4 råd för att stärka ditt barns integritet
Integritet handlar om rätten att vara sig själv, både fysiskt och psykiskt. För barn innebär det att lära sig skydda sina gränser och att få bestämma över sin kropp och sina tankar. Här hittar du 4 råd som hjälper dig att stärka ditt barns integritet.
Artikelinnehåll Vad innebär integritet? - Integritet hos barn Så kan du stärka ditt barns integritet
Vad innebär integritet? “Integritet” är ett koncept man kanske hört och använt själv utan att helt ha koll på vad som menas med det. Det är inte så konstigt, eftersom det används i olika former och på olika sätt. I grunden innebär begreppet integritet att man som människa är och får vara sig själv. Det hänger ihop med tankar om autonomi/självbestämmande, och lagstadgade mänskliga rättigheter om att som individ inte kränkas, vare sig fysiskt eller psykiskt. Fysisk eller kroppslig integritet innebär att man har rätt att bestämma över sin egen kropp och att andra inte får göra vad de vill med ens kropp utan samtycke. Psykisk integritet handlar om rätten till sina egna åsikter, tankar, och värderingar utan kränkning.
⚠️ Stopp min kNopp Det är vanligt att prata om fysisk integritet med barn (tänk Stopp! Min kropp!) och att vilja lära barn om samtycke för att undvika sexuellt våld, m.m. Samtidigt finns integritet också på det psykiska planet och det är viktigt att barn får lära sig att de har rätt till sina egna tankar, värderingar, önskemål, och tro, utan att bli mobbade eller kränkta.
Integritet hos barn Tanken om ens egen integritet och rätt till att skydda sig själv mot kränkningar är en grundläggande del i barns utveckling som de sedan ofta bär med sig hela livet. Att stärka barns integritet är också att stärka barns identitet och självkänsla. Genom att lära barn om rätten till sin integritet kan man lära barn att de får bestämma själv om vilka de är och vad andra människor får och inte får göra mot dem. Det här handlar inte om att sitta i skolbänken och plugga in integritetsteori, utan är en inlärning som genomsyrar vardagen från det lilla barnets första tid i livet.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Så kan du stärka ditt barns integritet Förskolan och skolan arbetar mycket med integritet, men det är viktigt att det börjar även hemma hos er. Tänk efter lite hur ni pratar och beter er hemma och försök att se till att respekt och lyhördhet är en given del av er vardag.
- 1Du visar vägen – tänk efter hur du själv agerar, pratar om andra personer, och hur du skämtar. Ditt barn kommer göra som du gör mycket mer än vad du säger att man “ska” göra. Uppvisar du respekt för din egen kropp och dina gränser? Pratar du om folks reaktioner och önskemål utifrån ett empatiskt och respektfullt förhållningssätt?
- 2Demonstrera samtycke även hemma. Det är lätt att man försöker övertala barn att krama andra släktingar eller kanske till och med sig själv, eller att man tvingar fram hemlisar eller osanningar från barnet. Låt barnet ha och uttrycka sina känslor även om ni sedan måste hitta en kompromiss (vi är alltid snälla och säger hejdå till mormor, men man måste inte kramas; eller, du får fortfarande vara arg på din kompis som tog din leksak, men du får inte slåss).
- 3Låt barnet ha bestämmanderätt. Det är mycket föräldrar måste bestämma, men det kan finnas utrymme för delaktighet. Låt ditt barn bestämma om ni ska ta gympaskor eller sandaler idag, om barnet hellre vill byta blöja i badrummet eller på golvet, eller om ni ska läsa bok eller berätta egna sagor till läggningen. Detta visar att du respekterar barnets integritet och önskemål även om slutmålet är något som du har bestämt.
- 4Träna på att sätta gränser. Att sätta ord på saker innan barnet ens har ett språk är ett starkt sätt att träna barnets uppfattning om integritet. “Det verkar som att du vill vara ifred en stund, d å får du vara det så finns jag här sen,” eller “Det här barnet vill inte leka tillsammans just nu, det är helt okej, då får du leka med något annat en stund, vi kan fråga igen senare”, lär barnet att läsa av och förstå hur man själv och andra uttrycker sina behov och gränser.
Att sätta gränser som del i barnuppfostran är faktiskt också en del i att lära barn om sin egen och andras integritet. Här kan du läsa mer från barnspecialisterna på Knodd om att sätta gränser för barn.
Läs mer