3 sätt du kan hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver
Att lära sig bokstäver är en del i hur barn lär sig läsa och skriva. Yngre barn är ofta nyfikna på språket och det gör att man kan leka fram kunskap om alfabetet. Här hittar du 3 tips som hjälper dig som förälder.
Artikelinnehåll Att lära sig bokstäver är en del i att lära sig läsa och skriva Att lära sig bokstäver vid 3 år och 4 år Vilka bokstäver lär sig barn först? 3 tips för att hjälpa ditt barn lära sig bokstäver
Att lära sig bokstäver är en del i att lära sig läsa och skriva Hur barn lär sig läsa varierar en hel del bland olika barn och det beror i stor utsträckning på vad som sker i deras familj och förskola/skola. Att lära sig läsa är en komplicerad process där man både måste kunna tyda symboler (bokstäver) och förstå att när de sätts ihop så skapar de ljud och mening. Gemensamt för alla barn som får träna på att lära sig bokstäver, ord, läsa och skriva är dock att de till slut “knäcker koden”. Just att de får möjlighet till det är det viktiga. Barn som inte får tillgång till träning och att lära sig olika sätt att förstå bokstäver, ord, och vad de symboliserar riskerar dock att hamna efter i skolan på ett sätt som består. Därför är det viktigt att vara uppmärksam både på barns intresse för att lära sig läsa och på eventuella svårigheter att ta sig till språket.
✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Att lära sig bokstäver vid 3 år och 4 år Skolan har huvudansvaret för att barn ska lära sig bokstäver, samt att läsa och skriva. Det betyder dock inte att barn inte är redo för det tidigare. Under förskoleåren har barnen tvärtom en möjlighet till att på ett mer kravlöst sätt närma sig bokstäver och språk genom lek och nyfiket upptäckande. Vid tre år kan barn ofta känna igen sitt eget namn i rätt kontext – exempelvis att det står vid facket på förskolan eller på dörren till rummet där hemma Vid fyra år är det många barn som låtsas skriva och ibland skriver de även riktiga bokstäver, även om de inte alltid har koll på kopplingen till hur bokstaven låter Det är fullt möjligt för barn att börja lära sig läsa – både att känna igen hur bokstäver låter och att uppfatta meningen av ord som de läser – i förskoleåldern. Det krävs dock att de är intresserade själva och får möjlighet att träna på sitt eget sätt. Det är ingen mening med att tvinga en ointresserad fyraåring att förstå bokstäver eller kunna alfabetet, utan det riskerar istället att göra det motigare senare i skolåldern. Det samma gäller att försöka lära barnet att läsa på det strukturerade sätt som bättre passar skolbarn. Lek och nyfikenhet är det bästa sättet för barn i förskoleåldern att lära sig.
Vilka bokstäver lär sig barn först? När barn väl uppfattat att bokstäver har en mening kan de börja känna igen dem. Det är lättast att känna igen bokstäver man stöter på ofta – därför är exempelvis första bokstaven i det egna namnet en tidig upptäckt. M för mamma, P för pappa, eller första bokstaven i ett syskons eller husdjurs namn känns också gärna igen tidigt. I mer metodisk inlärning brukar pedagoger satsa på de mest förekommande bokstäverna: a, e, o, i, l, s, m, v. Dels är dessa de vanligaste bokstäverna i språket i stort, dels kan de sättas ihop till många små ord, vilket är början på läsinlärning.
🔤 Ord som bild Det är också vanligt att lära barn små, hela ord som del i språkinlärningen. Då memorerar barnet ordet i sin helhet, nästan som en symbol för dess betydelse. Att känna igen det vanliga ordet “och” utan att behöva tänka på vilka bokstäver som är med eller hur de låter kan göra att man snabbare kan läsa en text, vilket också stärker självkänslan och uppmuntrar barnet att läsa ännu mer.
3 tips för att hjälpa ditt barn lära sig bokstäver Oavsett pedagogisk metod eller barnets väg till läs- och skrivkunnighet så lär sig barn till slut att läsa och skriva. En del kanske lär sig bokstävernas ljud och ljudar ut alla ord ända tills förståelsen blir automatiskt. För andra kanske det hjälper att memorera hela ord och hur de ser ut. I längden är det dock viktigt att barn känner igen och förstår bokstäver. Det hjälper också deras förmåga att stava rätt, särskilt när språket blir mer komplext.
För att hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver kan du: 1. Låta leken leda En viktig del i att lära sig bokstäver och sedan att läsa är att förstå meningen och sammanhanget. Oftast älskar barnet en mysig stund i ditt knä med en saga långt innan förståelsen om kopplingen mellan krumelurerna på pappret och allt det härliga. Att själv kunna läsa sagor och få uppleva berättelser är en stark drivkraft. Sitt tillsammans och rita och skriv en bok – låt barnet berätta sagan, rita bilder, och låtsasskriva krumelurer även om det inte är riktiga bokstäver. Hela den leken är ett förstadie till att senare vilja använda de “riktiga” bokstäverna och ljuden.
2. Stöta, blöta, nöta Den absolut viktigaste faktorn i huruvida barn lär sig bokstäver och att läsa är att göra det mycket och ofta. Då behöver det också vara roligt och intressant. Sätt upp bokstavsplanscher, namnbrickor, och annat med bokstäver runt om i hemmet Läs böcker högt tillsammans Peka ut ord och bokstäver ni ser på skyltar Sätt ord på sådant ni upplever tillsammans Det utvecklar barnets ordförråd och ger viktig träning vad gäller att känna igen bokstäver och ord.
3. Utgå från barnets intresse För små barn känns det egna namnet både viktigt och intressant. Hitta bokstäver i er närmiljö som har samma bokstäver som finns i ditt barns namn. Det är helt okej om bokstaven A heter Alma i början, det är så Alma själv hittar ett sammanhang och en förståelse för bokstaven.
🔤 Namn och ljud Bokstavens namn och bokstavens ljud stämmer inte alltid överens (bokstaven s uttalas med ett s-ljud men heter “ess”). I längden är det viktigare för läsinlärningen att man vet hur bokstaven låter än vad den heter.
Läs mer