3 tips som hjälper ditt barn lära sig skriva

Att lära sig skriva är en färdighet som tar mycket tid och träning – men som främst kan vara riktigt, riktigt spännande. Med några knep kan du hjälpa ditt barn hitta nyckeln som gör det lekande lätt. 

Barn som skriver

Artikelinnehåll Hur lär sig barn skriva? 3 tips som hjälper ditt barn att lära sig skriva

Hur lär sig barn skriva? Även om utvecklingen sker i olika åldrar följer barn liknande mönster vad gäller att lära sig skriva. Det är en lång inlärning som börjar i en nyfikenhet kring vad de ser vuxna och andra göra. 

  • 1Först kommer klotterskrivandet, där barnet har ljud eller berättelser för sig och samtidigt klottrar på pappret. I den här åldern har barnet inte koll på att vissa krumelurer - bokstäver - faktiskt representerar vissa ljud och gör inte skillnad på ritande som representerar ord och vad som representerar bilder.
  • 2När barnet har lärt sig att bokstäver finns och representerar ord i böcker börjar barnet själv hitta på krumelurer till sina sagor. Här kommer nyfikenheten och intresset för att läsa och skriva in.
  • 3Sedan börjar de “riktiga” bokstäverna dyka upp. Vanligast är att barn börjar med de bokstäver som finns i det egna namnet. Barnet börjar också ha koll på att bokstäver och ord skrivs i följd på rad. Ord skrivs utifrån hur de låter.
  • 4Till sist utvecklas och förfinas skrivspråket. Att lära sig stava och att förstå hur vissa ljud ser ut i bokstavsform är en process som pågår under lång tid och med mycket träning (det är lättare att förstå hur S låter och ser ut än sje-ljud, exempelvis). 

Barnets förmåga att skriva utvecklas också i takt med att barnet lär sig läsa. När barnet får insikten att bokstäver är byggstenarna till hela språket, både det talade och det skriftliga, är det som att en helt ny värld öppnas upp. Intresset för att kunna förstå vad som står i böcker går ofta hand i hand med intresset för att själv kunna uttrycka sig på samma sätt. 

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Barn som skriver

3 tips som hjälper ditt barn att lära sig skriva Precis som med läsinlärning ligger grunden till att lära sig skriva i två delar: intresse och repetition. Man måste träna mycket för att bli skrivkunnig, och det är mycket lättare att träna om man gör något som man tycker är kul. 

  • 1Träna tillsammans. Barn kan inte lära sig att skriva själva utan hjälp från vuxna. Visa intresse för vad ditt barn skriver, låt barnet läsa sagor som barnet själv skrivit ner, även när det fortfarande är klotter. Sitt och rita och skriv med barnet och prata kring de olika bokstäverna. Det finns också gott om träningsböcker med roliga aktiviteter, men ni kommer långt bara på att sitta tillsammans och klottra och fundera.
  • 2Träna på språket. Ett stort ordförråd och ett välutvecklat talspråk ger en riktig skjuts för skriftspråket. Ju mer barnet kan uttrycka sig och förstå vad det innebär att använda ord på olika sätt, desto mer intressant blir det att kunna skriva – och desto lättare. Så träna på språket högt och lågt: sätt ord på sånt ni ser, gör och känner i vanliga samtal, sjung sånger och rimma, läs, läs, läs. 
  • 3Låt barnets intresse styra. En del barn älskar att hitta på sagor och göra egna böcker. För andra är det roligare att måla planscher och kanske skriva ner en beskrivning, eller att göra skyltar till en butik eller ett zoo som de driver. Kanske är det vykort som blir nyckeln, där barnet får skriva till mor- eller farföräldrar om något som hänt under dagen. Genom att ta tillvara på barnets intresse har barnet lättare att se värdet i skrivandet och förmågan att kunna uttrycka sig i skrift. 

Kom ihåg: att lära sig skriva är en komplex process som tar många år. Det viktigaste, särskilt i förskoleåldern och i förskoleklass är att få utforska, vara nyfiken, och ha roligt med orden.  Du behöver inte börja påpeka alla stavfel, att orden sitter för nära ihop, eller bokstäver som hänger upp och ner, på en gång. Då blir det en press som kan hämma barnet. Ni kan prata om varför vissa bokstäver inte skapar de orden man tror att de ska göra, men låt lusten styra först och främst. Finslipet kommer med tiden. 

Författare:

Cajsa LandRedaktör

Senast uppdaterad

14 oktober 2024

Läs mer

barn som sitter på golvet och ritar
Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet
barn sätter i halsen
Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen
mamma och barn som skrattar
Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen