Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

5 tips vid mjölkstockning

Mjölkstockning kan bli riktigt smärtsamt och göra både dig och din bebis olycklig. Då kan det vara skönt att veta att det är ett ofarligt tillstånd som går att lindra med några enkla åtgärder. Knodds barnspecialister ger här sina bästa tips. 

bebis ammas

Artikelinnehåll Mjölkstockning Varför får man mjölkstockning? 5 tips som motverkar mjölkstockning  Vanliga frågor om mjölkstockning

Mjölkstockning Vid amning kommer mjölken ut ur flera mjölkgångar i bröstet. Om någon eller några av dessa blir tilltäppta fastnar mjölken och det blir mjölkstockning. Det kan göra mycket ont i det påverkade bröstet och man kan må dåligt, men det är inte farligt i sig.  Vanliga symtom vid mjölkstockning inkluderar:  En knöl i bröstet Att området på bröstet känns varmt och ömt Lokal rodnad vid inflammationen Feber Att man känner sig sjuk, ungefär som vid influensa Sprickor eller sår på bröstvårtan Att bröstvårtan ser klämd ut efter att man har ammat Det gör också ofta ont att amma när man har mjölkstockning. Symtomen kan komma plötsligt.  Man kan få mjölkstockning när som helst under tiden man ammar, eller till och med under graviditeten, men det är som vanligast de första två månaderna efter förlossningen. Det är vanligt att få mjölkstockning mer än en gång.

🧸 Nybliven förälder? Det är mycket att undra över - och förundras över - när man har en liten bebis hemma. Följ ditt barns utveckling och få goda råd från våra barnspecialister längs vägen. Allt finns gratis direkt i appen. 

Varför får man mjölkstockning? Det finns många olika orsaker till mjölkstockning. Det kan bland annat handla om: Att bebisen inte har tillräckligt bra tag om bröstet vid amning Kort tungband hos bebisen Oregelbunden amning Att smärta eller stress begränsar utdrivningsreflexen  För hårt åtsittande behå Amningshjälpmedel som inte fungerar optimalt Ibland kan man behöva utreda och åtgärda orsaken till mjölkstockningen för att förhindra att det uppstår igen. Du kan få hjälp från BVC med alla frågor som rör amning.

🌡️ När mjölkstockning blir till en infektion Ibland kan mjölkstockning leda till en infektion i bröstet. Då kan du behöva behandling med antibiotika. Om du har mycket ont och känner dig sjuk, eller om mjölkstockningen inte går över med hjälp av egenvård, kontakta din vårdcentral.

5 tips som motverkar mjölkstockning

  • 1Fortsätt amma när barnet vill. Detta är det mest effektiva sättet att få ut mjölken, vilket gör att mjölkstockningen går över. Börja alltid amningen med bröstet som gör ont, eftersom barnet suger mest i början. Om detta inte är ett alternativ kan du försiktigt handmjölka i stället. 
  • 2Maxa oxytocin. Håll ditt barn hud mot hud för att stimulera hormonet oxytocin, som verkar utdrivande. Att få massage eller annan nära beröring utlöser också hormonet. 
  • 3Ta en varm dusch. Värme på området kan lindra smärta och göra det lättare för mjölken att komma ut. Du kan också lägga en varm kompress på bröstet eller doppa det i varmt vatten. 
  • 4Stryk med handen på bröstet. Att stryka mjukt över knölen eller den ömma området kan hjälpa mjölken att flyta på lättare. Undvik hård massage eller för starkt tryck. 
  • 5Få till rätt amningsteknik. En god amningsteknik kan göra det lättare att lindra mjölkstockningen och förhindra att den kommer tillbaka. Du kan få hjälp via BVC eller genom en amningskurs. 

Om du håller på att sluta amma Om du håller på att sluta amma och därför ammar oregelbundet eller med olika lång tid mellan amningstillfällena jämfört med tidigare, kan du löpa högre risk att drabbas av mjölkstockning. Då vill du inte nödvändigtvis trappa upp på amningen och stimulera mjölkproduktionen.  I dessa situationer kan det lindra smärtan att ta en varm dusch och försiktigt stryka längs bröstet. På så vis kan du släppa ut en del av mjölken utan att produktionen ökar.

🤱🏽 Hjälp med amningen? I Knodds kostnadsfria amningskurs visar vår barnspecialist Sofia olika tekniker och amningsgrepp samt ger dig fler goda råd om hur du får till en mysig och fungerande amning. Gratis direkt i appen. 

Vanliga frågor om mjölkstockning Mjölkstockning-knöl: hur länge varar den? Mjölkstockning brukar vara i ungefär 1-3 dagar, men det brukar successivt bli bättre, särskilt om man följer tips för att lindra besvären. Då bör också knölen lätta i samma veva.  Hur känns mjölkstockning? Mjölkstockning gör ofta ont. Det kan göra ont att amma. Man kan också känna en knöl på bröstet och området kan bli ömt, varmt och rött.  Hur länge har man feber vid mjölkstockning? Det är inte ovanligt att få feber i samband med mjölkstockning. Om man har feber i mer än 12 timmar och smärtan i bröstet inte avtar alls bör man dock kontakta vårdcentral.  Vad är mjölkstockning? Mjölkstockning kallas det när mjölken fastnar i bröstets mjölkgångar. Det kan leda till smärta och andra besvär men är i övrigt ofarligt. Mjölkstockning är också ofarligt för det ammande barnet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 juli 2024
Barnsjuksköterska i mobilen