4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar

Att lära sig de olika kroppsdelarna är bra både för språket och kroppsuppfattningen. Kom igång oavsett ditt barns ålder med de här 4 roliga aktiviteterna som ni enkelt kan göra hemma. 

Barn och mamma i soffa

Artikelinnehåll Att lära sig om kroppen är större än du tror 4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar

Att lära sig om kroppen är större än du tror Visst, det är bra att barn lär sig namnen på olika kroppsdelar. Det är viktiga ord att kunna, bra för ordförrådet och hjälpsamt när ditt barn ska förklara när något på kroppen gör ont eller känns konstigt.  Att kunna sina kroppsdelar är dock större än så. Genom att lära sig om olika kroppsdelar, vad de heter, var de sitter, och vad de gör, kan barnet börja få en bättre uppfattning om sig själv och sin kropp. Det kan också hjälpa till att stärka motoriken och utveckla självkännedomen. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Allt har sin tid För de allra minsta börjar man ofta med att fråga, “Var är näsan?” eller andra kroppsdelar och uppmuntra barnet till att peka på kroppsdelen. Det är en fantastiskt fin början som ni säkert hinner pröva på tusen gånger innan barnet själv kan säga orden för kroppsdelen.  Om du känner att ni är redo för nästa steg med lite större utmaningar, testa de fyra roliga sätten nedan. Kom ihåg att barn utvecklas i olika takt, så följ barnets intresse. Om du har ett barn som älskar att sjunga och dansa, fokusera på det. Om ditt barn är pyssligt av sig, uppmuntra till inlärning med kritor, papper och sax (och glitter, givetvis). 

Kroppen är mer än hur den ser ut Det är lätt att fokusera på hur en kroppsdel ser ut. När det kommer till kroppsuppfattning är barn dock mer hjälpta av att lära sig vad en kroppsdel gör och hur den fungerar, och att vara stolta över vad den kan. Fokusera på allt roligt de olika kroppsdelarna kan göra. På så sätt kan barnet bli stärkt i sitt självförtroende och sin rörelseglädje, vilket kan bli en sorts skyddande motpol när kroppsideal och normer börjar smyga sig på i lågstadiet. 

4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar 1. Sjunga sånger Att sjunga sånger är ett klassiskt sätt som barn lär sig alla möjliga saker. Det är roligare, kunskapen sitter bättre, och så kan man få dansa också. Sånger om kroppen kan man börja med hur tidigt som helst, innan barnet själv pratar.  Huvud-axlar-knä-och-tå är en given favorit Var är tummen? är lätt att följa för även de minsta  Vipp-på-rumpan-affär är absolut bäst när man behöver få skaka av sig lite energi och fnissa en massa

Barn ritar

2. Rita av kroppen Interaktivt och lite spännande kan det vara att rita av hela kroppen i riktig storlek. Rulla ut ett stort ritpapper på rulle (kan behöva dubbleras) och tejpa fast på golvet. Låt barnet ligga ner och rita konturen runt hela barnets kropp. Det kan vara svårt att ligga still!  Låt sedan barnet själv rita på ögon, mun, öron, hår, kläder och annat som gör att det blir ett riktigt porträtt. Ett bra sätt att träna på kroppsdelarnas namn, var de hör hemma, och få fundera över vem man är.  Ni kan också passa på att prata om hur “skuggpersonen”. Ler den ritade munnen? Är det för att skuggpersonen är glad? Om ni är flera i familjen kan det också bli ett lätt sätt att jämföra. Vem är längre? Passa på att ta ett kort på barnet och skuggpersonen, en bästis man alltid har med sig.  Ta det till nästa nivå: rita separat armar, händer, fötter, ben, och låt barnet sätta fast varje kroppsdel där den hör hemma. Kan vara både klurigt och skojigt! 

3. Leka kroppsleken Den här leken kan vara en riktig utmaning för förskolebarn, särskilt om man lyckas göra den snabbt.  Börja med att leka härmleken. Du pekar på en kroppsdel på din egen kropp och säger vad den heter. Barnet härmar och upprepar. Ni kan turas om vem som säger och vem som härmar.  Sedan går leken vidare till att du bara pekar på kroppsdelen och barnet snabbt säger vad den heter. Gör det så fort som möjligt och turas om.  Till sist är det du som säger kroppsdelen och barnet som pekar ut var på kroppen den sitter.  Anpassa leken efter barnets ålder. För mindre barn kan det räcka med huvud, ögon, armar, ben, och så vidare, medan äldre barn kan få peka på armbågen, lilltån, örsnibben och naveln. 

4. Leka “gissa kroppsdelen” Den här leken är också rolig för förskolebarn som har koll på vad kroppsdelarna heter men kan vilja utmanas i vad de gör, en utmärkt uppföljning när leken ovan blir för lätt. Kanske får du tänka till lite också.  Upplägget är att ni står mittemot varandra och du beskriver vad en kroppsdel gör, det vill säga dess funktion. Barnet ska då peka på kroppsdelen och säga vad den heter. Exempelvis:  “Jag tänker på en kroppsdel som kan blinka” – barnet pekar på ögonen.  “Jag tänker på en kroppsdel som kan höra” – barnet pekar på öronen.  “Jag tänker på en kroppsdel som kan hoppa och springa” – barnet pekar på benen. “Jag tänker på en kroppsdel som kan böja sig” – barnet kan peka på exempelvis knät eller armen och kommer kanske påpeka att det är flera kroppsdelar som stämmer in.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 oktober 2024

Läs mer

två barn som ritar
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
barn som sitter på golvet och ritar
Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet
pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok
Barns viktiga utvecklingssteg de första åren
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen