5 roliga tips för att lära barn färger

Att lära sig färglära är svårare än man kan tro. Det sker dessutom samtidigt som barnet lär sig en massa annat. Det är ingen stress, med andra ord, men här hittar du 5 enkla tips som gör det lite roligare för ditt barn att lära sig om färger. 

Barn och färger

Artikelinnehåll Det är klurigare än man tror med färglära När lär sig barn färger? 5 tips för att lära ditt barn färger

Det är klurigare än man tror med färglära En blå boll är blå. Det kan kännas givet. Att tänka på bollen som blå kräver dock både att man tänker just på bollens färg (till skillnad mot form, till exempel) och att man vet vad den färgen heter. Det finns till och med teorier som menar att man uppfattar färger olika beroende på hur många ord för olika typer eller nyanser av färger som finns i ens modersmål.  Dessutom måste man lära sig att generalisera. Du själv kan titta på en badboll och en tennisboll och se att båda är bollar, men visst ser de rätt olika ut egentligen? Du kan också se dig omkring och peka ut flera röda saker, men om du sätter dem sida vid sida är de troligtvis inte exakt samma röda nyans.  Det är mycket en liten knodd ska lära sig i samma veva, med andra ord. Inte konstigt då om det tar ett tag och det blir en del snedsteg längs vägen. Det är en del av inlärningen, helt enkelt. Samtidigt kan det vara roligt att utforska färger och se ditt barn göra nya upptäckter eller hitta sin favorit. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

När lär sig barn färger? Rent fysiologiskt kan spädbarn uppfatta olika färger redan vid 1-2 månader. Små bebisar gillar ofta klara färger med skarpa kontraster. Detta beror på att de inte ser färgerna lika tydligt som vuxna gör.  Barn säger ofta sina första ord runt ett år och runt 18 månader brukar barn börjar känna igen de första färgerna. Runt 2,5-årsåldern säger de ofta sina första färger, och vid tre år kan de flesta barn benämna åtminstone en färg. Sedan kan det dock ta flera år innan barn har det helt rätt. 

💙  Mycket på en gång Barn i tvåårsåldern ogillar ofta att samma sak kan ha olika namn (en hund är också ett djur, men om du säger “Titta på djuret” kan barnet säga, “Nä, vovven”), och då kan olika beskrivande adjektiv också störa (om du pekar på en röd boll och säger “röd” kan barnet bli misstänksamt, och hävda “boll”). Det är del i inlärningen och ingen fara. Bekräfta barnet och prata på, så faller allt på plats till slut.

Språkutvecklingen hos barn är komplex och det är mycket som ska organiseras. Det är också barnets intresse som styr. Kanske handlar allt om en eller två favoritfärger utan att man ens nämner de andra, kanske är det inte färger alls som är intressanta.  Här kan du läsa mer om barns viktiga utvecklingssteg de första åren.

5 tips för att lära ditt barn färger 1. Nämn objektet innan färgen Det här kan kännas onaturligt, men det finns gott om forskningsbelägg för att det kan hjälpa barn att lära sig färger. I stället för att säga “den röda bollen”, säg, “bollen är röd”. Det hjälper ditt barn att först begränsa det ni pratar om till bollar, vilket gör det lättare att sedan hitta färgen röd. I språket hamnar adjektiv före substantiv, men det lilla barnet lär sig substantiv och verb först, med adjektiv som grädde på moset. Därför kan det vara bra att ta det viktiga först.

2. Börja med tydliga primärfärger Det finns en anledning till att barnleksaker för de minsta ofta är blå, röda, och gula. Mycket av det som sker automatiskt när vi tittar på något – aha, en knapp, knappar trycker man på, den knappen är knallröd och större än de andra, det betyder nog att man kan trycka på den – är sådant som barn måste lära sig bit för bit. Fokusera på att kalla alla blåa nyanser för “blått” till en början så kan ni gå ner på detaljnivå när barnet är äldre. Våga också stå emot fina inredningstrender med pastellfärger och annat diskret som är svårt för de minsta att alls se, och svårt för de äldre att koppla ihop med starkare färgers namn.

3. Måla er till nya färger Det kan vara otroligt spännande att se två färger – som blått och gult – trollas ihop till grönt. Tejpa fast ett stort papper över ett bord, klicka ut olika färger (gärna en tjockare variant, som akrylfärg) i olika klickar på pappret och låt barnet sedan blanda.  Gult och blått blir grönt, blått och rött blir lila, gult och rött blir orange. Att blanda i svart gör färgen mörkare, blandar man i vitt hittar man olika ljusa nyanser. Låt upptäckarglädjen styra och sätt ord på de olika färgerna som dyker upp.

4. Gå på skattjakt Ett sätt att lära sig generalisera nyanser och att kunna kategorisera dem är att få upptäcka dem på ett konkret sätt. Gör en rolig skattjakt där ni letar efter allt som är rött, blått, gult, eller grönt i hemmet. Den här aktiviteten passar barn som är lite äldre och har förstått att samma färg kan beskriva många olika sorters saker. Du kan själv hjälpa till genom att hitta färger som inte är som tydligast, men utan att gå över till en annan färg (blanda inte in orange och rosa med det röda, till exempel). Som belöning kan ni få röda jordgubbar eller gå till biblioteket och låna Blå Barnkammarboken.

5. Ge barnet valmöjligheter baserade på färg Inlärning blir alltid som enklast när barnets intresse får styra. Om ditt barn till exempel gillar att välja kläder, låt barnet välja färg på dagens outfit. Du kan säga, “Vill du ha en tröja som är blå eller en tröja som är grön idag?” och sedan utgår ni från det när ni gräver i byrålådan. Om ditt barn gillar att bestämma över måltider kan du säga att ni idag bara ska äta grönsaker som är en enda färg och föreslå att ni hittar bara röda grönsaker (som tomat) eller gröna grönsaker (som broccoli och gurka).

🏆  Knodds kostnadsfria kurs om barns språk Lär dig mer om ditt barns språkutveckling i vår kostnadsfria kurs. Kursen är framtagen av våra barnspecialister och lär dig hur du kan stötta ditt barns språkutveckling i de olika faserna. Du kan gå den när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 oktober 2024

Läs mer

Barn som skriver
3 tips som hjälper ditt barn lära sig skriva
barn lekar med former
5 roliga sätt för barn att lära sig former
Barn och mamma i soffa
4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen