3 tips för att hjälpa ditt barn att somna om själv
Att ditt barn somnar om själv på natten kan ge er båda lugnare nätter, men hur gör man? Knodds barnspecialister ger tre tips.
Artikelinnehåll Drömmen om en ostörd sömn 3 tips som hjälper ditt barn att somna om på natten - 1. Hjälp barnet att somna själv - 2. Fysisk närhet är lika med trygghet - 3. Hitta strategier ihop
Drömmen om en ostörd sömn Sömn är ett hett ämne bland småbarnsföräldrar. Ibland kan det kännas som att man själv inte fått sammanhängande sömn på flera år, och man önskar inget högre än att ens barn ska klara att sova hela natten (dessutom låter det som att alla andras barn sover som små änglar redan från start. Samtidigt är sömnen komplicerad för små bebisar och barn. De behöver vara mätta, känna sig trygga, och även om man följt alla direktiv så kan de vakna på natten bara för att. Dessutom är barn olika och några kan behöva mer hjälp att somna om när de vaknar på natten. Det kan vara skönt för dig som förälder att veta att det är fullt normalt att barn behöver hjälp att somna om – men också att det finns vissa knep som kan göra det lättare. Här nedan hittar du våra barnspecialisters topp tre tips för att lugna om det blir oroligt på natten.
💤 Kämpigt med sömnen? Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i Knodds kostnadsfria och digitala sömnkurs, som leds av vår barnspecialist Sofia. Gå den när du vill, var du vill, för ett tryggare föräldraskap.
3 tips som hjälper ditt barn att somna om på natten
1. Hjälp barnet att somna själv Nyckeln till att kunna somna om själv när man vaknar på natten är att somna själv från start. Om barnet har lärt sig att somna själv är det lättare att använda samma strategier för att somna om själv när andra sover. Tips som hjälper barnet att somna själv: Ha samma nattningsrutin varje kväll, med mysiga rutiner som passar er, exempelvis att läsa saga, sjunga sånger, prata om dagen, eller bädda ner alla gosedjuren på samma sätt Låt barnet somna på samma ställe där barnet sedan kommer vakna, vare sig det sker mitt i natten eller nästa morgon Se till att dagen är full av rolig aktivitet - gärna utomhus - att kvällarna är skärmfria, och att barnet inte är hungrigt eller törstigt när det är dags för läggning Här kan du läsa barnspecialisternas tips om hur du får ditt barn att sova hela natten.
2. Fysisk närhet är lika med trygghet Fysisk närhet är livsviktigt för spädbarn och det behovet sitter egentligen i livet ut. Fysisk närhet släpper ut hormon i kroppen som säger att allt är bra och man kan slappna av och sova. Därför är det ofta det som funkar bäst för att lugna ett oroligt barn på natten. Ett litet spädbarn som sover själv kan fortfarande känna din närhet genom att ligga i samma rum eller kanske i en bedside crib så att du kan lägga handen på bebisen ibland under natten. Ett äldre barn kan också behöva påfyllning av tryggheten från fysisk närhet genom att få kramar, få komma in och sova i din säng, eller få ligga på en madrass på golvet bredvid och veta att du är nära. I längden blir det ofta så att barnet behöver den faktiska närheten mindre och mindre på natten. Om man vet att man får gå in och lägga sig i förälderns säng kan det till slut räcka. Man kan också bli lugnad av att påminna sig att förälderns säng bara är några meter bort i rummet bredvid om man skulle behöva det, eller att höra vuxna stöka runt i hemmet på kvällen medan man själv ligger och somnar.
3. Hitta strategier ihop Du behöver inte bestämma allt själv vad gäller era rutiner – och det vill troligtvis inte ditt barn, heller. Äldre barn kan resonera och fundera kring strategier som kan funka. De vet ju hur det känns när de vaknar på natten och vad de vill ha för att känna sig trygga och kunna somna om. Kanske handlar det om en nattlampa eller att ett särskilt gosedjur alltid ska finnas till hands. Kanske kan ni göra något vid nattningen som stärker barnet, såsom att tillsammans säga hejdå till eventuella spöken i garderoben eller prata om en jätterolig grej som kommer hända nästa dag. Testa olika metoder eller saker barnet kan tänka på när det är svårt att somna om. För en del är det fantastiska målbilder, en del kan lära sig meditationsövningar eller avslappningsstrategier, och för en del kanske det räcker att veta att man får tända nattlampan eller ha sovrumsdörren öppen.
💡 Hur känner du? Glöm inte att kolla av hur det känns hos dig själv om ditt barn vaknar ofta på natten. Kanske är det så att du tycker det är jobbigare än barnet? För många barn är det helt problemfritt att vakna och vandra över till förälderns säng och somna om eller att få sig en kram och bli lugn igen. Kan det kännas lättare från ditt håll om du inte ställer kravet på dig själv att du ska “fixa” något som är rätt okej?
Har ni det krångligt med sömnen? Här hittar du 7 vanliga sömnproblem hos barn och vad du gör åt dem.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer