Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

10 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barns öroninflammation

Öroninflammation är mycket vanligt hos barn och går oftast över av sig själv på några dagar. Ibland kan det dock vara läge att söka vård. Knodds barnspecialister ger dig 10 tecken att vara uppmärksam på och berättar var du ska söka vård för dem. 

öronundersökning på barn

Artikelinnehåll Det är vanligt att barn får öroninflammation - Vanliga symtom på öroninflammation  - En del barn får öroninflammation mer än andra 10 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns öroninflammation

Det är vanligt att barn får öroninflammation Öroninflammation är en infektion som uppstår i mellanörat. Om det känns som att ditt barn oftare får öroninflammation än du själv så stämmer det troligtvis – små barn har lättare att få öroninflammation, delvis på grund av att deras örongångar är trängre och lättare får stopp. Det är en mycket vanlig åkomma bland barn.  Besvär vid öroninflammation kommer ofta plötsligt. Symtomen varierar lite beroende på barnets ålder. Yngre barn får ofta hög feber och mycket ont. De kan också sova dåligt. Äldre barn får sällan feber men kan uppvisa andra tecken på att de är besvärade, med sämre aptit och allmän irritation.  Vanliga symtom på öroninflammation:  Feber Ont i örat, särskilt när barnet ligger ner Lock för örat Nedsatt hörsel Symtomen uppstår ofta i samband med en virusinfektion, exempelvis en förkylning. Det är dock bakterier i örongången som orsakar öroninflammationen. Vanligast är att infektionen endast uppstår i ena örat, men dubbelsidig öroninflammation förekommer också. Ibland kan öroninflammation leda till att trumhinnan spricker. Här kan du läsa mer om andra orsaker till varför barn har ont i öronen.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

En del barn får öroninflammation mer än andra En del barn har ännu lättare att få öroninflammation än andra. Om ditt barn har haft öroninflammation vid mer än tre tillfällen under ett år kan det vara läge för en utredningen. För en del barn kan det bli aktuellt att operera in ett rör genom trumhinnan som minskar risken för vätskeansamling och framtida öroninflammationer.

10 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns öroninflammation Oftast krävs ingen sjukvård för öroninflammation, utan besvären går över på 2-3 dagar. Det går att behandla infektionen med antibiotika men i de flesta fall gör det endast liten skillnad för läkningen.

Var uppmärksam på ditt barns övriga mående. Avtar symtomen? Blir det värre eller verkar barnet allvarligt sjukt? Det kan hjälpa dig avgöra om ditt barn behöver sjukvård.
quote

Sök vård på vårdcentral om ditt barn: 

  • 1Har ont i örat som inte minskar på ett dygn.
  • 2Har öronvärk och samtidigt feber.
  • 3Om det rinner var ur barnets öra.
  • 4Har ont i örat även 2-3 dagar efter en första läkarundersökning.
  • 5Om ditt barn tidigare haft öroninflammation och hörseln fortfarande är nedsatt eller barnet fortfarande har lock för örat efter tre månader.
  • 6Om ditt barn har haft öroninflammation vid fler än 3 tillfällen på ett år. 

Det är mycket ovanligt, men ibland kan det uppstå komplikationer i samband med öroninflammation som gör att barnet omedelbart behöver fysisk vård. 

Sök fysisk akutvård om:

  • 1Ditt barn har öronvärk, är stel i nacken och visar symptom på trötthet och svaghet.
  • 2Barnet har ont i örat med hög feber och verkar allvarligt sjukt.
  • 3Det är rött och svullet bakom örat.
  • 4Ytterörat börjar stå ut. 

I dessa fall behöver du söka fysisk vård. Om vårdcentralen har stängt, åk till en jourmottagning eller till akuten. 

💙 Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 juli 2024

Läs mer

höstblåsor
5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor 
Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
bebis med vattkoppor
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen