4 tips för färre konflikter med ditt barn
Går det att få färre konflikter med sitt barn genom positiv uppmärksamhet? Forskning visar att det är precis så man ska göra. Knodds barnspecialister ger dig 4 knep som funkar.
Artikelinnehåll Vad är positiv och negativ uppmärksamhet? Ibland blir det mycket negativ uppmärksamhet Positiv uppmärksamhet kan minska konflikter Låt relationskontot ligga på plus 4 tips för att minska konflikter med ditt barn
Vad är positiv och negativ uppmärksamhet? Att vara människa är att interagera med andra och att bli “sedd” av andra. På ett sätt kan man säga att vi skapas genom bemötandet från andra, hittar vårt värde och vilka vi är. Aldrig blir detta så tydligt som mellan barn och föräldrar. Ditt barn har från första stund försökt att få din uppmärksamhet, att lära sig att tolka dina ansiktsuttryck, och att förstå omvärlden utifrån hur du bemöter den. Du uppmuntrar sådant du vill att barnet ska göra mer av och säger ifrån om sådant du vill att barnet inte ska göra: det här är positiv och negativ uppmärksamhet.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Ibland blir det mycket negativ uppmärksamhet För barnet innebär all sorts uppmärksamhet att man blir sedd, vilket med det här synsättet i längden innebär att man finns och har ett värde. Så länge man syns, blir tillsagd, får uppmärksamhet, så finns man. Får man inte den positiva uppmärksamheten, kan man maxa den negativa. Barnet lär sig snabbt att man kan få massvis med uppmärksamhet om man river ner porslinsvaser, stjäl mobiler, kastar mat. Det är riktigt effektivt om man inte får uppmärksamhet på annat sätt. För föräldrar kan detta naturligtvis vara utmattande och frustrerande. Det känns som att man aldrig gör något annat än att säga nej. Hela dagarna känns som tjat och som att man kommit in i en dålig cirkel med ständiga konflikter. Vissa åldrar och utvecklingssteg, såsom det som ibland kallas trotsåldern, kan bli särskilt frustrerande.
💙 Gråt och trots är en form av kommunikation Barn kan inte säga, “Nu får jag för lite positiv uppmärksamhet, jag behöver bli sedd”. De vet troligtvis inte ens om att det är så. Däremot kan de skrika, gråta, och lägga på minnet vilka beteenden som får omedelbar respons från föräldern. Hur det än känns i stunden handlar ditt barns beteende alltså sällan om en inneboende illvilja utan helt enkelt om att det är barnets enda sätt att kommunicera.
Positiv uppmärksamhet kan minska konflikter För små barn (och kanske oss vuxna också, för den delen), visar forskning gång på gång att bekräftelse och positiv uppmuntran är långt mer effektivt än negativ uppmärksamhet och tillsägningar. Positiv uppmärksamhet leder till att barn: Lär sig bättre Blir bättre på att hantera sina egna känslor Ändrar sina beteenden på sikt (eller stärker positiva beteenden) Får bättre självkänsla Det kan låta lätt när allt är bra – det är inte svårt att heja på ett barn som gör något positivt – men desto svårare när det blir många konflikter i vardagen, eller när man själv redan är stressad för allt annat som ska hinnas med. Det är då tanken om ett “relationskonto” kan komma väl till hands.
Låt relationskontot ligga på plus Föreställ dig att alla dina interaktioner med ditt barn ger eller tar ett guldmynt på ert gemensamma relationskonto. Varje gång ni har en konflikt med negativ uppmärksamhet dras det en slant, och varje gång ni har någon sorts positiv interaktion byggs högen på. Genom att ösa på med positiva interaktioner under dagen ser du till att det inte gör så mycket om det dras en slant då och då. Det kan bland annat handla om: gosiga kramar och mys att uppmärksamma något positivt barnet gjort att heja på det barnet gör att vara intresserad av något barnet gör att be om och lyssna på barnets åsikter och lösningar att uttrycka att man älskar barnet och att barnet är världens finaste, bara för att Ju mer relationskontot ligger på plus, desto mindre påverkas relationen av negativa interaktioner. Det finns som en buffert i relationen och i barnets självkänsla. Då behöver barnet inte ta i och göra sådant som inte är tillåtet för att få någon sorts uppmärksamhet alls.
4 tips för att minska konflikter med ditt barn Att minska konflikterna där hemma är inget som sker över en natt. Även om det kan kännas konstigt att inte säga ifrån hundra gånger, eller att ge ett bråkigt barn en massa beröm, så kommer det leda till att barnets positiva beteenden stärks. Det tar bara tid – och en del tålamod.
- 1Håll relationskontot på plus. Det gäller alltså att ha fler positiva interaktioner på en dag än negativa. En lätt vägledning är att satsa på ungefär fem gånger så mycket positivt som negativt. Har det varit en riktigt tuff dag, sätt undan lite tid på kvällen för att kramas i soffan och kanske särskilt lyfta sådant som varit bra, det kommer man långt på för att väga upp.
- 2Undvik för mycket negativ uppmärksamhet. Om det känns som att ni hamnat i en spiral av tjat och tillsägelser, försök att begränsa dem. När barnet gör något du inte vill, satsa i stället på avledning eller att hjälpa barnet att göra rätt. Vissa dagar kan det vara lugnare att hjälpa barnet att klä på sig i stället för att vara konsekvent med att barnet “ska kunna” allt själv.
- 3Lek med ditt barn. Det kan låta banalt, men att ge ditt barn så lite som 10-15 minuter aktiv närvaro i leken varje dag kan stärka er relation och minska konflikterna. Var helt med, lägg bort mobilen, följ barnets önskemål, var entusiastisk, och uppmuntra barnets idéer. Vips har du lagt en massa poäng på pluskontot.
- 4Det kan finnas positiv uppmärksamhet även i konflikten. Ibland måste man avbryta en lek eller gå emot barnets önskningar. Det går inte att alltid undvika konflikter, och det är heller inte önskvärt. Det du kan göra är att bekräfta barnets känslor, ge barnet lite extra tid att bearbeta dem, och kanske ge barnet möjlighet att välja mellan två alternativ som båda fungerar för dig. Anpassa det du begär av barnet efter barnets ålder och förmåga att hantera känslorna.
⚠️ Positivt men inte gränslöst En del föräldrar som vill satsa på positiv uppmuntran blir rädda för att sätta gränser och tänker att det är ett negativt eller auktoritärt föräldraskap. Så är det dock inte. Gränser och regler är viktiga för barn, men när du väl har sagt till så kan du satsa på positiv uppmuntran och beröm när barnet gör rätt.
Läs mer