5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn

Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren. 

bebis som går på grusväg

Milstolpar att minnas Att ha ett litet barn innebär många vardagar som man som förälder knappt hinner njuta av och ibland kan det vara svårt att minnas vad man gjort med all tid. Du kanske kommer ihåg att ni haft ett roligt år, eller ett spännande år, eller ett år när det kändes som att ingen sov en sammanhängande natt, men att det mesta utöver det är suddigt.  Samtidigt finns det vissa milstolpar som nästan alla föräldrar kommer ihåg - det berättas om dem för släkt och vänner, ibland kanske de till och med skrivs ner. Det kan handla om de första stegen, det första skrattet, när den första tanden kom eller när den tappades. Om ditt barn inte nått de här milstolparna än kanske du som förälder längtar och otåligt undrar när det kan vara dags. Därför har Knodds barnspecialister samlat ihop några av godbitarna du kan se fram emot under de första åren med ditt barn - och några tips som kan stötta er längs vägen.

I Knodd-appen kan du följa ditt barns utveckling och läsa mer om vad som väntar er runt hörnet.

När börjar barn gå? Som med alla utvecklingssteg och milstolpar skiljer det när barn börjar gå. Du kanske har hört att barn börjar gå runt ettårsdagen, men det är bara hälften av alla barn som kan gå i den åldern. De flesta barn tar sina första steg någon gång mellan 8-18 månader och det är en härlig upplevelse att få se sitt barns stolta leende över de första stapplande stegen. Du kan stötta ditt barn genom att uppmuntra alla sorters rörelser redan under bebisens första månader. Låt bebisen ligga på mage med lite roliga leksaker för att stärka bål och nacke. En färgglad dragleksak när de första stegen är på gång kan också göra det extra roligt att ta sig fram över golvet, men som med de flesta milstolpar behöver du inte egentligen göra något alls. Stegen kommer tids nog, och med dem kommer föräldrars hektiska försök att fånga dem på film.

När börjar barn prata? Nog tävlas det i familjer om vems namn barnet kommer säga först, men sanningen är att de första orden ofta kan uppfattas som olika ord av vuxna. Någon hör pappa, någon mamma, och någon är helt övertygad att det är lampa det handlar om. Det är vanligt att barn säger sina första ord runt ettårsåldern, men för vissa kommer något ord tidigare än så och för många dröjer det ytterligare några månader. Ditt barn kan dock förstå ord innan barnet själv kan uttrycka några. Dessutom kan barnet babbla och jollra i melodier som låter som riktigt tal, vilket inte bara är gulligt utan samtidigt viktigt för språkutvecklingen. Läs mer om ditt barns språkutveckling här. 

I vår kurs om barns språkutveckling går vi igenom hur språket förändras, vad som är typiskt för de olika åldrarna och hur du kan stötta ditt barns språkutveckling i de olika faserna.

skrattande bebis

Det första skrattet Leenden och skratt är ett viktigt sätt för människor att kommunicera, och få saker är så hänförande som när ditt barn ler mot dig. Därför är det många föräldrar som räknar dagar och längtar efter det första skrattet. Bebisar kan le reflexmässigt redan vid födseln men första gången ditt barn ler som svar till dig kommer ungefär vid fem till sex veckor. Efter detta kan du få ett leende när barnet ser dig eller någon annan närstående och är precis som för oss vuxna ett sätt för ditt barn att uttrycka sin glädje.  När ditt barn väl har börjat med svarsleenden är det första skrattet inte långt borta. Ungefär i skiftet mellan fyra till fem månader kan det hända att ditt barn skrattar för första gången. Om du vill ha tips på roliga, utvecklande lekar som stimulerar både ditt barns kommunikation och er relation har vi samlat flera exempel för barns första år här. 

När får barn sin första tand? Grunden för bebisens tänder finns redan vid födseln och då som mjuka antydningar till tänder uppe i käkbenet. De första mjölktänderna - det vill säga de tänder ditt barn kommer ha de första åren innan de ersätts av permanenta vuxentänder - brukar bryta igenom vid 6-8 månader. Vanligast är att framtänder i underkäken kommer först, sedan framtänder i överkäken. Kindtänderna kommer senare. Det är inte ovanligt att barn blir lite kinkiga eller till och med får feber när tänderna kommer. Desto mer spännande kan det vara när mjölktänderna börjar lossna för att ge plats åt de permanenta tänderna. Det här börjar i fem- till sjuårsåldern och märks genom att tanden sitter allt lösare i munnen. Det gör vanligtvis inte ont att tappa mjölktänder eftersom tandroten har vittrat, och oftast tycker barn det är rätt häftigt och gillar att jämföra lösa tänder med jämnåriga kompisar.

Att lära sig läsa Att läsa är ytterligare en färdighet som byggs upp över tid av många små byggstenar, och när det hela sätts ihop är individuellt från barn till barn. Någon gång i fyra-femårsåldern kan du märka att ditt barn är intresserat av bokstäver och har en förståelse för att krumelurerna i böckerna ni läser står för ord. Kanske börjar barnet låtsas-skriva egna texter och lär sig skriva bokstäverna i sitt eget namn. Det här är också viktiga byggstenar på vägen mot att lära sig läsa.  Uppåt fem-sexårsåldern kan barnet börja känna igen bokstäver och ord på skyltar och utöka förståelsen för hur bokstäver, ord och ljud hänger samman. Vissa barn kan delvis läsa innan de börjar skolan, men det är inget krav alls och läsförståelsen kommer med tiden. Det viktigaste du kan göra för att hjälpa ditt barn på traven är att läsa tillsammans, uppmärksamma och prata om olika saker ni ser i er vardag - och ha roligt ihop. Genom att få utveckla sitt språk och nyfiket upptäcka världen kommer ditt barn snart ha alla byggstenar på plats, och ett livslångt läsande kan börja. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen