen då du bör söka vård så snart du kan Ibland är det inte så bråttom att få vård för ditt barns utslag. Det kan handla om när nässelutslag är tecken på en allergi som inte stör barnet så mycket, psoriasis som inte är farligt men blir bättre av behandling, eller utslag som i längden kan bli jobbiga för barnet. Då är det lämpligt att söka vård så snart du kan under ordinarie öppettider. Barnspecialisterna på Knodd kan också ge dig råd och hjälpa till med bedömning. Det är viktigt att tänka på att om ditt barn har vattkoppor eller annat smittsamt utslag bör ni ringa innan ni åker till fysisk vårdmottagning och undvika att sitta i väntrum tillsammans med andra människor.  Sök vård om ditt barn har:  Utslag som besvärar barnet. Ofta finns det hjälp att få som kan lindra besvären medan utslagen läker.  Utslag som blir infekterade. Särskilt eksem och utslag som kliar riskerar att bli infekterade när barnet river upp sår. Ibland kan det behövas åtgärder som botar infektionen eller minskar klådan. 

Du kan höra mer om vad för prickar och utslag barn kan få från Knodds barnspecialist Sofia i detta avsnitt av Knodden.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 augusti 2023

Läs mer

Barn som lär sig bokstäver
Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
Barn med salva på vattkoppor
Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn
barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen