Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor 

Höstblåsor är en vanlig sjukdom, särskilt bland förskolebarn. För det mesta går den över av sig själv utan behandling, men ibland kan ditt barn behöva vård för att åtgärda eventuella komplikationer eller utreda vad som ligger bakom prickarna. Knodds barnspecialister ger råd. 

höstblåsor

Artikelinnehåll Ofarliga prickar 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor - Fysisk vård eller digital vård?

Ofarliga prickar  Höstblåsor är en ofarlig virussjukdom som orsakar blåsor, främst runt och i munnen samt på händer och fötter. De börjar som prickar och kan förväxlas med andra virusinfektioner som ger utslag, såsom vattkoppor och munsår.  Blåsorna kan sitta bland annat:  Runt munnen På tungan I svalget I gommen På kinderna På händerna och fötterna  På armarna och benen På magen På rumpan Smittspridningen är hög bland barn, men när man väl haft höstblåsor är det ovanligt att få dem igen. Febern som brukar uppstå i samband med sjukdomen går över på några dagar och blåsorna brukar läka av sig själva på ungefär en vecka. Eftersom sjukdomen går över av sig själv krävs ingen behandling, utan du som förälder kan främst fokusera på att lindra besvären. Här hittar du 6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor Det finns ingen behandling mot själva sjukdomen höstblåsor. Däremot finns det vissa tillfällen då du bör söka vård, för att undersöka/åtgärda eventuella komplikationer eller utreda om det handlar om något annat än svinkoppor som besvärar ditt barn. Sök vård om ditt barn har höstblåsor och samtidigt:

  • 1Har feber i mer än tre dygn
  • 2Har blåsor som ser infekterade ut, med varbildning eller ökad rodnad runt blåsan
  • 3Har mycket blåsor i munnen som gör det svårt att äta och dricka
  • 4Har besvär som inte går över inom 7 dagar 
  • 5Inte får i sig vätska, eller slutar kissa

Fysisk vård eller digital vård? Om det är något av de första tre som stämmer in på ditt barn, kan du kontakta en digital eller fysisk vårdgivare, som kan hjälpa till med bedömning och råd om behandling. Om feber och besvär inte går över på en vecka är det fysisk vård som gäller för att avgöra om provtagning behövs.  Barn klarar sig utan att äta särskilt mycket om det gör ont i munnen, men det är viktigt att barnet får i sig vätska. Om ditt barn inte dricker och visar tecken på vätskebrist, såsom att barnet inte kissar som vanligt och att urinen är mörk och koncentrerad, sök omedelbart fysisk vård på akutmottagning.

🔴 Prickigt värre? Utslag är en av de vanligaste anledningarna till att föräldrar kontaktar Knodd. Här hittar du allt du behöver veta om hud, utslag och prickar hos barn, direkt från barnspecialisterna.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 juli 2024

Läs mer

digitalt vårdbesök
3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård
barn med utslag på kroppen
Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder
Barn med utslag på ryggen
6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen