4 anledningar till att barn vaknar på natten - och lösningen
Det är vanligt att barn vaknar på natten. Ibland behöver de bara fylla på lite trygghet, ibland är det blöjan som behöver bytas. Här är 4 vanliga anledningar till att barn vaknar – och lika många lösningar.
Artikelinnehåll Det är vanligt att barn vaknar på natten Varför vaknar barn på natten? 1. Sömncykeln har gått ett varv 2. Basala behoven behöver tas om hand 3. Barnet drömmer mardrömmar 4. Det är sjukdom på gång
Det är vanligt att barn vaknar på natten Låt oss få detta avklarat först: det är vanligt att barn i alla åldrar vaknar på natten. Låt dig inte luras av andra småbarnsföräldrar som säger att deras barn sovit som en stock varenda natt sedan de kom hem från BB. Barn kan dock vakna olika ofta och ha olika lätt för att somna om. En del barn är känsliga för ljud och ljus och andra verkar kunna sova igenom vilket ljud som helst. Det kan vara riktigt svårt, men försök att inte jämföra er med hur andra familjer har det. Alla kämpar på sitt sätt, och om ditt barn vaknar ofta på natten betyder det inte att du har gjort något “fel”.
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.
🧸 Trygghet i grunden Många gånger när ditt barn vaknar och ropar efter dig handlar det om ett närhetsbehov och ett trygghetsbehov. Att sova själv kan vara lite läskigt, det sitter i den biologiska ryggraden att man är säkrare i grupp. Så visst kan det vara helt utmattande, men i grunden handlar det om att du är ditt barns allra tryggaste person i hela världen och att tröst från dig gör att allt känns bättre igen.
Varför vaknar barn på natten? Det finns många olika anledningar till att barn vaknar på natten. Det ändras också med åldern. Vid stora kliv i utvecklingen är det dessutom vanligt att barnet “går tillbaka” till tidigare sömnbeteenden eller att det blir lite oroligt en period.
1. Sömncykeln har gått ett varv Både barn och vuxna har en sömncykel, där sömnen går genom olika faser. När man gått runt ett varv är man inne i den lättaste sömnen och då är man också lättväckt. Vuxna vaknar ofta också till i den här fasen men somnar direkt om och märker inte av det. För barn som inte lärt sig att somna om själv är det vanligt att de vaknar till ordentligt och behöver hjälp från en vuxen att somna om igen. Barns sömncykel är dessutom kortare än vuxnas. Ett spädbarns cykel varvar på 30-60 minuter, medan en vuxens cykel brukar ta 90 upp till 120 minuter. Då blir det fler uppvaknanden under natten. Vad kan du göra? Att sömncykeln har gått ett varv kan du inte göra mycket åt. Här handlar det mer om att hjälpa ditt barn att somna och somna om själv. Då blir uppvaken mindre störande för både barnet och dig. Barn som kan somna själva brukar ha lättare att somna om själva när de vaknar på natten. Här kan du läsa en steg-för-steg guide till att få ditt barn att somna själv. Du kan också: Vänja barnet vid gosedjur eller snuttefiltar som kan ge tröst och trygghet under natten Lägga flera nappar i barnets säng så att det alltid finns en nära till hands Låt barnet somna där barnet ska sova – barn kan lätt känna sig otrygga om de vaknar i en annan miljö
2. Basala behoven behöver tas om hand Särskilt hos små barn är det ofta de basala behoven som sliter upp er ur sömnen. Se till att blöjan är torr och att barnet är mätt så kommer ni långt – och kom ihåg att många barn behöver nattblöja långt efter att de pottränats på dagtid. Barn sover också bäst där det är mörkt och svalt, så försök hålla en rumstemperatur som är lite svalare än övriga hemmet på dagtid. Trygghet är också ett basbehov. Ibland kan din bebis eller ditt barn bara behöva fylla på lite i tröst-kvoten. Vad kan du göra? Gör det så enkelt som möjligt för dig själv så länge det här är en stor del av er natt. Lägg ren blöja och tvättlappar bredvid sängen så att du kan byta utan att ni behöver tända lampor och gå till toaletten. Om ditt spädbarn ammas på natten, låt barnet sova i ett babynest eller i en spjälsäng med öppen sida mot sängen, så att det är enkelt för den som ammar att ligga kvar, amma, och sedan flytta tillbaka bebisen utan att behöva gå upp. Att låta bebisen ligga i en spjälsäng bredvid din säng gör det också lättare för dig att lägga en tröstande hand på magen när det blir lite oroligt, utan att behöva gå upp och bära på bebisen alla gånger. Om bebisen är 4-6 månader och växer bra behövs inte längre nattamningarna för näringens skull, även om många barn har kvar nattmaten längre än så. Du kan se till att ni båda får lite mer sömn genom att vänja av barnet vid att amma på natten, om det passar och fungerar för er.
3. Barnet drömmer mardrömmar Från ungefär tre år – men ibland tidigare än så – kan barn börja drömma mardrömmar. Då är det inget ovanligt att ditt barn står där i dörren mitt i natten och vill kravla ner i din säng för att det var läskiga monster som kom och jagades. Det är mindre vanligt, men en del barn drabbas av nattskräck, ett fenomen som ofta är mycket tuffare för föräldrarna att uppleva än barnet. Vad kan du göra? Att hantera mardrömmar handlar mest om att ge tröst. För en del barn räcker det att du kommer in och sätter dig på sängkanten och klappar på barnet, medan andra barn prompt vill sova hos sin förälder resten av natten. Det är bra om du förklarar för barnet att det var en mardröm och att det inte var på riktigt. Ni kan också prata om det igen på dagtid. Då blir det lättare för barnet i längden att lära sig trösta sig själv och somna om.
4. Det är sjukdom på gång Många barn får svårt att sova när de är sjuka – och ofta räcker det att sjukdomen bara är på ingång för att det ska bli oroligt i kroppen. För de minsta krävs det ofta mycket fysisk kontakt när de inte mår bra. De blir oroliga i kroppen och kan lätt bli klängiga – även om det blir extra svettigt och obekvämt att vara nära varandra när en feber sveper förbi. Bebisar och små barn får också ofta svårt att andas när de är förkylda eftersom deras luftvägar är trängre, och då mår de bättre av att hållas upprätt. Vad kan du göra? Steg ett: försök att stå ut. Ju yngre barn är, desto mer närhet och hjälp behöver de när de är sjuka. Du kan också: Stapla böcker under sängbenen vid huvudändan där bebisen sover, alternativt bära barnet i bärsele. Högt huvudläge hjälper luftvägarna att svälla av så det blir lättare att andas. Ge smärtlindring/febernedsättande om barnet har mycket besvär och svårt att sova. Lös upp snor med koksaltspray eller -droppar. Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska under dagen och ha en vattenflaska nära till hands på natten eller amma.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer