Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador

Barns hud är känslig och får lättare solskador av att vistas i stark sol – eller för länge i skuggan. En lättare solsveda kan du behandla hemma, men det finns 2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador. Knodds barnspecialister guidar dig. 

barn blåser såpbubblor i solen

Artikelinnehåll Små kroppar - känslig hud Inte bara solen som strålar 2 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns solskada Akut vård vid solsting

 Små kroppar - känslig hud Att vara ute i solen är både härligt och viktigt – med hjälp av ljuset kan kroppen bland annat bilda D-vitamin som är mycket bra för hälsan. Dessutom är det många som upplever att de mår bättre både fysiskt och psykiskt av att vara utomhus någon stund på dagen. Inte konstigt då att vi gärna passar på att vara ute och leka med små barn på soliga dagar. 

✨ Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra 14 kurser, i bland annat spädbarnssömn, HLR, och barnavård, guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Små barns hud är dock känsligare än vuxnas och det är lättare för dem att få allvarliga solskador och brännskador om de vistas utomhus för länge utan skydd. Känslig hud kan också få kliande och besvärande utslag som kallas soleksem. Att upprepat bränna sig i solen just som barn leder dessutom till ökad risk att utveckla hudcancer senare i livet. 

☀️ Alla behöver skydd Ljusare hud (med mindre pigment) är känsligare än mörkare hud, men även barn med mörkare hud kan bränna sig och få solskador.

Därför är det särskilt viktigt att vara noggrann med solskydd på små barn. Undvik solen mitt på dagen när strålningen är som starkast, täck barnet i kläder, och använd solskyddsmedel på utsatta områden. Här kan du läsa mer om solråd för små barn från Knodds barnspecialister.  

Inte bara solen som strålar De flesta vet att direkt solljus mitt på dagen kan bli för starkt för barn. Det är dock inte bara direkt solljus som kan orsaka solskador. Strålningen från solljus kan också komma från: Vit snö som reflekterar ljuset En sandstrand som reflekterar ljuset En molnig dag (ca. 90% av solens strålar vid tunt molnskikt) En skuggig plats (ca. 50% av solens strålar)

Barn i solen

2 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns solskada Ofta kan du själv behandla lättare solskador på ditt barns hud. Barnet kan exempelvis behöva kylbalsam eller att svalkas ner med kallt (ej iskallt) vatten och att stanna inne och undvika ytterligare sol på huden ett par dagar.  Det finns dock några tillfällen då du behöver söka vård.  Sök vård på fysisk vårdcentral om: Barnet har bränt sig i solen och det har bildats blåsor som täcker ett område på huden som är större än barnets hand.  Sök vård hos digital eller fysisk vårdgivare om: Barnet har stora besvär från solbränna eller från soleksem.  Solskador klassas oftast som första gradens brännskador men kan även bli så djupa som andra gradens brännskador. Här kan du läsa mer om brännskador hos barn. 

Akut vård vid solsting Om ni är ute i stark sol och värme länge och barnet blir överhettat kan barnet drabbas av värmeslag, även kallat solsting. Då kan barnet få huvudvärk, kräkas, ha rödflammig, torr hud och snabb puls samt uppleva yrsel.  Om du tror att ditt barn har drabbats av värmeslag är det viktigt att söka akut, fysisk vård för att få hjälp. Symtomen kan också tyda på vätskebrist/uttorkning, vilket snabbt kan bli farligt för små barn.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Läs mer

barn med solhatt
Solråd för små barn
två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
picknick med bebisar
Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen