5 tips som lindrar kvällsoro hos din bebis
Kvällsoro kan drabba de flesta nyfödda spädbarn och leda till att de blir kinkiga eller svåra att trösta på kvällstid. Man vet inte riktigt vad som orsakar kvällsoro, men det är inte farligt och handlar inte om att barnet mår d åligt. Här hittar du barnspecialisternas råd för att skapa lugn.
Artikelinnehåll Kvällsoro: trassel på kvällen Kvällsoro eller kolik? Behåll lugnet
Kvällsoro: trassel på kvällen Att komma hem med en nyfödd bebis är en omvälvande upplevelse. Ett litet liv med en upp-och-nervänd dygnsrytm som hittills spenderat sitt liv i en varm, trygg, mörk miljö ska plötsligt anpassa sig till den stökiga omvärlden. Du själv som förälder ska plötsligt se till att en liten, liten människa lever och mår bra dygnet runt. Inte konstigt då att kvällsoro kan kännas så tufft för föräldrar. Kvällsoro kallas det när ett spädbarn har svårt att komma till ro på kvällen, utan tydlig anledning. Vanligt vid kvällsoro är att: Det dyker upp när barnet är mellan 3-12 veckor Det oftast sker på sen eftermiddag eller kvällen Barnet kan kräva konstant närhet från föräldern Barnet kan vilja amma hela tiden, men även sluta så fort det börjar Barnet kan skrika och vara svårt att trösta
💙 Hur kan Knodd hjälpa till? Om ditt barn skriker och är otröstligt men det inte sker vid samma tid på dygnet, om ditt barn verkar få ont efter matning, eller ditt barn inte verkar må bra resten av dygnet, kan våra barnspecialister hjälpa dig med bedömning och råd om behandling, direkt i appen.
Varför får min bebis kvällsoro? Som förälder vill man självklart förstå varför ens barn är olyckligt. Tyvärr vet man inte riktigt vad som ligger bakom kvällsoro. Det finns teorier om att barnet är hungrigare under de här timmarna men kanske har svårt att få tillräckligt med bröstmjölk vid amning. Andra spekulerar att det handlar om att bebisen har sin längsta vakenhetsperiod på eftermiddagen och därför också blir som tröttast. Det kan också handla om ett förhöjt närhetsbehov: att uttrycka missnöje leder oftast till att en vuxen plockar upp barnet och försöker trösta eller lugna barnet. Ju mer barnet är “kinkigt” desto mer tillgodoses detta behov.
💙 Närhet = livsnödvändig Fysisk närhet är inte bara mysigt utan livsnödvändigt för spädbarnet. Det stimulerar utsöndringen av hormonet oxytocin som sänker stress och ökar anknytning. Du kan alltså inte skämma bort din bebis med fysisk närhet. Här kan du läsa mer om anknytning.
När går kvällsoro över? Kvällsoro eller att ens bebis blir kinkig utan bakomliggande orsak går över av sig självt, vanligtvis efter några månader. Vanligast är att det uppstår när bebisen är runt tre veckor, är som mest intensivt runt sex veckor, och sedan går över innan barnet är 12 veckor eller tre månader. Det kan dock dröja tills barnet är tre till fyra månader innan det går över.
Kvällsoro eller kolik? Kolik är ett tillstånd som också leder till att spädbarn skriker och är otröstliga, ofta på kvällen. Eftersom det liknar kvällsoro och ofta uppstår under samma ålder är det många föräldrar som undrar om deras barn egentligen har kolik, inte kvällsoro. Medan båda tillstånden är utmattande för föräldrar så finns det några skillnader. Kolik innebär ofta mer intensivt och långvarigt skrikande Vid kolik kan barnet dra upp benen och knipa ihop kroppen Kolik kan också innebära gasighet eller rapande och på andra sätt visa att barnet har magknip Skriken vid kolik är ofta sammanhängande och intensiva i flera timmar varje dygn, ofta vid samma tidpunkt. Till skillnad från kvällsoro kan det vid kolik verka som att barnet har ont. Varken kolik eller kvällsoro orsakas dock av att man som förälder har gjort något fel och tillstånden är inte farliga för barnet i längden. Om du är osäker på vad ditt barn reagerar på eller hur ditt barn mår kan du alltid kontakta BVC för rådgivning och eventuell utredning.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Behåll lugnet Det kan vara oerhört stressande – och hjärtskärande – när ens bebis har kvällsoro. Man kanske själv är trött och orolig samtidigt som man vill att ens barn ska må bra och vara glad. Då kan det vara skönt att veta att den här perioden med kvällsoro går över av sig själv. Den är oftast som mest intensiv runt 6 veckor för att sedan avta bortåt 3-4 månader. Det handlar inte om att du som förälder gör något fel eller att du skulle kunna “göra det bättre”. Försök istället att acceptera att det här är en del i spädbarns utveckling och att allt egentligen är som det ska.
Fem tips som hjälper dig hålla lugnet — och skapa lugn:
- 1Kom ihåg att det här är en normal del i din bebis utveckling. Det är inget du gör fel och ditt barn tar inte skada.
- 2Strunta i om ditt barns ökade närhetsbehov på kvällen gör att du inte hinner med disken eller andra hushållssysslor. Under den här tiden är det okej att fokusera på din bebis.
- 3Testa att inte göra “för mycket” för att trösta ditt barn, vilket kan riskera att överstimulera barnet. Håll ut lite längre i bärselen, gå ut på en promenad, eller sjung en och samma vaggvisa flera gånger om.
- 4Du kan också testa att undvika överstimulering genom att gå in i ett mörkt rum och sitta med din bebis i famnen. Lyssna på lite lugn musik eller sjung en tyst vaggvisa.
- 5Maxa fysisk närhet. Bär din bebis i bärsele eller sitt i lugn och ro i soffan. Att vara nära dig är den bästa trygghet och tröst ditt barn kan få.
- 6Upprepa för dig själv att detta kommer gå över. Det är en del i ditt nyfödda barns utveckling och det kommer att gå över.
Läs mer