Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

6 praktiska sommartips till dig med bebis

Sommaren är för det mesta härlig, men också lite nervös om man är nybliven förälder och har en nyfödd bebis på armen. Knodds barnspecialist Sofia lugnar med 6 praktiska tips som ger dig och din bebis en glad sommar. 

nyfödd bebis

Artikelinnehåll 1. Rätt klätt 2. Mysigast miljö i vagnen 3. Svalkande tips 4. Skydd mot solen 5. Redo för bilresa 6. Drick ordentligt

1. Rätt klätt Även små bebisar behöver anpassa sina outfits till vädret. Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna och spädbarn som ligger i vagnen kan behöva extra hjälp att hålla sig alldeles lagom.  När det är varmt:  Klä ditt barn i tunna, luftiga plagg Välj gärna bomull som andas och kan absorbera svett Satsa ändå på heltäckande kläder och solhatt som skyddar mot solen När det är svalt eller blåsigt: Är det riktigt svalt kan du behöva komplettera med mössa Lager-på-lager låter dig anpassa klädseln om temperaturen varierar Ett par strumpor och en filt kan också räcka långt om barnet ligger skyddat i vagnen  Du kan kontrollera barnets temperatur genom att känna med handen innanför tröjan på bröstkorgen eller i nacken. Temperaturen på händer och fötter kan bli missvisande och få dig att tro att din bebis inte är så varm. 

💙 Få fler råd under småbarnsåren I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

2. Mysigast miljö i vagnen Din lilla bebis spenderar troligtvis en hel del tid i vagnen. Då är det både viktigt att den håller rätt temperatur och mysigt om den är så bekväm som möjligt.  Undvik plastigt madrasskydd när det är varmt som lätt blir svettigt En stickad filt med hål kan ge myskänsla som samtidigt andas  Parasoll eller solskydd kan ge skugga 

⚠️ Täck aldrig över vagnen med en filt Det kan vara frestande att hänga en filt över vagnen för skugga och skydd, men temperaturen rusar snabbt upp och det kan bli mycket varmt på bara några minuter. Satsa på solskydd, parasoll, eller att stå i skuggan i stället. 

3. Svalkande tips Ibland blir det svettigt trots ens tappra försök. Så vad kan du göra om din bebis blir för varm?

  • 1Bada gärna med barnet om ni är nära vatten – börjar barnet få gåshud, bli lite blå om läpparna, eller skaka kan det dock vara läge att komma upp på torra land igen
  • 2Skölj av håret med ljummet vatten
  • 3Badda av barnet med en handduk som du doppat i ljummet vatten  
  • 4Häng i skugga hellre än solen

Här kan du läsa fler råd från våra barnspecialister om att somra med barn. 

4. Skydd mot solen Visst är det härligt att suga i sig sol på sommaren, men små barn och spädbarn har mycket känsligare hud än vuxna och bör skyddas mot direkt solljus för att undvika skador.  Undvik direkt solljus, sitt hellre i skuggan eller under parasoll Satsa på riktig skugga i stället för skydd från molnen – som faktiskt släpper igenom 50% av solens skadliga UV-strålar Kläder ger bästa skyddet, satsa på luftiga, tunna, långärmade tröjor och byxor Undvik solkräm på barn under 6 månader; på äldre bebisar använd det främst på händer, ansikte, och annat som är svårt att täcka med kläder  En solhatt – gärna som täcker öron och nacke – är pricken över i och perfekt på stranden Om det blev för mycket sol Om ditt barn trots allt har fått lite för mycket sol en dag, börja med att svalka ner huden, exempelvis genom att badda med ljummet vatten. Smörj in med en mjukgörande kräm om huden verkar fnasig.  Om barnet har bränt sig så att det blir små blåsor, kontakta din vårdcentral eller en digital barnsjukvårdstjänst som Knodd. Då kan du få hjälp med bedömning så att det inte har blivit en djupare skada. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

5. Redo för bilresa Dags för bilsemester? Skydda din bebis och gör det bekvämt i baksätet så slipper ni oplanerade farthinder.  Vädra ur bilen innan ni åker. Det kan bli riktigt varmt att sätta sig direkt i en bil som stått ute i solen. Öppna fönstrena och kör igång AC:n en vända innan du sätter i barnet.  Skydda skyddet. Mörka babyskydd kan lätt bli heta ytor av direkt solljus. Plocka ut skyddet och ställ det i skuggan, eller täck över det med en filt när ni inte kör, så att stolen inte blir för varm för din bebis att röra vid.  Håll AC:n mild. Det är frestande att dra på med full AC, men för snabba värmeväxlingar är inte bra för de minsta. Ställ in temperaturen så att den ligger nära utetemperaturen men lite svalare.  Bonustips: För de flesta räcker det med behaglig svalka från AC:n, men om du vill ge din bebis frisk luft på hyperlokal nivå kan en liten batteridriven fläkt knäppas fast i stolen.

6. Drick ordentligt Både små och stora behöver dricka mer när det blir varmt. Vätskebrist och uttorkning kan snabbt bli farligt för de allra minsta.  Erbjud amning eller ersättning lite oftare under dagen – barn som är törstiga kommer oftast se till att de får i sig vad de behöver då Om barnet har svårt att få sig tillräckligt, testa att skedmata 2 tsk var 5e minut ett tag för att få upp orken Äldre barn som verkar trötta och har svårt att få i sig tillräckligt kan ges lite juice eller saft för att piggna till Om barnet verkar trött eller slött, eller om barnet kissar mindre än vanligt, har torra läppar eller är mörk under ögonen kan det handla om vätskebrist eller uttorkning. Då kan du behöva söka vård. Här kan du läsa mer om vätskebrist hos barn och när du bör söka vård. 

🍼 Undvik vatten för de minsta Barn under 4 månader rekommenderas inte att dricka vatten. Det är inte farligt i sig, men risken är att magen känner sig mätt utan att barnet har fått i sig viktig näring. Satsa på bröstmjölk eller ersättning istället.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Läs mer

barn blåser såpbubblor i solen
2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador
bebis som blir insmord med solkräm
Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem
barn med solhatt
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen