5 råd om ditt barn kissar på sig

Barnspecialisternas 5 råd om ditt barn kissar på sig ibland, inklusive hur du förebygger att barnet kissar på sig och hur du stärker självförtroendet.

barn skrattar med mamma

Artikelinnehåll Det är inte ovanligt att pottränade barn kissar på sig ibland 5 råd om ditt barn kissar på sig

Det är inte ovanligt att pottränade barn kissar på sig ibland Att barn kissar på sig är inte ovanligt. När de först börjar lära sig att gå utan blöja är det som vanligast – inom vården börjar man inte räkna det som inkontinens förrän efter att barnet har fyllt fem år. Det kan handla om flera olika saker. Exempelvis är det många barn som glömmer att kissa eller inte märker att de är kissnödiga om de har fullt upp med någon aktivitet. Det kan också vara så att de inte helt tömt blåsan sist de var och kissade. Det är också vanligt att barn kissar på sig på natten, så kallad sängvätning, långt efter att de blivit torra på dagtid.

5 råd om ditt barn kissar på sig Undvik skäll och skam Att skälla på barn som råkat kissa på sig minskar inte risken för att det ska hända igen. Barn som precis har blivit pottränade har inte ännu full kontroll över när det sker förmåga att hålla sig. Äldre barn kan ha varit så uppe i leken att hjärnan helt enkelt “trängt bort” kissnödigheten. Då kan barnet istället skämmas och problemet riskerar att bli större. Hjälp barnet att kissa regelbundet För en del barn som har fullt upp är det lätt att glömma att gå på toa ibland. Då kan det hjälpa att ni har ordentliga rutiner i familjen som gör att barnet kissar regelbundet. Det är olika hur många gånger per dag ett barn behöver kissa men en bra rutin är exempelvis innan varje måltid. Ungefär var tredje till fjärde timme brukar vara bra. Många föräldrar väljer också att alltid be barnet kissa innan de ska iväg någonstans. Ge lugn och ro på toaletten För en del barn är problemet att de inte helt tömmer urinblåsan när de kissar. Då kan det lätt ske en “olycka” senare. Uppmuntra barnet att sitta lite längre, särskilt om barnet själv otåligt gärna vill springa tillbaka till kompisar eller annan aktivitet. Ta med en bok eller var själv med och småsnacka lite så att barnet inte skyndar iväg. Se också till att barnet känner sig bekvämt på toaletten – att det är rent och fräscht och att det går att låsa eller går att få vara ifred även om man inte vill ha dörren stängd. Barn som annars står och kissar kan också bli hjälpta av att sitta istället. Skydd mot att skämmas Ju äldre barn blir, desto mer brukar de skämmas över att kissa på sig, särskilt om andra barn ser det. Se till att barnet alltid har ombyte med sig, vare sig det handlar om på förskolan/skolan eller på besök hos en kompis. Om barnet har problem med sängvätning finns det särskilda vätsketäta byxor eller läkemedel barnet kan ta exempelvis för att sova över hos en kompis. På så sätt behöver barnet inte börja tacka nej till annars roliga saker utifrån en rädsla att kissa på sig. Stötta självförtroendet Ett vanligt problem för barn som ofta kissar på sig är att självförtroendet får sig en törn. Därför är det bra att normalisera att det händer ibland och att peppa barnet. Om barnet råkar kissa på sig, bemöt det neutralt. Torka upp och hjälp barnet att byta kläder utan att göra en för stor grej av det eller dra på stora växlar om hur synd det var eller hur ledset barnet kanske blev av det. Du kan också förklara för barnet att det till exempel sker när barnet haft så roligt och varit så fokuserad att kissnödigheten helt glömts bort. Genom att våga prata om det, berätta vad som händer i kroppen, och i övrigt se det som en normal del i utvecklingen kan du lyfta bort skäms-faktorn och hålla självförtroendet intakt tills det går över. 

🩹 Behöver vi söka vård? Om ditt barn har klarat sig utan blöja en längre tid men sedan kissar på sig ofta eller har problem under en längre tid, kontakta er vårdcentral. Det finns gott om hjälp att få som kan hjälpa ditt barn att hålla torrt. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

25 juni 2024

Läs mer

Barn som sitter på potta
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
mamma snyter barn
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen