Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

4 tips mot sömnregression vid 4 månader

Det är vanligt att bebisar genomgår en sömnregression vid fyra månader, då de har svårare att somna eller lättare för att vakna. Våra barnspecialisters tips hjälper er att ta er igenom perioden så tryggt som möjligt.  

bebis i säng

Artikelinnehåll Vad är sömnregression? Sömnregression vid 4 månader 4 tips som hjälper er sova sött Hur länge varar sömnregressionen vid 4 månader?

Vad är sömnregression? Sömnregression innebär att ett barns sömnvanor verkar gå bakåt i utvecklingen: ett barn som tidigare sov förutsägbart eller regelbundet är plötsligt vaket eller har svårt att somna. För dig som förälder kan det kännas frustrerande – för att inte säga utmattande.  Att barnet går in i en sömnregression är dock helt normalt och visar faktiskt på ett steg framåt i utvecklingen. I samband med att din bebis blir medveten om omvärlden och utvecklar nya färdigheter blir det lite skakigt i sömnen under en period.

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs. Direkt i appen. 

Sömnregression vid 4 månader Den första sömnregressionen kan komma lite som ett stänk kallt vatten i ansiktet. Efter de första veckornas rullande sova-äta-sova-äta-schema när det knappt var någon skillnad på natt och dag har de flesta föräldrar fått uppleva lite längre sömnstunder på natten och lite djupare sömn.  Så kommer sömnregressionen runt 4 månader och ställer till det. Du kan märka att ditt barn:  Har svårare att somna  Vaknar oftare på natten, utan tydlig anledning Tar kortare tupplurar på dagen Dessa sömnbeteenden skiljer sig från tidigare veckor Du kan också uppleva att din bebis är gnälligare än vanligt och behöver mer närhet från dig. Om du tänker efter kanske du också har märkt att ditt barn har lärt sig nya motoriska färdigheter och verkar mer medveten om omvärlden. Allt detta går hand i hand för sömnregressionen i den här perioden. 

🧸 Alla är unika Kom ihåg att ingen bebis är den andra lik och din bebis är helt unik. Ni kanske inte kommer märka av någon sömnregression, eller så kommer den vara längre än för något annat barn i föräldragruppen. Det är normalt med stor variation, och ditt barn utvecklas i helt rätt takt för sig själv. 

4 tips som hjälper er sova sött Det viktigaste att komma ihåg med en sömnregression, både nu och senare, är: det kommer att gå över. Sömnregressioner är som utvecklingssteg och när barnets kropp och hjärna har hunnit ikapp kommer sömnen att bli lugnare igen. När du väl tagit ett djupt andetag och tagit till dig vetskapen att det kommer bli lugnare, kan du också följa dessa råd för en lugnare sömn vid 4 månader:

1. Håll på rutinerna Bebisar och barn mår bra av tydliga rutiner och detta gäller absolut vid läggning. Etablera gärna en kvällsrutin redan innan sömnregressionen sätter igång så kan ni hålla fast vid den även när det krånglar lite. Följ en rutin som fungerar för er. Det kan handla om att ta ett kvällsbad, sjunga särskilda sånger, läsa böcker tillsammans i en mysig fåtölj, tända en särskild nattlampa, eller annat som signalerar att nu är det kväll och dags att sova.

2. Fyll på i magen Lite mer mat innan läggning kan hjälpa barnet att vänja sig av vid nattmatning och ge lite extra lugn under nattsömnen. Se om det passar er att lägga in några extra matningar under eftermiddagen och tidig kväll.

3. Förstärk dygnsrytmen På natten sover man och på dagen är man vaken. Du kan förstärka denna upplevelse genom att se till att barnet får gott om dagsljus på dagtid – varför inte ta en liten morgonpromenad efter frukost till exempel? – och en lång nedtrappning mot kväll med mysbelysning, kvällsrutiner, och mörkt i sovrummet på natten. När ditt barn vaknar på natten blir det lättare att undvika överstimulering om det är mörk och tyst.

4. Maxa myset Det är mycket som händer inne i din lilla knodds medvetande just nu. Då finns det inget bättre än extra trygghet, lugn och fysisk närhet från sin förälder. Det går inte att skämma bort ett spädbarn med kärlek, så sitt och mys tillsammans eller kanske spendera dagen nära varandra i bärselen.

Hur mycket ska ett barn sova? Du hittar allt du behöver veta i vårt sömnschema. 

💤 Sömnen förändras kontinuerligt Följ ditt barns utveckling hos Knodd så är du förberedd inför kommande nya sömnfaser.

Hur länge varar sömnregressionen vid 4 månader? Det är lättare att hålla ut om man vet hur länge man måste göra det. Det är individuellt hur länge en bebis genomgår sömnregression vid 4 månader. För de flesta brukar det dock gå över på två till sex veckor.  En del föräldrar märker inte av någon förändring i sömnen vid den här åldern eller så varar den bara några dagar. För en del börjar den redan vid 3 månaders ålder. Ditt barn reagerar och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Håll fast i rutinerna och ditt eget tålamod så kommer ni snart ta er igenom perioden galant och få sova lite bättre igen.  Har du ett äldre barn som plötsligt sover sämre? Här kan du läsa om sömnregression vid 8 månader, vid 18 månader och vid 2,5 år. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

sovande bebis
7 tips som får ditt barn att sova hela natten
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen