Barnsjuksköterskor och barnläkare
Avgift 0kr, hjälp inom minuter
Öppet 07-22 / 07-21
Artikelinnehåll Vad innebär integritet? - Integritet hos barn Så kan du stärka ditt barns integritet
Vad innebär integritet? “Integritet” är ett koncept man kanske hört och använt själv utan att helt ha koll på vad som menas med det. Det är inte så konstigt, eftersom det används i olika former och på olika sätt. I grunden innebär begreppet integritet att man som människa är och får vara sig själv. Det hänger ihop med tankar om autonomi/självbestämmande, och lagstadgade mänskliga rättigheter om att som individ inte kränkas, vare sig fysiskt eller psykiskt. Fysisk eller kroppslig integritet innebär att man har rätt att bestämma över sin egen kropp och att andra inte får göra vad de vill med ens kropp utan samtycke. Psykisk integritet handlar om rätten till sina egna åsikter, tankar, och värderingar utan kränkning.
⚠️ Stopp min kNopp Det är vanligt att prata om fysisk integritet med barn (tänk Stopp! Min kropp!) och att vilja lära barn om samtycke för att undvika sexuellt våld, m.m. Samtidigt finns integritet också på det psykiska planet och det är viktigt att barn får lära sig att de har rätt till sina egna tankar, värderingar, önskemål, och tro, utan att bli mobbade eller kränkta.
Integritet hos barn Tanken om ens egen integritet och rätt till att skydda sig själv mot kränkningar är en grundläggande del i barns utveckling som de sedan ofta bär med sig hela livet. Att stärka barns integritet är också att stärka barns identitet och självkänsla. Genom att lära barn om rätten till sin integritet kan man lära barn att de får bestämma själv om vilka de är och vad andra människor får och inte får göra mot dem. Det här handlar inte om att sitta i skolbänken och plugga in integritetsteori, utan är en inlärning som genomsyrar vardagen från det lilla barnets första tid i livet.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Så kan du stärka ditt barns integritet Förskolan och skolan arbetar mycket med integritet, men det är viktigt att det börjar även hemma hos er. Tänk efter lite hur ni pratar och beter er hemma och försök att se till att respekt och lyhördhet är en given del av er vardag.
Att sätta gränser som del i barnuppfostran är faktiskt också en del i att lära barn om sin egen och andras integritet. Här kan du läsa mer från barnspecialisterna på Knodd om att sätta gränser för barn.
Läs mer
Se alla artiklarna