5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen
Nu förvandlas uteplatser, innergårdar och trädgårdar till spännande lekplatser för barn, med massor att upptäcka. Samtidigt finns det en del risker som kan vara bra att tänka på. Här kommer tips på hur du skapar en barnsäker plats och vad du ska göra om olyckan är framme.
Vassa föremål, kemikalier och staket Om du har en trädgård eller en uteplats är det viktigt att det inte ligger några vassa trädgårdsredskap framme som barnet kan skada sig på. Giftiga kemikalier som till exempel bensin till gräsklipparen eller bekämpningsmedel mot ohyra ska också förvaras oåtkomligt. Tänk också på att sätta upp ett ordentligt staket så att barnet inte kan springa ut i vägen.
💙 Knodds kostnadsfria föräldrakurser Lär dig mer om barnsäkerhet och vad som är bra att tänka på i vår kostnadsfria barnsäkerhetskurs.
Giftiga växter Eftersom barn gärna utforskar med munnen är det bra att se över om det finns några giftiga växter, bär eller svampar på tomten. På giftinformation.se/vaxtregister finns en lista som du kan använda dig av. Skulle ditt barn få i sig någonting giftigt ska du omedelbart ringa 112 och be att få bli kopplad till Giftinformationscentralen.
Lek tryggt på studsmattan Studsmattan bjuder in till mycket lek och rörelse, men den bidrar också till att tusentals barn skadas varje år. Sätt därför upp ett skyddsnät runt studsmattan och även under så inga barn kan krypa under samtidigt som någon hoppar. Se även till att barnen inte har några skor på sig eller bollar och leksaker på mattan när de hoppar på. Tänk också på att det är säkrare om barnen hoppar en i taget. Om ni har otur och ditt barn ramlar men inte visar några tecken på att falla in i medvetslöshet kan du stanna hemma och hålla extra uppsikt i ett dygn. Skulle barnet däremot bli medvetslöst, få kramper eller visa några tecken på förlamning ska du kontakta 112.
Grilla säkert När det blir varmare väder brukar grillen åka fram. Dessvärre innebär den, förutom god mat, stora risker för brännskador. Till att börja med så är grillen oerhört varm och en liten hand på locket kan bränna sig ordentligt. Se även till att grillen står stabilt och inte tippar omkull så den glödheta kolen ramlar ut och bränner någon. Även gasolgrillen behöver stå stabilt så den inte välter över någon och tänk på att förvara gasoltuben bra. Skulle ditt barn råka bränna sig ska ni skölja brännskadan med svalt vatten i högst 15 minuter. Uppstår det upp blåsor på huden behöver ni söka vård eftersom den typen av brännskada behöver lokalbehandling.
Tändvätska Många eldar gärna med tändvätska och barn smakar, som sagt, gärna på det mesta. Ha därför tändvätskan utom syn- och räckhåll. Får ditt barn på något sätt i sig tändvätska ska du ringa till 112 och be att få bli kopplad till Giftinformationscentralen.
Läs mer