5 tillfällen då du bör söka vård för barns vattkoppor
Vattkoppor är en mycket vanlig – och mycket smittsam – barnsjukdom som ofta läker ut av sig själv. I en del fall kan det dock uppstå komplikationer som kräver lite extra tillsyn. Knodds barnspecialister ger råd om när du ska söka vård för ditt barns vattkoppor.
Artikelinnehåll Vattkoppor - en övergångsrit? Ska man söka vård för vattkoppor? - Känsliga grupper 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns vattkoppor
Vattkoppor - en övergångsrit? Så mycket som 98% av Sveriges befolkning har haft vattkoppor, och de allra flesta fick det som barn – vid 12 års ålder är det bara 3% som inte har haft det. För många småbarnsföräldrar känns det därför givet att deras barn någon gång kommer att få vattkoppor och att det är en vanlig barnsjukdom som man bara ska ta sig igenom. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av ett herpesvirus. Den börjar ofta med värk och feber, men snart dyker de karakteristiska kopporna upp på huden: röda prickar som ofta börjar på bålen för att sedan sprida sig över kroppen och övergå till vätskefyllda blåsor som kliar.
🌡️ Kliar det på kroppen? Knodds barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt, direkt i appen.
Har man väl haft vattkoppor en gång får man det inte igen. Viruset ligger dock kvar i kroppen, och aktiveras det senare i livet får man en sjukdom som heter bältros. Det är dock ovanligt under barndomsåren.
Ska man söka vård för vattkoppor? För de allra flesta barn krävs ingen sjukvård, utan man tar sig igenom de kliande dagarna och sedan läker sjukdomen av sig själv. Det finns dock vissa grupper som är känsligare än andra.
Känsliga grupper Barn med nedsatt immunförsvar kan riskera att drabbas av komplikationer om de får vattkoppor. Det kan finnas olika anledningar till att barnets immunförsvar är nedsatt. Om ditt barn har nedsatt immunförsvar eller av annan anledning tillhör en grupp som är känsligare för vattkoppsinfektionen är det viktigt att söka vård för rådgivning. Spädbarn under sex månader där den som bar på barnet inte har haft vattkoppor är också särskilt känsliga. Har den gravida haft vattkoppor så har spädbarnet med sig ett visst skydd från hennes antikroppar i upp till cirka sex månaders ålder. Det är ändå bäst att låta barn under sex månaders ålder undvika kontakt med någon som har vattkoppor, om det går. Barn under sex veckor riskerar också att drabbas av en svårare infektion, särskilt om den som burit på barnet inte haft vattkoppor själv.
⚠️ Om ditt barn är under sex veckor Om ditt barn är under sex veckor och drabbas av vattkoppor behöver du omedelbart söka fysisk vård. Detta innebär att om vårdcentral och jouröppen mottagning är stängda, så bör du söka vård för ditt barn på akutmottagning.
5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns vattkoppor Utöver de barn som av olika anledningar tillhör en riskgrupp, finns det några tillfällen då du bör söka vård för ditt barns vattkoppor. Det kan exempelvis handla om att såren har blivit infekterade eller att det kliar så mycket att barnet får stora besvär och att ni behöver lite extra hjälp.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Sök vård om:
- 1Ditt barn har besvär med kraftig klåda och receptfria läkemedel inte hjälper.
- 2Barnets feber och hosta återkommer efter att blåsorna läkt.
- 3Barnets blåsor blir infekterade och huden blir röd samt ömmande.
- 4Barnet har ihållande feber över 39 grader i mer än tre till fyra dygn.
- 5Barnet är mycket trött och medtaget.
Eftersom vattkoppor är så smittsamma måste du ringa till vårdcentralen innan ni åker dit, så att ni inte sitter i väntrum med andra som kan bli sjuka. Vid besvär från klåda eller om blåsorna blir infekterade kan du söka digital vård. “På Knodd kan vi skriva ut läkemedel som lindrar klådan eller antibakteriell salva vid infekterade sår. Vid sådana tillfällen kan det kännas smidigt med digital barnsjukvård. Om barnet är mycket medtaget kan det dock tyda på en allvarligare reaktion och det är bäst att göra en fysisk undersökning, men kom ihåg att ringa innan ni åker till mottagningen.” – Karin H., barnspecialist Frågorna om vattkoppor är många. Här kan du läsa mer från Knodds barnspecialister om hur länge vattkoppor smittar, och annat du behöver veta.
💉Om du eller äldre barn inte har haft vattkoppor Det finns numera ett vaccin mot vattkoppor som inte ingår i allmänna vaccinationsprogrammet. Om du har en tonåring som inte haft vattkoppor eller om du själv inte har haft det kan det vara klokt att vaccinera er för att undvika ett besvärligare sjukdomsförlopp.
Läs mer