4 tips för att kommunicera med ditt barn i trotsåldern
Trotsåldern kan vara kämpig – men den är också nödvändig för det lilla barnets utveckling. Här hittar du barnspecialisternas 4 bästa knep för tydlig kommunikation som hjälper er igenom perioden.
Artikelinnehåll Vad hände med min följsamma ettåring? 4 tips för att kommunicera med ditt barn i trotsåldern
Vad hände med min följsamma ettåring? Att kliva in i det utvecklingssteg som förr kallades trotsåldern kan kännas som att ha gått in i upp-och-nervända världen. Tidigare hade man en rolig ettåring som kanske precis börjat få ordning på sömnen, börjat äta och älskade att göra saker själv men som blev extra pepp av att göra sådant som man bad om hjälp med. Nu helt plötsligt har man en tvååring (eller treåring, för den delen) som säger nej till precis allt, även det som barnet gillar mest. Det blir storskrik vid hämtning, tuffa läggningar, och försök till att resonera som gör att man vill slita ut håret.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Viktigt att veta om trots: Hur frustrerande det än kan vara är trots en naturlig och viktig del i barns utveckling. Barnet lär sig om sin egen vilja och att uttrycka den, och får samtidigt möjlighet att träna på att hantera frustrationen när man inte får som man vill. Med tiden kan barnet börja resonera, förhandla, ha en mer balanserad reaktion, och stå ut med det jobbiga i kompromisserna. Men det tar ett tag.
4 tips för att kommunicera med ditt barn i trotsåldern Vanligtvis börjar barn att jobba igenom de här utvecklingsstegen runt 2,5 år. Det kan dock börja tidigare och pågå en längre tid. Ofta blir det lättare i takt med att barnets språk utvecklas, att barnet mognar både fysiskt och neurologiskt, samt att barnet tränar upp förmågan att hålla i sina känslor och uttrycka sig på mindre, ska vi säga, ohämmade sätt. Det kan hjälpa dig som förälder bara att förstå vad det är som händer. Nog för att det känns så, men trotset är inte till för att du ska stå där i mataffären och ifrågasätta hela ditt liv. Barnet behöver dig, behöver få ur sig alla känslor eller tankar och att någon vuxen och mognare kan bära dem lite. Det kan också hjälpa dig att ha några knep på hur du kan kommunicera med ditt barn under den här perioden. Då kan du bättre hjälpa ditt barn på traven och lära barnet hantera de här känslorna på ett mer effektivt – och lugnare – sätt.
4 kommunikationstips:
- 1Bekräfta barnets känslor och upplevelser, även om du inte kan gå med på det barnet vill. Säg, “Jag förstår att du blir arg nu för du vill ha godis/vill inte gå hem/vill inte bli fastspänd i bilbarnstolen, ja det känns så jobbigt för dig, men nu måste det bli så.” Det kanske inte kommer att hjälpa i stunden, men i längden kommer barnet lära sig förstå sina känslor, kunna sätta ord på dem, och kunna lära sig att reglera dem.
- 2Förvarna barnet på vad som ska hända. Ge en nedräkning inför förändringar, såsom att avsluta leken för att det är middagsdags eller dags att klä på er ytterkläderna och gå till förskolan. Ni kan sätta en timer ihop, eller så kan du berätta när det börjar närma sig. Tid är abstrakt för små barn, så du kan hjälpa barnet genom att göra det konkret mot slutet, exempelvis “Okej, nu kan du åka ner i rutschkanan tre gånger till sen går vi!”
- 3Ge barnet alternativ. För många valmöjligheter blir överväldigande för ett barn i 2-3-årsåldern, men typiskt för trotsåldern är just att vilja bestämma. Då kan du begränsa valen men ge barnet möjlighet att bestämma inom den ramen. Det kan handla om morötter eller broccoli, randiga eller prickiga strumpor, långa eller korta vägen hem från förskolan. Om barnet prompt vill ha samma byxor på sig varje dag i tre veckor kan det också vara ett alternativ (och du kan passa på att smygtvätta dem om kvällarna).
- 4Ge mycket positiv uppmärksamhet. Trotsåldern är förknippad med en evinnerlig mängd nej, tillsägningar och påfrestande stunder mellan förälder och barn. Passa på att fylla på i positiva tanken mellan bråken, med mysiga, engagerade lekstunder tillsammans, kramar och beröm. Det här har bevisad effekt på att minska konflikter och konfliktfyllda perioder.
Obs, man får också skoja med barn som trotsar. “Dumma mössan!” får man säga om en mössa som hamnat bak-och-fram. “Titta så tokigt det blev!” kan man utbrista och sedan avleda fokus till något annat. Driv inte med barnet utan situationen, så kanske ni kan få pausa lite i skrattet i stället, och samla ork för att klara er ett tag till och närma er dagen då trotset till slut ebbar ut.
Läs mer