3 tips för att lära ditt barn vara en bra kompis

Att bli en bra kompis är en viktig lärdom för barn – precis som att ha kompisar är en viktig del av att vara både barn och vuxen. Det hjälper dem dessutom utveckla sin förmåga för empati. Du som förälder kan stärka ditt barns förmåga att vara en bra kompis. 

pojke och flicka leker på lekplats

Artikelinnehåll Vad är en bra kompis? 3 tips för att lära ditt barn att vara en bra kompis

Vad är en bra kompis? De flesta föräldrar vill nog att deras barn är en bra kompis. Kompisar och socialt umgänge är viktigt redan tidigt hos barn. Därför ingår det också i förskolans läroplan både att förskolan ska uppmuntra samspel och att verksamheten ska hjälpa barn att förstå hur andra tänker och känner.  Att vara en bra kompis kan handla om att man:  Är snäll mot andra Delar med sig av sina leksaker  Bjuder in i leken Tröstar Är bra på turtagning Säger förlåt när man gjort något fel Att kunna leka bra med andra tränar på barns empati och lägger grunden för ett livslångt, positivt samspel med andra, vilket är helt nödvändigt för att må bra. Även om önskan att vara med andra kommer av sig självt – redan som bebis kanske du märkte att ditt barn sökte din ögonkontakt eller skrattade när du skrattade – så behöver barn lite hjälp på vägen vad gäller att vara en bra kompis.

En bra kompis under småbarnsåren När barn först börjar leka med varandra, i 1-2-årsåldern, handlar det främst om att leka bredvid varandra. Efter ett tag kan de börja erbjuda leksaker till varandra eller vilja följa efter sådant som den andre gör, men turtagning kan vara svår att lära sig och det blir lätt att man bankar på sin kompis i frustration.  Efter ett tag blir leken mer självständig från vuxna och barn kan leka låtsaslekar och sedan lekar med regler som alla ska följa. I 3-4-årsåldern gör barn ofta skillnad på barn i allmänhet och de som är deras kompisar, även om vänskaper snabbt kan bytas ut. Barns förmåga att vara en bra kompis utvecklas i takt med andra utvecklingssteg. 

barn leker

3 tips för att lära ditt barn att vara en bra kompis Att vara en bra kompis är inte något man föds med. Du som förälder är mycket viktig både under småbarnsåren och under hela ditt barns utveckling för att hjälpa barnet förstå hur man är en bra kompis – och varför det är viktigt.

1. Börja tidigt En ettåring har bara precis börjat se sig själv som en helt egen person, så det är ett stort kognitivt steg att förstå att alla människor är individer som agerar utifrån sina egna behov och önskemål. Samtidigt kan en ettåring börja förstå att man är snäll mot andra, barn som vuxna som husdjur. Du kan visa hur man klappar snällt på hundens huvud, eller hur man låter bli att ta andras leksaker när de leker med dem. I takt med att barnet blir äldre kan du sätta allt mer ord på det som händer.

2. Träna empati genom leken Empati innebär en förståelse för hur andra upplever något och att det kan vara annorlunda än hur man själv tänker. Det är att sätta sig in i andras tankar och är en grundsten i att vara en bra kompis.  Du kan hjälpa ditt barn att träna på sin empati genom leken på flera sätt. Ju yngre ditt barn är, desto mer stöd behövs när det gäller att umgås med andra.  Smågrejerna räknas också – träna på att säga hej, hej då, och tack till andra. Visa uppskattning när någon gör något snällt och bekräfta deras närvaro som något positivt. På så sätt uppmuntras ditt barn att intressera sig för vad andra gör och att det är något positivt att vara snäll. När det blir konflikt och någon blir ledsen, ta tillfället i akt att prata om varför och vad som hände. Anpassa efter barnets ålder. För ett mindre barn kan det passa att säga, “Oj oj, nu blev din kompis ledsen när du bankade med leksaken, aj aj då gör det ont på armen,” och hjälpa till att trösta. Med ett äldre barn kan du resonera och ställa frågor kring varför någon reagerat som de gjort och hur barnet själv skulle känna sig om det hade hänt barnet själv.  Det är också viktigt att du själv visar empati och omtanke. Barn gör sällan som vuxna säger att man ska göra, utan de gör som vuxna gör. Sätt ord på det du själv gör, antingen inom familjen eller med dina egna vänner, så att ditt barn förstår att du också gör saker utifrån omtanke för hur andra tänker och känner.

3. Låt barnen själva lösa det Det låter kanske som ett motargument mot ovanstående, men ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och låta barn själva lösa problem som uppstår. Förskolebarn och skolbarn kan reda ut mycket själva i leken. Ett barn som vill bestämma för mycket över sina kompisar, till exempel, riskerar snart att själv inte få vara med och anpassar sig troligtvis därefter. Ett barn som inte är snällt eller som vill bestämma alla regler blir tillsagd av andra barn. Att konflikter uppstår är både naturligt och något positivt. Det ger barnen chansen att träna på konfliktlösning och att kompromissa. När de får träna på att lösa konflikter själva får barn möjlighet att prova på olika tillvägagångssätt – i stället för att du kommer med en lösning direkt.

🧸 Bra kompis men inte jämt Att leka med andra är viktigt och roligt för barn, men man vill inte leka jämt. Vissa barn föredrar stora grupper, andra vill helst leka med ett barn åt gången. En del barn har dessutom större behov av att vara tillsammans med andra eller att leka för sig själv. Allt detta är individuellt, så följ ditt barns önskemål, så länge det känns som något som ditt barn mår bra av. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 oktober 2024

Läs mer

Om mobbning i förskolan 
barn som cyklar
4 råd för att stärka ditt barns integritet
Storasyster och lillebror sittandes i en säng
Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen