Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns stjärtfluss

Stjärtfluss är en bakterieinfektion som orsakas av streptokocker och ger klåda och besvär runt ändtarmsöppningen. Den kan läka ut av sig själv över tid men behandlas oftast med antibiotika. Här hittar du därför 3 tillfällen då det är läge att söka vård för att lindra ditt barns besvär. 

barn i blöja

Artikelinnehåll Stjärtfluss och streptokocker - Ibland kan det bli stopp i maskineriet 3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barn vid stjärtfluss

Stjärtfluss och streptokocker Stjärtfluss är en sjukdom som orsakas av streptokocker, en bakteriegrupp som är vanligt förekommande och som även ger upphov till halsfluss och svinkoppor. Om bakterierna tar sig till ändtarmsöppnen kan barnet få en hudinfektion av streptokocker. Det kan ske till exempel om barnet kliar på utslag från svinkoppor och sedan runt ändtarmsöppningen.   Sjukdomen kan skapa besvärlig klåda och sår runt ändtarmsöppningen och ibland leda till feber. Huden blir ofta kraftigt röd och barnet kan ha ont. Besvären kan även sprida sig framåt i underlivet och kallas hos flickor därför ibland för snippfluss.  Streptokockerna som orsakar stjärtfluss är mycket smittsamma. De smittar via droppsmitta och närkontakt. Infektionen kan läka av sig själv men det kan ta några veckor. Vanligast är därför att man behandlar med en antibiotikakur.

Ibland kan det bli stopp i maskineriet Det kan göra ont för barn att bajsa när de har stjärtfluss. En del barn väljer därför att hålla sig för att undvika obehaget. Detta kan leda till förstoppning, som kan bli besvärligt i längden. Om ditt barn har fått förstoppning i samband med stjärtfluss kan detta behandlas i samband med att stjärtflussen behandlas.  Det finns dock många anledningar till att barn undviker att bajsa, har ont i magen, eller blir förstoppade. Klåda i rumpan kan också orsakas av andra tillstånd, exempelvis springmask, blöjutslag, eller att barnet inte helt lärt sig att torka sig själv efter toalettbesök.

✨ Få hjälp digitalt hos Knodd  Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barn vid misstanke om stjärtfluss Stjärtfluss leder sällan till allvarligare streptokockinfektioner. Eftersom infektionen är lätt att behandla med antibiotika och för att utreda att det inte är något annat som ligger bakom besvären, är det dock bäst att söka vård om du misstänker att ditt barn har stjärtfluss. Sök vård på fysisk eller digital vårdcentral om: 

  • 1Ditt barn har ont eller klåda runt ändtarmsöppningen
  • 2Området runt ändtarmsöppningen är rött och svullet eller det uppstår sår
  • 3Om ditt barn får ont av att bajsa eller undviker att gå på toaletten 

✨ Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 maj 2024

Läs mer

flicka med feber
Därför har barn feber så ofta
Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
flicka på läkarbesök
Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen