4 råd som hjälper din bebis att somna
Bebisars sömn är en ständig källa till frågor och oro hos föräldrar. Ett spädbarn som har svårt att somna kan kännas som ett mysterium. Det finns dock en del tecken du kan hålla utkik efter och åtgärda, för bästa chansen till en god natts sömn. Här är 4 sådana.
Artikelinnehåll Bebisars sömn är lurig ibland 4 vanliga anledningar till att bebisar inte somnar 1. Bebisen vet inte vad som gäller 2. Bebisen är för trött för att somna 3. En förkylning spökar 4. Du är för långt bort
Bebisars sömn är lurig ibland När du blev förälder tänkte du säkert mer på sömn än du någonsin gjort innan. Hur gör man för att ens bebis ska somna? Är det normalt att spädbarn rycker till i kroppen eller fladdrar med ögonen när de sover? Varför somnar inte min bebis fast det är kväll och hela familjen är helt slut? Sanningen är att bebisars sömn kan vara svår att förstå sig på ibland. Olika barn är dessutom olika när det kommer till sömnen. Du som har fler än ett barn kanske har blivit överrumplad över en bebis som har helt andra sömnbehov än sitt storasyskon. Genom att ha lite tålamod, hålla på goda rutiner, och försöka läsa av de vanligaste sömnpnroblemen kan du dock komma en bra bit på vägen. Då får ni båda en bättre chans till en god natts sömn – även om den goda natten innehåller en del uppvak och lite extra gos.
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs
4 vanliga anledningar till att bebisar inte somnar
1. Bebisen vet inte vad som gäller För den lilla bebisen är allt nytt, till och med att man ska sova på natten. Inne i magen är det mörkt jämt och bebisen sover oftast som bäst när mamma är uppe och rör på sig så att det gungar sådär skönt i magen. Men bebisar lär sig snabbt – och gärna. De letar efter trygghet i förutsägbarhet, och där kan rutiner bli till stor hjälp även när det gäller att somna. Redan vid fyra månader kan ditt barn börja koppla ihop sammanhang, som att man sover när det är mörkt eller att det snart är dags att sova när vi sitter i den här stolen och sjunger Blinka Lilla. Skapa en läggningsrutin som passar er. Det kan handla om ett kvällsbad, särskilda sånger ni sjunger eller lyssnar på, en godnattsaga, att mysa i en särskild fåtölj men dämpad belysning, eller något annat mysigt som hjälper er varva ner Följ sedan den rutinen varje kväll, och kom ihåg att det kan ta ett tag för din bebis att lära sig vad det innebär
2. Bebisen är för trött för att somna Det låter helt upp och ner, särskilt när man själv är så trött att man skulle kunna somna stående: kan barn vara för trötta för att somna? Visst är det så. Övertrötta bebisar har svårare att komma till ro och somna och de tenderar också att vakna tidigare, vilket kan skapa en ond cirkel av för lite sömn. Då gäller det att ha koll på bebisens trötthetssignaler, påbörja läggning i tid Bebisar vaknar gärna vid ungefär samma tidpunkt på morgonen. Så räkna baklänges och tänk att barnet ska sova ungefär 11-12 timmar innan den tiden. Kom ihåg att ett spädbarn som somnar senare brukar sällan sova senare på morgonen. Börja läggningsrutinen innan bebisen visar upp tecken på att vara riktigt trött. Barn kan visa att de är trötta genom att gnugga sig i ögonen, vilja mysa, gäspa, bli lite röda runt ögonen, eller vara tystare. På så sätt hinner ni med kvällsrutinen och barnet börjar koppla ihop den med känslan av att bli trött och längta efter sängen. Om ni kör förbi alla trötthetstecken är risken att bebisen kommer in i en andra andning, verkar piggare igen och sedan får svårt att somna. Håll koll på tecknen och korta ner läggningsrutinen om det behövs. Sover ni tillräckligt? Ha koll på hur många timmar just ditt barn behöver sova i Knodds sömnschema.
3. En förkylning spökar Sömnen kan vara klurig även under de bästa förutsättningar. Lägg då till en förkylning som täpper igen luftgångar och gör kroppen obekväm så är det inte konstigt att det kan bli svårt att komma till ro. De här råden kan lindra besvären:
- 1Stapla böcker under sängbenen vid huvudändan så att barnet sover med högt huvudläge, vilket kan verka avsvällande och hjälpa andningen.
- 2Var frikostig med att använda koksaltspray eller -droppar som löser upp snor och hjälper bebisen andas lättare.
- 3Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska.
- 4Lite extra närhet under de här dagarna ger trygghet och hjälper barnet att komma till ro.
4. Du är för långt bort I längden är det bra om barnet lär sig somna utan för mycket insatser från ditt håll. Detta gör nämligen att barnet har lättare att somna om själv vid uppvak under natten och leder till lugnare nätter för er allihop. (Så här får du barn att somna själv.) Ett litet barn är dock beroende av närhet till dig. Det skänker trygghet och tröst, låter bebisens kropp släppa ut lugnande hormoner, och bygger upp en stark och positiv anknytning er emellan. Mysigt, helt enkelt. Olika barn är olika närhetstörstande när det är dags att somna. Testa dig fram och se vad som passar din bebis – och hitta balansen som låter dig själv få maximalt med sömn. Kanske funkar det att: Bebisen sover i spjälsäng bredvid din säng så att du enkelt kan sträcka ut en hand och lägga på bebisen om sömnen blir orolig Ha ett babynest bredvid dig i sängen där bebisen dels kan känna sig tryggt omsluten, dels ha nära till dig vid behov, utan att riskera att du rullar på bebisen i sömnen Ställa en mysig fåtölj bredvid spjälsängen där du kan sitta medan barnet somnar så att barnet känner av att du är nära utan att du bär på barnet Slutligen, kom ihåg att det är okej om det är lite klurigt. Barn förändras mycket under sina första år i livet, och vid flera utvecklingssteg är det särskilt vanligt att sömnen ruskas om så att det inte fungerar som det gjort. Det kan vara svårt, men försök att anpassa dina egna förväntningar.
Läs mer