Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

4 råd som hjälper ditt barn undvika socker

Det talas mycket om socker och barn, särskilt i media. Men vad är egentligen faran med socker? Ska man undvika det helt? Hur kan man ge sitt barn den bästa möjliga starten? Knodds barnspecialister ger råd om godis, sötsaker, och socker i maten. 

pojke med glass runt munnen

Artikelinnehåll Sockersött i livet - Barndomen lägger grunden - Anledningar till att undvika för mycket socker  4 råd som hjälper er leva med sockret

Ett äpple innehåller också socker, men äter man ett äpple får man samtidigt i sig fibrer, vitaminer, mineraler, och andra viktiga näringsämnen.
quote

Sockersött i livet Alla vuxna som någonsin funderat på att dra ner på sitt sockerintag vet hur mycket socker det finns överallt omkring oss. Det är inte bara det uppenbara – godis, glass, läsk – utan socker finns tillsatt i mycket av det vi äter till vardags. Fruktkrämer, sylt, yogurt, förberedda mellanmål, till och med bröd kan ha onödigt mycket tillsatt socker. Medan kalorier, det vill säga energi, är viktigt för att kroppens funktioner ska fungera och för att barns kroppar ska växa och utvecklas är det skillnad på kalorier och kalorier. Att äta för mycket sötsaker kan innebära att man får i sig kalorier utan att också få i sig viktig näring. Ett äpple innehåller också socker, men äter man ett äpple får man samtidigt i sig fibrer, vitaminer, mineraler, och andra viktiga näringsämnen.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Barndomen lägger grunden Mycket av det barn lär sig under de första åren finns kvar med dem livet ut. Hur och vad man äter är en sådan sak. Alla barn föds med en förkärlek till socker. Under människans utveckling har det varit livsnödvändigt att hitta mat som är söt, men det är inte riktigt det samma när mataffären ligger nere på hörnet. Barn som tidigt lär sig att bara äta och dricka söt mat och dryck blir benägna att föredra sådan mat och till och med vägra att äta annan mat, en vana som sedan kan bestå upp i vuxen ålder. Sötningsmedel har samma effekt och ännu mindre näring, så det bör undvikas så mycket det går när det kommer till barn.

Anledningar till att undvika för mycket socker  Barn som äter för mycket sötsaker löper en ökad risk för övervikt och fetma senare i livet. Det kan i sin tur föra med sig andra hälsoproblem.  Andra anledningar att undvika socker: Socker orsakar karies, det vill säga hål i tänderna Barn som vänjer sig vid söt kost kan välja bort mat som inte är söt, vilket skapar en ond cirkel Sötsaker kan göra att barnet inte orkar äta tillräckligt med vanlig mat och därmed inte får i sig nog med viktig näring för utvecklingen

🍭 Bakslag på förbud Att helt förbjuda sötsaker kan ofta göra att barn blir mer nyfikna på vad det är för något. Försök istället att hjälpa ditt barn att hitta ett sunt förhållningssätt till sådant som är sött.

4 råd som hjälper er leva med sockret Det är mycket svårt, och kanske inte ens nödvändigt, att till hundra procent undvika socker i maten, söt kost, och sötsaker. Låt det bli en liten del av en kost med mycket variation i stället så blir riskerna - och den känslomässiga laddningen - inte så stora.

  • 1Var försiktig med att ladda maten, både sötsaker och vanlig mat. Om barn får sötsaker som belöning för att ha ätit sina grönsaker blir lärdomen att sötsaker vill man ha och grönsakerna vill man inte ha. Om sötsakerna laddas som förbjudna blir de också mer intressanta. 
  • 2Undvik “flytande socker”, som läsk och saft. Drycken ger ingen mättnadskänsla och det är lätt att få i sig en stor mängd kalorier utan någon näring. 
  • 3Satsa på allsidig kost. Om ditt barn får i sig ordentligt med näring och mättande mat blir det inte så farligt med lite lördagsgodis till helgen. Lördagsgodis är dessutom ett bra sätt att minska risken för karies, eftersom det samlar sötsaksintaget till ett enda tillfälle, i stället för att sprida ut det till småätande under veckan. 
  • 4Gör maten rolig. Det är lätt att vilja ha godispåsen: den är färgglad, rolig, med godisbitar som är lätta att stoppa i sig utan att tänka. Försök hitta samma knep i er vanliga mat, genom att välja ut färgglada frukter i affären, eller tillsammans lägga upp mat på tallriken på ett inbjudande sätt, gärna med några lättplockade morotsstavar eller dylikt som man får hålla i handen. 

Kom ihåg, ju yngre ditt barn är, desto mer är det du som styr vad barnet får i sig eller lockas av. Introducera exempelvis inte saft eller belöningsgotte när barnet inte har någon aning om vad det är så har du redan tjänat in onödigt sockerintag. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juni 2024

Läs mer

förstoppad bebis
4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning
bebis äter mat själv
BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide
barn som sitter vid bordet och äter
Hjälp! Mitt barn matvägrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen